dasko34 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam Kupiłem rower http://archiwumallegro.pl/rower_mtb_sprint_26_ham_tarczowy_shimano_komunia-2358109120.html Po jednym sezonie pękła mi się tylna oś, muszę kupić nowy suport i oddać amortyzator do naprawy. Zastanawiam się czy jest sens wymieniać wolnobieg na kasety bo chyba przez to poszła mi oś, nowy jakiś lepszy amortyzator, wstawić korbę ze zintegrowaną osią oraz suport z zewnętrznymi łożyskami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Wg mnie nie ma sensu, takie roweru komunijne są porostu niebezpieczne i każdy włożony grosz w taki biznes to stracona kasa. Sprzedaj go w stanie obecnym, dołóż pieniądze i kup coś porządnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 wymiana wolnobiegu na kasetę to wymiana pasty+przełożenie felgi ok100zł amortyzatory zoom nie działają i nienadaja sie do naprawy(szkoda zachodu)jakikolwiek model sr suntour bedzie działał a ceny od 50zł nowy suport 25zł(a korba z osią zintegrowana od 220zł na 9b) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabek114 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Kolega Szliri dobrze napisał. Osobiście bałbym się kupić taki rower dla siebie. Lepiej przeboleć i dorzucić kilka stówek więcej, niż później męczyć się z awaryjnośćia sprzętu. Sprzedaj, dozbieraj; kup i pochwal się co kupiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dasko34 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Najbardziej męczy mnie pytanie czy rama z tego roweru jest warta wymiany prawie wszystkiego ? A tego roweru raczej już nikt nie kupi bo jest w opłakanym stanie mam na myśli że dużo do naprawy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Jeżeli musisz wymienić tyle rzeczy i biorąc pod uwagę jakość reszty komponentów, to zapewne się nie opłaca, gdyby podliczyć to rzetelnie. Jeżeli masz jakiś budżet w okolicy 1500 to szukaj czegoś nowego. Jeżeli chcesz pozostać przy tarczach to taniej nie będzie niż: http://allegro.pl/rower-26-kands-energy-1300-alivio-2x-tarcza-i3180951670.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 wstawić korbę ze zintegrowaną osią oraz suport z zewnętrznymi łożyskami.. What? Jak na rower tej klasy to bezsensowny wydatek. Próba sprzedania i kupienie czegoś lepszego jest niezłą opcją. Po co Ci rower który niedługo po zakupie zaczyna się sypać. Ewentualna wymiana wchodzi w rachubę o ile rama jest na tyle dobrze zespawana że nie pęknie w krótkim czasie. Więc jeśli nie sprzedasz to go możesz troche podrasować ale nie przesadzaj. Osprzęt klasy Alivio to maks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ludzie sie nigdy nie nauczą ze "ładny" nie oznacza "dobry" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek7725 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Cześć Wszystkim kompletnie nie znam się na rowerach dlatego mam pytanie i prośbę o podpowiedź. Z żoną chcemy kupić rowery dla mojej żony : giant er29 Talon 1 2012 rok dla mnie albo : Talon 29er 0 2012 rok sprzedawany na rynek niemiecki (co kolwiek to znaczy) albo KTM Ultra Fire 29er 2013.. linki: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.0/9166/55327/ http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.1/9166/49298/ http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-ktm-ultra-fire-19-nowosc-2013-i3147905598.html Czekam na podpowiedzi. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Z żoną chcemy kupić rowery dla mojej żony : do czego maja służyć rowery(jaki rodzaj drogi) ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 ... I jaki macie wzrost. Skoro proponujesz 29er mniemam że masz okolo 180cm (+/-5). Co do Gianta Talona 29er to bym odpuścił. Golenie 28mm w amorze to trochę zamało ja na duże koło. Optymalne jest 30-32mm. Elixir'ów też bym nie polecał. Hamują dobrze ale trzeba pilnować oleju. Moje typy: Ty - Lapierre Raid 729 lub Unibike Expert 29 Żona - Lapierre Raid 229 lub Scott Contessa Scale 930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek7725 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 ... I jaki macie wzrost. Skoro proponujesz 29er mniemam że masz okolo 180cm (+/-5). Co do Gianta Talona 29er to bym odpuścił. Golenie 28mm w amorze to trochę zamało ja na duże koło. Optymalne jest 30-32mm. Elixir'ów też bym nie polecał. Hamują dobrze ale trzeba pilnować oleju. Moje typy: Ty - Lapierre Raid 729 lub Unibike Expert 29 Żona - Lapierre Raid 229 lub Scott Contessa Scale 930 Tak mamy około 180 cm wzrostu. Rower ma być wykorzystywany po lesie i na ścieżkach