Skocz do zawartości

[rama] Strzelanie w główce ramy Kross Street Scraper

Reuser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam commutera ze sztywnym widelcem. Czasem jeżdżę nim po lesie, czasem zaliczam jakieś kocie łby.

Od kilku miesięcy borykam się ze strzelaniem w główce ramy. Takie "pykanie" o częstotliwości czasem kila razy na sekundę jest słyszalne szczególnie na nierównym.

Kiedy docisnę widelec, też słychać takie pojedyńcze "pyk pyk". Podejrzewałem stery i aby nie zepsuć czegoś, wymieniłem je na nowe w serwisie.

Niestety, problem nie zniknął. Na ramie nie widać pęknięć od zewnątrz. Szkoda mi kasy na wymianę ramy, więc może znacie jakiś sposób, aby zbadać czy to nie jakieś niewidoczne pęknięcie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Hubert

Napisano

Daj sporą ilość smaru do sterów, wysmaruj kazdy ich element.

Smarowałem zanim oddałem do serwisu, może nie tak jak chleb masłem, ale nie sądzę, żeby to pomogło. 

Napisano

przeserwisuj amortyzator być może to on robie tajemniczy "pyk pyk"

Nie mam amora :) To jest strzelanie w główce, tak jak pisałem wymiana całych sterów nic nie dała :(

Napisano

A jesteś pewny że to w główce ? Ja, jak mi coś zaczyna strzelać , to standartowo smaruję : sztycę , mocowania siodełka i pedały. W 9 na 10 przypadkach hałas znika, niezależnie od tego skąd niby dochodził :)
M

Napisano

A jesteś pewny że to w główce ? Ja, jak mi coś zaczyna strzelać , to standartowo smaruję : sztycę , mocowania siodełka i pedały. W 9 na 10 przypadkach hałas znika, niezależnie od tego skąd niby dochodził  :)

M

Potwierdził to facet w serwisie, potwierdzają to moje uszy. Dzieje się to tylko przy obciążeniu widelca (stoję na ziemi i naciskam kierownicę). błotnik odkręciłem na wszelki wypadek, dokręcone dobrze są też wszystkie śruby mostka.  

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jak strzela przy naciskaniu na kierę , to do sprawdzenia jeszcze naciąg szprych i zacisk 

M

Po zdjęciu widelca i zajrzeniu z lupką wyszło szydło z worka - jest pęknięcie na spawie widelca od spodu. 

Większość ludzi pewnie powie, że czas na wymianę, ja jednak myślę o spawaniu.

Przeglądałem też jakieś widelce z małym skokiem i ewentualnie biorę pod uwagę te dwa:

http://allegro.pl/widelec-rst-single-shock-m7-amortyzator-i3225026478.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=3209520302

Jeżdżę głównie po mieście i po ubitych leśnych drogach. 

Jest też sztywny karbonowy w dobrej cenie..

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=105896

Może ktoś mądry doradzi co wziąć?

Napisano

To zależy czy chcesz tego minimum komfortu czy nie koniecznie, jeśli chcesz to RST M7 jest niezłym wyborem.

Napisano

Dzięki Panowie, zdecydowałem się na ten wynalazek suntour swing, ze względu na potencjalną bezobsługowość.

W razie czego mam 10 dni na zwrot. 

Napisano

Obawiam się, że ulegnie szybszemu zużyciu niż RST ... zacznie klekotać na zawiasie albo cuś ;)

W przeciwienstwie do RST ma 2-letnia gwarancje :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam

Niedawno kupiłem nowego Scrapera i zauważyłem że tylnie koło ma 0,5cm przesunięcia względem ramy, czyli nie jest w osi do przedniego koła. Pytanie do użytkowników Scrapera. Czy to błąd podczas składania czy jakaś wada fabryczna, a może tak ma być?

Ciekawi mnie czy we wszystkich Scraperach jest tak samo?

Napisano

Po prostu koło może być źle zaplecione (przesunięcie na szprychach).

A może koło jest krzywo osadzone w hakach, przesunięcie jest takie samo na górnych i dolnych widełkach, czy może tylko na górnych ?

Napisano

Po prostu koło może być źle zaplecione (przesunięcie na szprychach).

A może koło jest krzywo osadzone w hakach, przesunięcie jest takie samo na górnych i dolnych widełkach, czy może tylko na górnych ?

Koło jest osadzone prawidłowo, a różnica jest taka sama na górze jak i na dole.

Chyba zostają źle zaplecione szprychy.

Ktoś miał taki problem z tym rowerem?

Napisano

Dlaczego akurat z tym rowerem, przypadków źle zaplecionego koła było na tym forum kilka ... może się to zdarzyć w każdym rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...