Skocz do zawartości

[montaż błotnika] Mocowanie tylnego błotnika SKS do trekingu

droopy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam do Was pytanie o montaż błotnika tylnego.

Dokładnie chodzi mi o taki błotnik http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/72/49/37/3172493713

W moim rowerze mam problem z zamocowaniem tylnego błotnika.

Uchwyt tylnego błotnika (przedniego zresztą też, ale tu problemu nie mam) zakłada, że w ramie jest otwór pozwalający przykręcić błotnik i że ten uchwyt jest poziomy (zaznaczyłem to w załączonym pliku czerwoną ramką). Problem polega na tym, że w mojej tamie otwór jest w pionie.

Jak w takim wypadku montować ten błotnik, nie chcę wyginać elementu bo to bez sensu jest i nie będzie wyglądać estetycznie. Chyba, że właśnie tak to przewidują producenci :/

Czy jest jakaś przejściówka do tych błotników? Będę wdzięczny za pomoc :)

post-163564-0-24212100-1366792688_thumb.jpg

Napisano

U siebie problem rozwiązałem przy pomocy opasek zaciskowych do kabli. Dół też mam na zipy, bo stara śruba się zapiekłą i nie szło jej wyciągnąć (łepek zjechany, koszyk z gwintem w ramie uwalony...).

Idealnie nie jest, ale trzyma się całkiem stabilnie. Gdyby nie pręty stabilizujące, to pewnie byłoby gorzej.

Jak trzeba, to mogę zrobić zdjęcia jak to wygląda.

Napisano

Hmm wszystko to trochę półśrodki w sumie, linki plastikowe czy obejmy to bym montował na moim poprzednim rowerze, ale do nowego to chciałbym aby to wszystko wyglądało jak z fabryki :) Dziwne to w sumie, że nie ma w komplecie uchwytu, który gwarantuje poprawny montaż błotnika, udało im się zrobić uchwyt, który się swobodnie przesuwa po błotniku, a nie dodają drugiego dla pionowej dziury :/

Idę jutro do rowerowego, może tam mi coś podpowiedzą.

Za wasze sugestie wielkie dziękuję, a jak coś komuś do głowy przyjdzie to nadal czekam ;)

Napisano

do nowego to chciałbym aby to wszystko wyglądało jak z fabryki

Przejdzie Ci ;)

W zasadzie to trzeba zapytać się producentów ram dlaczego tak dziwnie dają ten otwór w ramie. Takie umiejscowienie wymusza robienie otworu w błotniku.

Napisano

Przejdzie Ci ;)

W zasadzie to trzeba zapytać się producentów ram dlaczego tak dziwnie dają ten otwór w ramie. Takie umiejscowienie wymusza robienie otworu w błotniku.

Nie trzeba robić dziury, trzeba zaprojektować alternatywny mechanizm mocowania :) tyle, że prościej to zrobić producentowi niż mi :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...