koziol Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam!! W moim poisonie mam piaste Shimano XT HB-M775 ,dziś po szybkim opłukaniu kasety/łancucha przed zmianą na drugi zauważyłem(i poczułem na kolanie) że bębenek zaczął sie ślizgać przy mocniejszym nadepnięciu...Wiadomo,zapadki się slizgają,przepuszczają , więc trzeba się szykować na jego wymianę. I teraz pytanie: jakie sa różnice między tymi tanszymi,dedykowanymi do niższych modeli a tymi do wyższych,ktore bądź co bądź kosztują ok 170pln jak w przypadku mojego modelu?Cena jest na tyle wysoka że sięga prawie 3/4 ceny całej piasty,wiec może warto sięgnąć po tańszą wersje,ale czy pasuje?czym się różni? http://www.cyklotur.com/czesci/kola-obrecze-piasty-szprychy/piasty-rowerowe/czesci-zamienne/p,glowka-kasety-shimano,40690.html Jesli miał ktos podobny problem,lub styczność z tematem będe wdzięczny za odp Kozioł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Użytym materiałem, wagą i uszczelnieniem, lub jego brakiem. Lepiej kup całą nową piastę, bo wymiana nie jest opłacalna jak sam zauważyłeś. Starą piastę sprzedaj jako dawcę, albo zostaw sobie jeżeli kupisz taką samą. Będziesz miał części zamienne. Jeżeli znajdziesz bębenek do Twojej piasty używany od kogoś to wtedy opłacać się może jego wymiana. Inaczej to po mojemu zapłacenie prawie całej kwoty za piastę tylko za jej część. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Bębenki różnią się sposobem osadzenia w korpusie, sposobem mocowania i paroma innymi niuansami konstrukcyjnymi które często uniemożliwiają ich podmianę. Piasta xt korzysta tez chyba z osi o innej średnicy, co tym bardziej uniemożliwia podmianę z bębenkami innych piast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/bebenek-shimano-fh-m785-m775-m770-m985-y3cz98050-i3159784841.html endżoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Wystarczy go rozebrać i przesmarować, a nie od razu wywalać 100zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Czytałem gdzieś, że nowe XT (785/788) mają poprawiony bębenek w porównaniu do tego z 770/775, w którym zdarzają się (mam tą piastę z tym bębenkiem) problemy z "zazębianiem" zapadek. Wystarczy go rozebrać i przesmarować To nie jest takie proste, ponieważ trzeba mieć specjalne narzędzie do tego. Zresztą, jak wyżej, bębenek starszego XT już tak ma :/ Ale zdjąć, wypłukać i nasmarować bez rozbierania zawsze można. P.s. Oczywiście bębenek do 785/788 pasuje do 770/775. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziol Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 z smarowaniem to najszybciej,najłatwiej otopic go w ropie,ale nie o to pytalem dzis objawy ustąpiły,wiec moze poprostu wody troche dostal,jednak nigdy wczesniej mu sie nie zdarzały takie wiksy,wiec szykuje sie na najgorsze... adii masz u mnie piwo tobo: z różnicą srednicy osi i osadzeniem bębenka to nie wiem czy tak do konca jest,bo bez problemow sklecilem hybryde z korpusu deore,osi z konusami xt i bebenka deore w swoim garry fisherze i wszystko dziala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.