Skocz do zawartości

[stery] Standardowe stery do XC

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałam to dopisać do już istniejącego tematu "[stery] Dla mnie:) ", ale ponieważ w wymienionym temacie mój post przeszedł bez echa - zakładam nowy. Może bardziej rzuci się w oczy :) ...

Otóż noszę się z zamiarem kupna sterów (standardowych). Przeznaczenie: XC po rozmaitym terenie, bynajmniej nie zawsze suchym. Chciałabym, aby stery były lekkie (możliwie blisko 100g), ale przede wszystkim mocne i trwałe, dobrze uszczelnione; na maszynówkach. Budżet stosunkowo ograniczony: muszę się zmieścić w 200 zeta. Zależy mi na tym, żeby tę kasę naprawdę dobrze ulokować - te stery powinny wytrzymać kilka sezonów (a najlepiej jeszcze dłużej :twisted: ).

Mam upatrzonych kilka modeli:

Tioga ACC-1 (no właśnie: zdania w necie są podzielone; prosiłabym o opinię osób, które tych sterów używają - bo wiem, że tacy tu są :wink: );

DM Tatanka (opis brzmi bardzo zachęcająco, cena jeszcze ładniejsza :D - ktoś to przetestował?);

Cane Creek S2 (o firmie krążą dobre opinie, ale o samym modelu w necie niewiele znalazłam - poza SirDelem ktoś miał z nim styczność?).

Na Allegro chodzą teraz w dobrej cenie również Ritcheye WCS - warto czy przereklamowane :glare: ?

Oczywiście jestem otwarta na wszelkie inne propozycje. Może ktoś napisze coś więcej o Tokenach? A może FSA Orbit MX?

Dzięki z góry za wszelką pomoc :D .

Pozdrówko w oczekiwaniu :D ...

Napisano

a ja sie podepne :P.....bo chcialem spytac dokladnie o to samo

Tatanka moze i ciekawa ale roznica kilku zl....jest chyba za mala....mimo,ze na znaczku sie nie jezdzi,to jednak wole dolozyc :D

Napisano

Mogę Ci polecić te stery FSA Orbit XL II (jeździłem 2 sezony typowe XC) i wszystko ok. teraz - z powodu zmiany ramy - są w innym rowerze i dalej 100% sprawne.

http://www.unibike.pl/sklep/product_info.p...roducts_id=1254

Ale widzę , że mają tu :

A może FSA Orbit MX?

ten komplet ( Orbit MX) jest jeszcze lepszy i w niższej cenie !!!

http://www.unibike.pl/sklep/product_info.p...roducts_id=1256

Te stery to naprawdę super wyrób.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam

Mam tiogi ACC1 niestety jeszcze nie jezdzilem bo jak widac na zdjeciu w podpisie(hawk...) rower nie jest jeszcze gotowy jednak sam poszukując inf. co najlepiej kupic do Xc, na maszynówkach i trwałe na ostatnim miejscu waga chociaz im lzejsze tym lepiej:) i kupiłem Tioge..

W pewnym sklepie powiedziano mi zebym kupił tiogi dobre i w przyzwoitej cenie wcs odradzono mi...

Mógł bym powiedziec ze polecono mi to co akurat mieli w sklepie jednak polecono mi również Cane Creek S2... ale wybrałem tioge..

Jedyne co miom zdaniem jest troche kiczowate to wyglad tiogi jest taka biała podkładka(z plastiku czy z czegos...) zresztą widać na fotce..

Tylko w sumie nie pamietam jaka jest wysokość sterów...

Napisano

Ja jakiś czas temu też kupowałem stery i postawiłem na WCS'y :) Na razie za dużo powiedzieć nie mogę, bo mają przejechane dopiero jakieś ~1800km (sporo w kiepskich warunkach); do tej pory pracują idealnie, obracają się leciutko bez jakichkolwiek odczuwalych oporów. Zanim je kupiłem pytałem kilku osób, poczytałem recenzje (np http://www.bikemag.com/gear/110105_ritchey/index.html , mtbr czy fora weight-weenies) i negatywnych opinii użytkowników się nie doszukałem :)

Wszystkie te stery mają łożyska maszynowe, więc będą trwałe, ja osobiście wybrałbym ponownie Ritcheya.

Napisano

A ja mam jeszcze pytanko: czemu te WCSy na Allegro są takie tanie :D ? Ich cena obecnie nie przekracza tam 165 zeta (kilku poważnych sprzedawców wystawia), podczas gdy nówki katalogowo stoją za 279 - i taka (bądź zbliżona) cena występuje też w sklepach internetowych. Mowa oczywiście o roczniku 06. Pytam, bo nie chciałabym się wkopać w jakąś nieudaną partię, czy cuś :D ...

Pozdrówko podejrzliwe :P ...

Napisano

Ecia do spania! Takie siedzenie po nocach szkodzi na urode!

Co do ceny tych WCSów - Piotrek Formicki sprowadza sprzęt z niemiec w większych ilościach dlatego ceny są takie a nie inne. Polecam gościa :D Przerzute miałem na drugi dzień :D

Napisano

Ecia ogólnie co nie wybierzesz tyo powinno być raczej dobrze w końcu to nie stery za 25zł:( Ja bym ew. zwrócił uwagę na wysokość sterów co w sumie tez ma znaczenie (chociaz u mnei nie specjalnie bo i tak mam niską główkę ramy:)

Skrzynia takie mało pytanko wytarł ci się napis WCS se sterów?? bo nie wiem czy to tylko w ritcheyu ale widzialem duzo komponentow i wszedzie schodza te napisy, rogi,kiery i stery..:/

Napisano

Według mnie "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać" - stery FSA Orbit MX w niczym nie ustępują sterom Ritchey WCS a są znacznie tańsze

Pozdrawiam.

