Skocz do zawartości

[Amortyzator] Demontaż a stery zintegrowane

ILC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, najpierw rower http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-magic-master-2012.html#fragment-2

Będę chciał zdemontować amortyzator do naprawy, jednak widzę tutaj chyba problem. Demontaż z reguły jest jak widziałem na filmikach bardzo prostu, odkręcamy ten kapselek u góry i śruby po boku mostka, jednak mam obawy, bo mam stery zintegrowane KLS Expert integrated i właśnie niewiem, bo jak widzę tę grafikę to niewiem czy dam radę: IMG_6371_1200_b.jpg

PO prostu będę chciał zdjąć ten amortyzator aby go wysłaćdo serwisu. Czy będę musiał się spotkać z tymi wszystkimi częściami co na rysunku ? Czy po prostu odkręce te śruby co mówiłem i amortyzator wyjdzie ? Co dokładnie wypadnie gdy odkręcę ten kapselek i śruby boczne ? Tylko amortyzator czy wypadną także wszystkie te bieżnie,motylki,mufy, podkładki itp ? 

Czyli jak zdejmę to wiem co już wypadnie, a jak będę zakładał to : najpierw na sterówkę zakładam większe łożysko, wkładam amorka od dołu i na sterówkę od góry mniejsze łożysko, potem pierścień dociskający i dalej mufa i podkładki dystansowe, skręcam , tyle ? możecie mnie poprawić.  aha, jak zakładam łożysko przykładowo dolne, to wkładam to tym czarnym do góry  ? i z górnym łożyskiem tak samo, to srebrne do dołu ?, tak jak na pierwszym zdjęciu w lewym górnym rogu ?

Łożysko dolne zkładasz podcięciem wewętrznym w dół , a górne podcięciem w górę, tak żeby podcięcia pasowały do stożków - dolne do pierścienia na amortyzatorze, a  górne do pieścienia dociskającego który jest stożkowy i ma wejść w podcięcie w łożysku.

Nie do końca. Ten rower nie ma główki tapered, więc nie znajdziesz w środku redukcji. 

Zresztą, stery tylko wyglądają na skomplikowaną konstrukcję. Rozbierzesz to wszystko i zobaczysz, że nie było czego się bać. Złożenie sterów w zły sposób nie jest możliwe, chyba, że siłowo.

Ważna sprawa, zanim oddasz widelec do serwisu, lepiej zdejmij z niego bieżnię. Różnie to bywa.

Po prostu zakłada jedno łożysko (obojętnie które) podcięciem wewnętrznym w dół, a drugie w górę i będzie "git" ...

I jeszcze uściślenie, trudno nazwać "bieżnią" pierścień stabilizujący łożyska ACB ;)  kiedy jest to część łożyska, to owszem ...

Mam zintegrowane stery, mają różne wysokości. Po zamienieniu łożysk miejscami element który na obrazku nazywa się "mufa" szoruje po główce ramy przez co stery nie chodzą płynnie.

Mam zintegrowane stery i mają takie same łożyska, więc wskazana jest nawet ich zamiana , tak żeby równo dostawły popalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...