Skocz do zawartości

[czy warto?] Kross Hexagon X1 2013

Michal0290

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowym użytkownikiem, więc jeżeli temat umieściłem w złym miejscu proszę o przeniesienie do własciwego.

Mam pytanie, ponieważ chcę zakupić rower i mam do przeznaczenia na to kwotę 1000zł. Zdaję sobię sprawę że nie jest to dużo i nie dostane dobrego roweru w tej kwocie. Zależy mi jednak aby rower wytrzymał więcej niż jeden sezon przy użytkowaniu mniejwięcej 100km/7dni. Głównym problemem w moim wypadku jest waga 125kg przy wzroście 177cm. Znajomy który interesuje się rowerami doradził mi firmę Kross i model Hexagon X1 2013 za cenę 999zł. Czy moglibyście się wypowiedzieć na temat tego roweru, ponieważ moja wiedza w tym temacie jest znikoma a i 2 godziny przegladania forów niewiele mi pomogły. Będę wielce wdzięczny za pomoc

Napisano

A czy mogę prosić o jakieś uzasadnienie? Poprostu jestem ciekawy

A po zapoznaniu się z rowerem z mojego laickiego punktu widzenia spoko. Ale na dzień dobry szczypie mnie w oczy brak w Poznaniu "lepszego" sklepu który by miał ten rower w ofercie, a i kwestia tego że nie znalazłem strony producenta a tymbardziej ewentualnego serwisu "autoryzowanego" co także jest dla mnie ważnym aspektem.

Napisano

w x 1 masz przerzutki tourney które niedziałają lub działają tak sobie natomiast w kands masz alivio które jest 3 klasy wyżej i działa całkiem fajnie

W kands masz kasete a nie wolnobieg co jest dużym plusem

Napisano

x1 to model na poziomie markeciaka z naklejkami krossa. w pracy skręcałem kilka, widelec ZOOMz ugięciem 1,5cm i w 100% jestem pewien że tyle osiąga jedynie na wysokich krawężnikach, plastikowe klamki które są tępe i nie działają dobrze, korba gumowata. Wstyd że KROSS wypuścił taki model pod własną marką. 

EDIT:
Przy twojej wadze korba i widelec nie wytrzymają miesiąca.

Napisano

A czy mogę prosić o jakieś uzasadnienie?

Bo wolnobieg ... przy deklarowanej wadze jeźdźca oś tylnego koła będzie wymieniana po każdym zjechani z krawężnika ...

Bo imitacja imitacji amortyzatora ...

Bo Kands Energy 1300 w tej cenie jest bezkonkurencyjny ...

Bo w tej cenie oferuje najwięcej ... bo za Krossa z takim wyposażeniem musisz położyć 50% więcej ...

I na sam koniec ...

Bo Kands`a Energy 1300 (w wersji z mechanicznymi tarczowymi) poleciłem mojemu ojcu  :) jako najrozsądniejszy zakup w tej cenie.

Słowem X1`ka to kiepski rower z napisem Kross.

Pozdro

Napisano

http://transrower.pl/ producent kandsa

Niestety strona na poziomie nastolatka, niedokończona, i wciąż w dziale dystrybutorzy brak jakichkolwiek namiarów. I wciąż nie mam pojęcia gdzie w dużym mieście (Poznań) znajdę serwis do tego rowerku gdyby coś się stało

x1 to model na poziomie markeciaka z naklejkami krossa. w pracy skręcałem kilka, widelec ZOOMz ugięciem 1,5cm i w 100% jestem pewien że tyle osiąga jedynie na wysokich krawężnikach, plastikowe klamki które są tępe i nie działają dobrze, korba gumowata. Wstyd że KROSS wypuścił taki model pod własną marką. 

EDIT:

Przy twojej wadze korba i widelec nie wytrzymają miesiąca.

Dzięki za info, niestety wiem że waga w przypadku roweru jest problemem

Bo wolnobieg ... przy deklarowanej wadze jeźdźca oś tylnego koła będzie wymieniana po każdym zjechani z krawężnika ...

Bo imitacja imitacji amortyzatora ...

Bo Kands Energy 1300 w tej cenie jest bezkonkurencyjny ...

Bo w tej cenie oferuje najwięcej ... bo za Krossa z takim wyposażeniem musisz położyć 50% więcej ...

I na sam koniec ...

Bo Kands`a Energy 1300 (w wersji z mechanicznymi tarczowymi) poleciłem mojemu ojcu   :) jako najrozsądniejszy zakup w tej cenie.

Słowem X1`ka to kiepski rower z napisem Kross.

Pozdro

Tak z tym że co zauważyłem to Kands 1300 jest w różnych opcjach podzespołowych.

A co sądzicie o Kross Hexagon x3 z 2012, bo znalazłem pare pozytywnych opinii o tym rowerze.

Napisano

X3 nadal jest gorszy od Energy 1300 ... X3 nadal ma nędzny wolnobieg przy którym będziesz miał notoryczny problem z tylną osią ... Chyba ze poważnie ( 30 - 40%) stracisz na wadze to z notorycznego zmieni się na typowy - oś na sezon.