Napisano

Porównując do ceny WCSa z Allegro - ta różnica przestaje tak walić po oczach :wink: .

Mam już pewien plan co do sterów: jesli dobrze pójdzie, skończy się na testowaniu 3 modeli (Orbit MX również jest kandydatem do tego testu ;) ). Ale to jeszcze pieśń przyszłości (choć, mam nadzieję, już niedalekiej) - póki co, czekam na dalsze opinie B) ...

Pozdrówko nie pochopne :) .

PS. Jeszcze pytanko: czym właściwie (poza wyglądem, kilkoma gramami wagi i - na oko - wysokością) różnią się Orbity MX od Orbitów XL II? Innymi słowy: co wpływa na tak dużą różnicę w cenie między tymi dwoma modelami?

Napisano

Patrzę na temat, widzę słowo "tanie", zaglądam do środka, widzę WCS, wychodzę, zaglądam jeszcze raz, nic się nie zmieniło, zgłupiałem ;)

A w kwestii "właściwej": Opinia nie jest bezpośrednio ode mnie, ale znajomy używał przez dłuższy czas ACC1 w rowerze, powiedzmy, freeride'owym i zmienił tylko dlatego, że zmianiał ramę.

Napisano

Z tego co wiem to materiałem misek - dzięki temu są lżejsze - a łożyska sterowe są prawdopodobnie identyczne zarówno w MX , XL II , oraz WCS - wyprodukowane w Chinach , a pozatym nie wiem na czym polega polityka cenowa Unibike - ale to pewna firma !

Napisano

Ale sęk w tym, że lżejsze są właśnie te tańsze B) . Za to górna miska XL II ma sporo większy promień, niż w modelu MX - czy to ma jakieś znaczenie poza efektem wizualnym i jeśli tak, to jakie?

A co do polityki cenowej: to chyba nie Unibike, tylko FSA tak politykuje ;) ...

Pozdrówko dociekliwe :) ...

Napisano

Kiedyś kupiłem w Unibike stery które bybyły tańsze od takiego smego modelu o 40% ponieważ ... były niebieskie !

Kupisz oczywiście to co chcesz - ale napisz np. do Unibike w sprawie sterów poniewaz naprawdę szkoda przepłacać .....

Napisano

Rulez.. fajne podejscie:)

Ja mam w starym rowerku jakis stary model diacompe na kulkach(89-lat mają) i nawet w serwisie sie dziwili ze są w takim świetnym stanie.. ale takiej jakości ciężko szukac w sterach za 70zl:)

Dodatkowo dla sporego grona uzytkowników tego forum liczy się też waga.. dla mnie również ale w granicach rozsadku:) tzn nie placic za kierownice 10-20g 300zł więcej itd..

Ecia Kup moze WCS:) zapomniałem dodac ze dla mnie jeszcze jedna sprawa skłoniła troszke za ACC darmowy montaż sterów,amorka,planowanie główki ramy, przyciencie rury sterowej amorka w cenie sterow 142zł:) Chociaz przynajmniej jesli chodzi o wygląd WCs są ładniejsze:)

Napisano

No, właśnie chyba się skończy na WCSach, bo ta cena na allegro bardzo kusząca jest :) ...

Ale wątek wciąż aktualny, bo zakup nastąpi najwcześniej za 2 tygodnie, a może być i tak, że sporo później...

Pozdrówko dążące do celu :) .

Napisano

wcs'y :mellow: cena/jakośc chyba najlepsze

vp'ki jakies zajechałem w 3 lata (30tys km), znajomy tiogi w 3,5, miesiac temu udało mi się kupić nowe wcs na allegro za 125zł i mam nadzieje ze dobrze wybrałem

• 11 miesięcy temu...
Napisano

stronglight raz sa na allegro za 75 zł

ale jakie chcesz te stery? zintegrowane? pół-zintegrowane? ja do tej pory nie wiem czym się różnią. wiem że do swojej ramym chciałem FSA to się coś tam okazało i musiałem wziąć accenta na maszynach bo tylko te pasowaly i były na sklepie (lekkie nie są, komplet 130g, ale działają o dziwo nader dobrze)

Napisano

Z tymże ja potrzebuję sterów standardowych, czyli z miskami, a te są zintegrowane.

Dzisiaj szukałem trochę po necie i znalazłem takie stery:

-Tioga ACC1(dobre opinie, niezła waga)

-Ritchey WCS(dobre opinie, niezła waga, drogie)

-DM Light(mało opinii, ale pozytywne, waga nie do końca znana, bo bez gwiazdki i top cap'a, tanie)

Co o tym myślicie?

Napisano

Może być jeszcze Cane Creek S2 - ja jeżdżę i póki co, zastrzeżeń nie mam, 8500 km już im będzie, z czego sporo w nie zawsze suchym terenie.

Pozdrówko na dokładkę :)

PS. Temat dokleiłam do analogicznego już istniejącego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...