unknow1 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Niedawno miałem centrowane tylne koło i wyszła taka niespodzianka jak na zdjęciu Niebieska strzałka wskazuje tarczę hamulcową, a czerwoną kreską jest zaznaczone prawidłowe położenie tarczy (tak mam na przednim hamulcu). Dodam do tego, że takie położenie tarczy pojawia się gdy koło jest zamocowane równo z ramą. Co mogę zrobić w tej sytuacji aby, to wszystko "wyprostować"? Centrowanie? Może da się jakoś wyregulować położenie szczęk? Co do zacisku, to ustawiałem koło tak aby tarcza kryła się z czerwoną linią, ale wtedy koło jest nierówno z ramą i ma bicie podczas kręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 ale wtedy koło jest nierówno z ramą i ma bicie podczas kręcenia. Jeżeli koło nie jest scentrowane to jak byś nie założył bić nie będzie. Może być co najwyżej nierówno w stosunku do widełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknow1 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Jeżeli koło nie jest scentrowane to jak byś nie założył bić nie będzie. Może być co najwyżej nierówno w stosunku do widełek. Innymi słowy serwisant od centrowania zrobił fuszerkę? W takim razie pójdę na dniach do innego serwisu i zrobię to jeszcze raz. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Ale nie wiem ile ma centra do ustawienia zacisku względem tarczy, ponieważ piasta idzie zawsze równolegle z ramą, chyba, że z nią jest coś nie tak. Za to centra ma duże znaczenie w V-Brake ale to nie o tym temat Jak mówię źle to mnie poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 To autor stwierdził że koło bije w innym położeniu niż na zdjęciu. Ale jeżeli koło nie bije w jednym położeniu to nie będzie bić w innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Co do zacisku, to ustawiałem koło tak aby tarcza kryła się z czerwoną linią To nie koło masz ustawiać tylko zacisk. Zanim oddasz koło do ponownego centrowania to najpierw sprawdź czy na pewno ma bicie, bo z tego co piszesz to widać że nie za bardzo ogarniasz. Zawsze możesz nagrać filmik i wrzucić go tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknow1 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 To nie koło masz ustawiać tylko zacisk. Zanim oddasz koło do ponownego centrowania to najpierw sprawdź czy na pewno ma bicie, bo z tego co piszesz to widać że nie za bardzo ogarniasz. Zawsze możesz nagrać filmik i wrzucić go tutaj. Wczoraj wieczorem trochę pokombinowałem i znalazłem śruby regulujące położenie szczęk hamulcowych względem tarczy. Dzięki za Wasze odpowiedzi, a zwłaszcza za post kporysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.