leśnych i po asfalcie. raczej uniwersalny. Jeżeli chodzi o te golenie w Giantach faktycznie wydawały mi się troche cienkie. A co myślicie o KTM , mało jest informacji o tych rowerach ,opini. Z unibajka oglądaliśmy i jeździliśmy ja na Flite 29 a żona na Evo 29. Dla żony nie musi być prawdziwa damka. Pozdro Tomek. Tak mamy około 180 cm wzrostu. Rower ma być wykorzystywany po lesie i na ścieżkach leśnych i po asfalcie. raczej uniwersalny. Jeżeli chodzi o te golenie w Giantach faktycznie wydawały mi się troche cienkie. A co myślicie o KTM , mało jest informacji o tych rowerach ,opini. Z unibajka oglądaliśmy i jeździliśmy ja na Flite 29 a żona na Evo 29. Dla żony nie musi być prawdziwa damka. Pozdro Tomek. Patrzyłem te modele co proponujesz . Cenę wolałbym do 3500zł max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Patrzyłem te modele co proponujesz . Cenę wolałbym do 3500zł max Podałem takie rowery bo podałeś Giant Talona 29er i myślałem że chcesz właśnie coś z tej półki cenowej. Sam Giant ma spoko ramy ale kompletne rowery tego producenta osprzętwo nigdy nie powalały. Jednym słowem nie dla kogoś kto się nie zna i nie ma chęci grzebać/tunningować. Lepiej rozejżeć się za ciekawymi gotowcami ze stajny Kellys'a (modele TNT 10 i TNT 20), Author'a (Dexter 29, Traction 29), Scott'a (Aspect 920, Scale 970), czy właśnie Unibike'a. Taniej wyjdzie też model z zeszłego roku. Rower ma być wykorzystywany po lesie i na ścieżkach leśnych i po asfalcie. raczej uniwersalny. No 29er jest raczej mało uniwerslany. Sugerowałbym Cross'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek7725 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Podałem takie rowery bo podałeś Giant Talona 29er i myślałem że chcesz właśnie coś z tej półki cenowej. Sam Giant ma spoko ramy ale kompletne rowery tego producenta osprzętwo nigdy nie powalały. Jednym słowem nie dla kogoś kto się nie zna i nie ma chęci grzebać/tunningować. Lepiej rozejżeć się za ciekawymi gotowcami ze stajny Kellys'a (modele TNT 10 i TNT 20), Author'a (Dexter 29, Traction 29), Scott'a (Aspect 920, Scale 970), czy właśnie Unibike'a. Taniej wyjdzie też model z zeszłego roku. No 29er jest raczej mało uniwerslany. Sugerowałbym Cross'a Dzisiaj oglądałem scout Aspect 930 a żona chyba weźmie Contessa Scale 930. Zastanawiam się czy warto dopłacić 340 zł i wybrac ten Aspect 920? Tomek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Jeśli masz już do czegokolwiek dopłacać to do Experta 29 er. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 No 29er jest raczej mało uniwerslany. Sugerowałbym Cross'a popieram sugestie gdy już zaczniecie jeździć okaże sie ze 90% trasy to róznej jakości asfalty-szutrówki gdzie na 29" pozycja i opór na oponach+wyżej zawieszony suport jest uciążliwy na dłuższą mete do wycieczek a tu kompromisem są koła 28" czyli rower crosowy(różnica to wygodniejsza pozycja za kierownicą,lzejsze toczenie,precyzyjniejsze kierowanie dzięki węższym oponom ,skok amoryzatora 65-80mm ale ogólna "moda"w Polsce na "górala'' od lat 90' trwa do dziś-tyle że w swiatowym wydaniu czyli 29" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 a tu kompromisem są koła 28" czyli rower crosowy(różnica to wygodniejsza pozycja za kierownicą,lzejsze toczenie,precyzyjniejsze kierowanie dzięki węższym oponom ,skok amoryzatora 65-80mm Wybór chyba jednak już padł choć zawsze można się wycofać. Zawsze też można dokupić komplet opon 28" i odpowiednie dętki. Wkońcu 29er ma takie samie obręcze. Dzisiaj oglądałem scout Aspect 930 a żona chyba weźmie Contessa Scale 930. Zastanawiam się czy warto dopłacić 340 zł i wybrac ten Aspect 920? Tomek. Rozpiętość 44-32-32/11-34 w rekreacyjnej (nawet agresywnej ) przejażdżki na pewno się sprawdzi. Dopłacać nie ma co. Chyba że się boisz że braknie ci miękkich przełożeń na jakimś podjeździe (IMHO musiałby mieć 30% nachylenia). Napęd 10speed jest spoko ale powiem ci że ja tych najmiękkszych nie używam. Jeśli masz już do czegokolwiek dopłacać to do Experta 29 er. Aspect ma mniej ścigancką geometrię niż Expert 29. Więc jeśli taka mu pasuje to celowałbym w Aspecta 910 a nie w Expert'a i... liczyłbym że sprzedawca opuści trochę cenę. Nie wiem jak w sezonie ale przed/po zawsze można liczyć na upust. PS: Dajmy temu spokuj. Licytacje nic nie zmienią a po co komuś zawracać głowę że od roweru A lepszy będzie B, od niego C, z kolei D to już krawaty wiąże a kosztyje 1500 ponad deklarowaną kwotę. Naprawdę 100-200 można dołożyć ale nie rozpędzajmy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.