Z tego co wiem Energy 1300 występuje w 2 wersjach ... na hamulcach typu V-brake lub tarczowy mechaniczny ... reszta podzespołów jest taka sama czyli prawie kompletna grupa Alivio 3x8 .

Pozdrawiam

Napisano

X3 nadal jest gorszy od Energy 1300 ... X3 nadal ma nędzny wolnobieg przy którym będziesz miał notoryczny problem z tylną osią ... Chyba ze poważnie ( 30 - 40%) stracisz na wadze to z notorycznego zmieni się na typowy - oś na sezon.

Z tego co wiem Energy 1300 występuje w 2 wersjach ... na hamulcach typu V-brake lub tarczowy mechaniczny ... reszta podzespołów jest taka sama czyli prawie kompletna grupa Alivio 3x8 .

Pozdrawiam

No a co z tym serwisem, bo powiem szczerze że przy rowerze nie umiem na ta chwile zrobić praktycznie nic - nawet wyregulować przerzutek. I nie ukrywam że sprawa serwisu na gwarancji jest dla mnie znacząca.

Napisano

Kands Energy to typowy rower ze standardowymi rozwiązaniami ... nie widzę problemu serwisu.

Gwarancja ... hmm

Każdy rower jak kupisz wysyłkowo to ten sam problem gwarancji ...

Tu masz wybór, w tej samej cenie... kupić kiepski rower z serwisem gwarancyjnym na miejscu, lub lepszy rower z gwarancją na wysyłkę ...

To czy wolisz bujać się ze skrzywionymi / pękniętymi  osiami przy wolnobiegach na serwis, który nie zostanie uznany ( z tego co pamiętam jest ograniczenie wagi użytkownika w gwarancji), czy mieć przy wolnobiegu niemal bezawaryjna piastę na kasete to twoja sprawa.  

Decyzja należy do ciebie 

Pozdro

Napisano

W każdym serwisie możesz zrobić, a gwarancja nie obejmuje regulacji przerzutki itp. (co najwyżej pierwszy przegląd po miesiącu)

Rzuciłem przykładem. Kolega kupił sobie MTB Cube Attention, po miesiącu pojechał na przegląd gwarancyjny i sią okazało że miał "pływające koło", koleś powiedział że kolega musiał najechać na jakiś większy krawężnik (jak dla roweru MTB to dla mnie śmieszne wytłumaczenie).

I z tego co wiem przeglądy (te pierwsze na gwarancji) są wymagane aby utrzymać gwarancję.

Napisano

MTB to nie czołg i krawężniki trzeba na nim też umieć pokonywać. Szczególnie w tak tanich lub paradoksalnie bardzo drogich rowerach, również. Moje obręcze kosztowały około 200 zł/sztuka a gdybym łapał każdy krawężnik z partyzanta, też by długo nie wytrzymały. Jak się waży tyle co Ty, to szczególnie trzeba uważać bo obręcze, to będzie najmniejszy problem.

Napisano

MTB to nie czołg i krawężniki trzeba na nim też umieć pokonywać. Szczególnie w tak tanich lub paradoksalnie bardzo drogich rowerach, również. Moje obręcze kosztowały około 200 zł/sztuka a gdybym łapał każdy krawężnik z partyzanta, też by długo nie wytrzymały. Jak się waży tyle co Ty, to szczególnie trzeba uważać bo obręcze, to będzie najmniejszy problem.

kadargo, a co będzie wiekszym problemem? chciałbym wiedzieć na co mam zwrócić uwagę i ewentualnie dopytywać sie czy obejmuje to gwarancję

Napisano

Obręcze krossa te z Hex można o kant tyłka wytrzeć taka prawda. Pękają niemiłosiernie

@Offtopic. Planowałeś redukcje masy? Proponuje wstrzymać się z kupnem roweru na miesiąc, dietkę lowcarb (praktycznie zero węglowodanów, sporo mięsa, ryb, serów białych) i w ciągu miesiąca 10-12kg zejdzie. Wtedy będziesz miał większy wybór rowerów. 

Napisano

Obręcze krossa te z Hex można o kant tyłka wytrzeć taka prawda. Pękają niemiłosiernie

@Offtopic. Planowałeś redukcje masy? Proponuje wstrzymać się z kupnem roweru na miesiąc, dietkę lowcarb (praktycznie zero węglowodanów, sporo mięsa, ryb, serów białych) i w ciągu miesiąca 10-12kg zejdzie. Wtedy będziesz miał większy wybór rowerów. 

Właśnie jako kolejny czynnik redukcji ma służyć rower

Napisano

Przy twojej masie unikaj wolnobiegu z tyłu ... ta konstrukcja pod tobą zwyczajnie będzie problematyczna ...

W największym skrócie unikaj rowerów z liczbą przełożeń 21 czyli 3x7 i mniej... od 3x8 jest prawie pewne ze rower jest na kasecie.

Jak już rower będziesz miał to unikaj dziur, krawężników ... słowem lajtowe pomykanie po asfalcie i ubitych drogach leśnych. 

