wytumaje Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam,zauważyłem pewien niepokojący objaw. Na tylnych widełkach, pod siodełkiem w miejscu gdzie połączone są dwie górne rurki, znajduje się korozja i ewidentnie poprzeczna rurka z jednej strony puściła na spawie. Czy jest to poważna sprawa, czy ta rurka wpływa na wytrzymałość ramy, czy powienienem szukać osoby która pospawa ten element czy może w jakiś inny sposób Wam znany można temu zapobiec?
Piotrek111 Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Śmiało bym to spawał. Potem tylko szlif, farba i masz pewność że wszystko jest ok. już nie wspomnę o komforcie psychicznym
szliri Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Wyczyść to dokładniej Co do samego spawu lepiej pospawaj zawsze będziesz miał poczucie bezpieczeństwa.
wytumaje Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 No i elegancko sądzicie żeby rurkę lączącą zamienić na inną, czy wystarczy że ją przyspawam z powrotem?
szliri Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Jeśli jest uszkodzona tylko na spawie to nie ma sensu jej całej wymieniać.
nieborak Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Ona na pewno była w oryginale spawana czy lutowana?
Piotrek111 Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Myślę że nie lutowano stalowych ram rowerowych.
Mod Team anarchy Napisano 26 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2013 Myślę że nie lutowano stalowych ram rowerowych ej Bożesz Ty mój Boże zagrzmij! a na co łączono i łączy się nadal rury stalowe? na modelinę? Rurka poprzeczna podobnie jak wiele innych drobnych elementów w Twojej (jak i większości) ram stalowych jest lutowane. Dla niedowiarków - proszę mi wskazać "spaw" I chyba Cie uspokoję choć zdjęcie do końca nie wyjaśnia problemu - rama podrdzewiała i to prawda - w to miejsce wali woda i błoto z koła, snieg i błoto często tam zalega i robi swoje. Ze zdjęcia wynika - lut, lekko zassany (stąd takie niby wcięcie) plus korozja., pęknięcia nie widać (!). Co do spawania zanim pójdziesz do jakiegoś Pana Henia uprzedź go że to są bardzo cienkościenne rury bo Ci najnormalniej w świecie przepali rury na wylot (dosłownie!), niech pomanipuluje tam na swoim sprzęcie prądem fazą czy co tam ma bo tylko sobie zaszkodzisz. Powodzenia! I dbaj o ramkę bo szkoda stali, susz zimą (wyciągaj sztycę) kup środek do zabezpieczania zamkniętych profili (castodramat), oklej miejsca bez lakieru.
Piotrek111 Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Przyznam że doczytałem i okazuje się, że żyłem w błędzie. Faktycznie lutują na twardo Jednak ta metoda wydaje mi się być wypierana z rynku na rzecz spawania TIGiem. .
Qr3ak Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 np: ram z rur reynoldsa 531 niczym nie pospaważ, tylko na mosiądz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.