Rupietek Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam. Moje hamulce przestały działać prawidłowo więc zainteresowałem się ich wymianą. Klocki nie należą do najdroższych, jednak zainteresował mnie fakt - mimo płaskiej powierzchni przecież nadal na hamulcu jest sporo materiału.Co myślicie o reanimacji takowych klocków, macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Nacięcia czy cuś? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 wróżki mają dzisiaj wolne - napisz może, co to za hamulce i jakie klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rupietek Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Hamulce V-brake. Klocki najzwyklejsze 'czarne' a'la NoName. Takie za 3zł w sklepie. Mam nadzieje że się rozumiemy, jeśli nie to spróbuję opisywać dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Aż tak Ci żal tych "3zł" ?? Daj spokój, po prostu wymień te klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rupietek Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Oczywiscie ze nie jest mi zal. Klocki docelowo i tak kupie, jednak interesuje mnie fakt reanimacji ich. Skoro nadal jest na nich guma to po co wyrzucac cos co moze byc nadal dobre? Prosze jedynie o pomysly zwiazane z moim pytaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Przy prostej obręczy i odpowiednio bliskim, czyli poprawnym ustawieniu klocków nawet zupełnie gładkie będą hamować. Rowki na sucho nic nie dają tak samo jak bieżnik w oponie na suchym asfalcie tylko przeszkadza, bo zmniejsza powierzchnię tarcia. Dopiero na mokro ujawnia się sens rowków czy bieżnika. Możesz naciąć rowki przedłużając żywotność, ale ich głębokość nie jest przypadkowa tylko optymalna - poniżej jej istnieje ryzyko przetarcia klocka do jego metalowego szkieletu, który zaryje w obręcz a tego by nikt nie chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rupietek Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Właśnie też o tym myślałem że przecież w końcu tak je dotrę, że zacznę metalem hamować... Chyba nic z tego nie będzie :/ Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.