W tym przedziale cenowym szału nie będzie ...  i mimo wszystko na twoim miejscu przy tym budżecie postawiłbym właśnie na Kands`a Energy 1300 .

pozdro

Napisano

Właśnie jako kolejny czynnik redukcji ma służyć rower

Może rower Crossowy? Jeżeli jeździsz 70-80% miasta i czasem wypad w teren lepszy będzie. Poza tym Zainwestuj w pulsometr 60zł przyda Ci się do spalania wagi. 

Dlaczego Crossowy? 

-Łatwiej jest utrzymać odpowiedni puls przy którym spalanie jest najefektywniejsze

-Zakładam że jak chcesz redukować masę przejdziesz na dietę np LOWCARB na miesiąc to zrzucisz 12-15kg więc rower będzie mniej obciążony.

-Lepszy komfort jazdy na ubitych drogach asfalt chodnik polne,

Napisano

-Zakładam że jak chcesz redukować masę przejdziesz na dietę np LOWCARB na miesiąc to zrzucisz 12-15kg więc rower będzie mniej obciążony.

Diety cud z obcą nazwą są najlepsze ...

12 - 15 kg w miesiąc ? Ty chcesz go zabić ...? 

Dla przeciętnego kowalskiego 1 - 1,5 kg na miesiąc to zdrowe odchudzanie rokujące zbicie wagi na dłuższy czas ...

Przy tak dyrastycznej utracie wagi  miesięcznie organizm dostaje głupawki i jak tylko dostaje okazje uzupełna niedobory tkanki tłuszczowej 2 x szybciej niż ją stracił .

Pozdro

Napisano

Diety cud z obcą nazwą są najlepsze ...

12 - 15 kg w miesiąc ? Ty chcesz go zabić ...? 

Dla przeciętnego kowalskiego 1 - 1,5 kg na miesiąc to zdrowe odchudzanie rokujące zbicie wagi na dłuższy czas ...

Przy tak dyrastycznej utracie wagi  miesięcznie organizm dostaje głupawki i jak tylko dostaje okazje uzupełna niedobory tkanki tłuszczowej 2 x szybciej niż ją stracił .

Pozdro

Jeżeli chodzi o dietę dobrze wiem że zdrowe odchudzanie nie powinno być wiecej niż 5-7kg na miesiąc bo potem bedzie jak to kobiety mówia efekt jojo. Ale nie o tym temat więc zostawmy :P Dzisiaj się przejdę do sklepu rowerowego jednego z lepszych w poznaniu i zobaczymy co mi tam doradzą,

Napisano

:)

Musiałem zareagować na kilkukrotne przytoczenie przedziału 12 - 15 kg.

Jedz do sklepu ... zagadaj przymierz się ...

Jak będą ci oferować tani rower z wolnobiegoem ( 3x7)  zapytaj się jak wygląda sprawa wytrzymałości tylnej piasty / osi w takich kołach.

Jak powie ze nie ma problemu to obracaj się na piecie i wychodź ze sklepu :).

Pozdro

Napisano

:)

Musiałem zareagować na kilkukrotne przytoczenie przedziału 12 - 15 kg.

Jedz do sklepu ... zagadaj przymierz się ...

Jak będą ci oferować tani rower z wolnobiegoem ( 3x7)  zapytaj się jak wygląda sprawa wytrzymałości tylnej piasty / osi w takich kołach.

Jak powie ze nie ma problemu to obracaj się na piecie i wychodź ze sklepu :).

Pozdro

Jestem instruktorem fitnessu. I troszkę wiem na ten temat. 12kg w ciągu miesiąca przy takiej diecie jest możliwe bez problemu bez głodówki!!!!!! Zapotrzebowanie na kalorie wg mnie to około 3000 więc tyle powinno być dostarczane. To nie jest dieta cud poza tym odsyłam na sfd.pl 

Efekt jojo jest głównie spowodowany tym że DIETA DIETA dzień ostatni, a na następny dzień nagle zmieniamy styl żywienia, trzeba to robić stadialnie, przystosowywać organizm.

Napisano

A więc byłem w sklepie. Przemiły koleś powiedział mi dokładnie to co wy że nie poleca Hexagon X1 do tej wagi (a nawet do żadnej innej). Powiedział mi także, że w tej cenie nie znajde niczego rozsądnego. Po pytaniu co poleca zdecydowanie powiedział że Level A2 za 1800zł to takie absolutne minimum. Co o tym sądzicie? W sensie co powiecie na temat roweru

Napisano

Jestem instruktorem fitnessu. I troszkę wiem na ten temat. 12kg w ciągu miesiąca przy takiej diecie jest możliwe bez problemu bez głodówki!!!!!!

Ja nie twierdze ze to nie jest możliwe ja twierdze że taki wynik nie jest zdrowy .

Level A2 za 1800zł to

Tylko czy warto dopłacać do niemal identycznej specyfikacji co w Kands Energy 1300 az 700 zł ...

Inna sprawa że geometria Levela jest bardziej sportowa niż Energy to też ma znaczenie.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...