Skocz do zawartości

[koła] jaki komplet do mtb na v-ki?

avoid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

chce sobie zakupic komplet kol do roweru cube (rama wersja na v-ki i tarcze) ale ja mam w tej chwili v-brake i nie zamierzam poki co zmieniac.

Dane:

moja waga ok 60 kg

jazda codzienna w przewadze 80% droga utwardzona, miasto, szosa

20% lesne trakty, czasem jakies pagorki i zjazdy z owych pagorkow ale raczej rzadko

Jezdze caly rok ale ten komplet ma byc dosc dobry i nie musi byc na zime.

Wole opcje lekkie kola i wytrzymale ale przewaga ukierunkowana na lekkosc

Piasty raczej maszynowe

Kwota w jakiej sie chce zmiescic to szczerze im mniej tym lepiej ale moge w porywie jesli bedzie okazja na pare lat sie cieszyc owymi kolami wydac do 600 powiedzmy

aha wazne, zeby obrecze pasowaly pod opony np 1.35 (mam takie kojaki i chce je zalozyc)

Bardzo  prosze o jakies ukierunkowujace mnie porady

Pozdrawiam

A

Napisano

Z gotowców to trochę naginając budżet masz Mavic Crossride, zawsze można składać, piasty Novateca, obręcze Mavic XM317, szprychy Sapim albo jakieś inne CNSpoki i masz fajny komplet poniżej 600 zł.

Napisano

Mavic Crossride są delikatnie problematyczne np w przypadku pękniętej szprychy, ciężko jest kupić pojedyńcze sztuki, a co do składania: pisałem to już wcześniej na forum, ale ostatnio złożyłem zestaw piasty SLX + obręcze DT 465D + szprychy DT Champion za 560zł, z moich wyliczeń wychodziło to najbardziej opłacalnie w tym przedziale, czasami na allegro można wyrwać podobny zestaw, ale na piastach XT

Napisano

NIestety nie moge zmienic juz tematu / tzn dodac nowej tresci w sensie ZMIANA.

Dziekuje kolegom za odpowiedz i jednoczesnie prosze o nowe porady :)

Otoz przemyslalam sobie temat od wczoraj i zmienilam podejscie. Zlozylabym w opcji szersze budzetowo ale moze nie wszystko od razu a troche w przestrzeni czasowej zeby nie musiec od razu takiej kwoty wydawac.

Chce jednak zlozyc kola o nastepujacych parametrach:

1. obrecz powiedzmy do 500 g pod v brake (i disc w przyszlosci - jesli bedzie dobra); tyl ma byc oczywiscia wersja lepsza w sensie wytrzymalosci niz przod ale moze byc taki sam komplet bo zalezy mi na oponach od ok 1,3 ".

Nie wiem czy bede chciala zaplesc sama czy zlece, zastanowie sie nad tym w zaleznosci od motywacji i budzetu ale o to najwyzej popytam w innym poscie

2. piasta tylna - tu mnie zaczyna zastanawiac piasta nieco tansza z dobrych tzn. DT Swiss 340 (juz ja wyhaczylam na necie)

3. piasta przod - moze byc to samo ale niekoniecznie - skupie sie na opcji nieco budzetowej

4. szprychy - jaka jest roznica np w laserowych Sapimach a w zwyklych (tzn czy to odczuje?)

5. nyple - tu prosze o jakas porade.

Najpierw biore sie za tyl (kasete biore deore hg-50)

Moja prosba jest nastepujaca:

przy samodzielnym doborze komponentow zajmie mi to troche czasu ale  chce wydac na kola raz a na pare lat i nie musiec sie martwic o pogiecie obreczy.

Mam tendencje do czasowych snake'ow, a sa obrecze nieco od nich uwalniajace - czy mozecie cosik polecic czy mam zalozyc nowy temat dotyczacy obreczy?

edit:

Kwota na 1 kolo (tyl) piasta wyhaczona za 560; szprychy ok 70 zl (+nyple) i do tego obrecz za ok 150-200 .

Im mniej za dobra i zadowalajaca obrecz tym lepiej ale zalezy mi na dobrym polaczeniu komponentow

z gory dziekuje za pomoc

Napisano

Tylko dopisze że Kaseta hg 50 nie bardzo pasuje do DT340 (aluminiowy bębenek), musiałbyś kupić coś typu XT - pająk.

Napisano

Tylko dopisze że Kaseta hg 50 nie bardzo pasuje do DT340 (aluminiowy bębenek), musiałbyś kupić coś typu XT - pająk.

dziekuje kolegom za porady. Robie kalkulacje i caly czas przegladam.

Faktycznie nie wzielam pod uwage drobnostki jaka jest kaseta - za co bardzo dziekuje - to zmienia od razu przekroj calosci finansowej.

pzm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...