Skocz do zawartości

[szprychy] Cieniowanie a wytrzymałosc?

oswaldini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupilem pare interesujacych rzeczy (Magury Marty, Mavic XC717, ONYX Disc Front&Rear) i teraz zastanawiam sie nad szprychami :/ Chcialem kupic szprychy DT Swiss Revolution cieniowane 2-1.5-2 260g ale zaczałem sie obawiac o wytrzymałość :/ Bedzie to miało jakis wpływ?? Moze lepiej kupic DT Competition 2-1.8-2 ?? Prosze poradzcie cos. Pozdrówka

hi there

tez mam podobny osprzet magura louise/dt240/dt xr4.1d/comp black

dlaczego comp ?

waze 60kg wiec niby powinno byc ok z revo

ale

pare osob twierdzi ze przy mocnym hamowaniu kolo sie perfidnie odchyla przy revo, zreszta chcialbym sprzet ktory jest wytrzymaly a dopiero pozniej lekki

revo sa podobno bardziej sprezyste

Hmmm kurcze chcialem lekkie koła i myslalem ze na szprychach troche je odchudze :/ Mialem kupic piasty Reborn RH+ i RH- (265g/143g) ale ich niema a onyx sa ciezsze :/ No nic w takim razie niestety nie odchudze ani na piastach ani na szprychach :/ A zapomnialem tez o mojej sporej wadze (obecnie 83kg), trudno beda ciezsze szprychy ale wytrzymalsze koła, no i tańsze :)

o rebornach czytalem na light bike i byly malo pozytywne opinie :/. Sam myslalem zeby je kupic ale po tym ze sie rozleciala taka piasta po wyjechaniu ze sklepu to mi sie odechcialo. Coz ... tanie i lekkie :/.

Moze lepiej kupic DT Competition 2-1.8-2 ??

Mam takie szprychy w swoich kolach - uzywane z tarczami , waze 90kg , kola porzadnie zlozone , szprychy dociagniete po 50km i jak na razie od zeszlego roku wszystko jak trzeba.

Wiec z czystym sumieniem polecam :)

Mam takie szprychy w swoich kolach - uzywane z tarczami , waze 90kg , kola porzadnie zlozone , szprychy dociagniete po 50km i jak na razie od zeszlego roku wszystko jak trzeba.

Wiec z czystym sumieniem polecam :)

Tak tez wlasnie zrobie, zmadrzałem i zrozumiałem ze przy mojej wadze i przy moim stylu jazdy leciutkie koła miałyby krótkie zycie :) No nic to tylko pozostaje dobrac długosc szprych i sie cieszyc nowym sprzetem :]

Apropo długości szprych ma ktos onyxy i mavic xc 717 disc zeby mi podpowiedziec jaka dlugosc powinna byc?? :] z gory dzieki. Jak nie pozostaje program spokeman :]

Tak sobie czytam te dziwne rzeczy... hm...

Ponad 7 lat jeźdźę na kołach ze szprychami DT Revolution - może i ważę mało (ok. 65k), ale lekkiego żywota to te szprychy nie miały. Zaliczyły alpejskie dziurawe drogi, korsykańskie kamieniste ścieżki, a o jakości krajowego asfaltu to chyba nie myszę tłumaczyć nikomu...

A jak dodam że piszę o kolarzówce - pancerne wysokie obręcze, 10 atmosfer w cienkich jak palec oponach, sztywna aluminiowa rama - krótko mówiąc zero amortyzacji, to naprawdę nie zazdroszczę tym szprychom... :(

W góralu miałyby o wiele łatwiejsze życie...

Przez 15 tyś. km nie musiałem ani razu centrować koła... no rzeczywiście - straszne buble mi się trafiły... :)

To teraz mam juz metlik w głowie:/ co brac :/ Fakt zdarza mi sie tez poskakac na trasie jak widze fajny dropik do 1m czy tez w miescie ze schodow jak gdzies jade (zadko bo zadko ale jednak) miedzy revo a comp. to tylko 48zł roznicy a wagowao to az 123g na samych szprychach :/ Jeszcze pomysle ale sklaniam sie ku competition.

Aha easyrider na kolarce nie zdarza Ci sie poskakac lub dawac 50km/h po mega dziurawym szlaku :glare:

Od ponad roku jeżdżę na DT Revo 2.0-1.5-2.0 i najmniejszych problemów nie miałem :) Katowane są dośc ostro, ważę nie mało (78kg) i mogę je z czystym sumieniem polecić. A mam bardzo podobny rower do Twojego Visiona, Oswaldini :D

Od ponad roku jeżdżę na DT Revo 2.0-1.5-2.0 i najmniejszych problemów nie miałem :P Katowane są dośc ostro, ważę nie mało (78kg) i mogę je z czystym sumieniem polecić. A mam bardzo podobny rower do Twojego Visiona, Oswaldini :033:

Chyba znowu jednak sie przestawiam na Revo :] Hej Żbik ile wazy twoj bike??

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...