Arxas Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Cześć, właśnie wstawiłem na swoje miejsce amortyzator i podczas sprzątania po robocie nieco zgłupiałem. Okazało się, że nie wykorzystałem podkładki widocznej na załączonym zdjęciu. Widelec siedzi, jak trzeba, nie ma luzów, no ale mimo wszystko ściągnąłem jeszcze raz wszystkie manele żeby zobaczyć, czy tej podkładki nie idzie gdzieś wpasować - niestety nie udało mi się. Jeśli to coś pomoże, to mam stery Ritchey'a, jednak nie znam modelu. Rzeczona podkładka ma wewnętrzną średnicę nieco większą, niż średnica rury sterowej amortyzatora, a od czarnej strony ma gumową uszczelkę z przerwami w obwodzie. Patrząc od dołu mam założone: bieżnię nabitą na rurę sterową amortyzatora, łożysko, bieżnia wbitych sterów - to wszystko przykryte plastikową osłonką o średnicy główki ramy. Od góry po kolei mam bieżnię sterów, łożysko, plastikową osłonkę o średnicy główki ramy, w to wciśniętą górną bieżnię opierającą się na łożysku, w bieżnię plastikowy "wypełniacz" z przerwą na obwodzie, który kasuje luz na rurze sterowej i na to podkładkę pośredniczącą między średnicą główki ramy, a pozostałymi podkładkami pod mostkiem. http://imgur.com/rvaXAan
ukaniex Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Wyglada na pokrywe gornego lozyska, ale jedna juz masz... Sent from my using
BudekPL Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 To będzie "uszczelka" by syf z dołu nie leciał na bieżnię i łożysko. Zakładasz to na bieżnię gumą w stronę łożyska. Przynajmniej ja tak myślę...* *a jest już późna godzina i z myśleniem nieco ciężej.
Arxas Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 To będzie "uszczelka" by syf z dołu nie leciał na bieżnię i łożysko. Zakładasz to na bieżnię gumą w stronę łożyska. Przynajmniej ja tak myślę...* *a jest już późna godzina i z myśleniem nieco ciężej. Próbowałem to wpasować wszędzie, jednak w każdym wypadku gdzieś zawadzało. Tego jeszcze nie było, żeby mi nadmiarowe części zostały po złożeniu roweru O.o
Mod Team michuuu Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Pierścień uszczelniający łożysko sterów od strony korony amorka. Lepiej jak jest, zabezpiecza przed brudem.
Arxas Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 Pierścień uszczelniający łożysko sterów od strony korony amorka. Lepiej jak jest, zabezpiecza przed brudem. Jeszcze raz dla pewności ściągnąłem widelec - niestety nie ma opcji, żeby ta podkładka tam pasowała - musiałaby wchodzić między koronę a bieżnię, a bieżni nie ściągałem z rury sterowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.