nopel Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam. Chcę kupić amortyzator, jeżdżę las/szosa, ale zalezy mi na jego wytrzymałości (bo jak już jadę w las, to naprawdę pojeździć - nie żaden fr, dirt czy coś, po prostu mocniejsza jazda). Jako iż jednak nie zmieniam roweru, na amortyzator mam 300zł.. wiem że to grosze, ale może ktoś ma coś używanego?Czy może brać XCR LO z allegro? Teraz mam XCT zalane olejem (uszcelione korki, na szczęście jeszcze po twarzy jeszcze nimi nie dostałem), więc oczekuję czoegś lepszego. Pozdrawiam.Aha, śr u mnie to 1.1/8 cala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noga Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Za trzy stówy dobry amorek ? takie rzeczy to tylko w Erze Dozbieraj lepiej sobie z 200 zł i kup nowego Epicona Lod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt9711 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 W sumie na Allegro nowe epicony kosztują ok. 450 zł, a to podobno najlepszy wybór. Tu jest o nim trochę opinii: http://www.forumrowerowe.org/topic/35879-amortyzatorsuntour-epicon-lod/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Jeśli oczekujesz czegoś lepszego niż XCT to również polecałbym dołożyć ok. 200 zł i kupić amortyzator SR Suntour Epicon. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Kolego jesli musi wystarczyć 300zł to kup sobie nowy XCR powinieneś się spokojnie zmiescić w budżecie i do jazdy rekraacyjnej po lesie na pewno ci wystarczy. Jeśli możesz dozbierać i oczekujesz wyższej kultury pracy to tak jak koledzy piszą Epicon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A co powiecie na nowe Rock Shox dart 2 lub spinner eagle lc 90mm lub 120mm lub manitou axel comp??? Z tym problem ,że ważę nie całe 6 dych, więc mało co się pode mną ugnie, co jest sporą wadą, bo np. moje xct przed zalaniem olejem i wyjęciem tych gum ze sprężyn (zapomniałem nazwy ale elastometr chyba to sie zwie) w ogóle się nie uginał...OT: XCR jest lepsze od XCM?Epicon.. kurcze, no poluję na jakąś używkę, ale nic nie ma.. radion tak samo, a duro to raczej do skoków.. Nie mogę edytować, ale mam pytanie: jak dociąć rurę sterową? Chodzi o to że teraz mam dł. rury 22cm, a wiekszosc z amorów ma dł. 25cm, czyli 3cm róznicy. Da się jakoś to założyć żeby nie ciąć rury sterowej, a potem znowu wbijać gwiazdke - swoja drgoa jak sie to robi? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Chodzi o to że teraz mam dł. rury 22cm, a wiekszosc z amorów ma dł. 25cm, czyli 3cm róznicy. Da się jakoś to założyć żeby nie ciąć rury sterowej, a potem znowu wbijać gwiazdke - swoja drgoa jak sie to robi? Da się, daje się podkładki pod mostek A ze skracaniem to się robi tak że najpierw się skraca a później wbija, ew. jak jest już wbita gwiazdka to się ją pcha dalej, za miejsce cięcia. Edit. Ty nie masz jakiś podkładek ? Bo mi przy wysokich sterach Darta i mostku O1 wystarcza sterówka 21cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punisher19 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Myslę, że warto szukać okazji i dobrych używek. Zakupiłem jakoś ze 2 lata temu używaną Torę 318 SoloAir za niecałe 300 zł i powiem szczerze, do dziś sprawuje się bardzo dobrze.Czasem zdarzają się fajne amorki w rozsądnych cenach, warto poczekać.Np. tu masz: http://allegro.pl/rock-shox-tora-nowy-100mm-na-gwarancji-i3200106760.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A to axel comp?Bo manitou p[odobno świetne amory robido Airsofter - tak, mam podkładki, i po prostu te 3cm przytne rury sterowej jakby jakiegos amora kupil, zeby miec tyle tcyh podkladek ile mam teraz a nie wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noga Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 za 300 zł to jaki by to nie był amortyzator to i tak po jakimś czasie zaraz z niego będą zwłoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Chodzi raczej o to czy moje 60kg go ugnie, bo tyle ważę?Brać to Manitou axel comp czy XCR LO 2013?Tylko te dwa mam do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Oczywistym jest, że Manitou Axel będzie lepszy...Byle nie zajechany ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noga Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Też tak myślę, po użytkowaniu XCRa kilka naście dni pewnie i tak by puściły uszczelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 za 300 zł to jaki by to nie był amortyzator to i tak po jakimś czasie zaraz z niego będą zwłoki. Bez przesady miałem XCR-a ponad sezon, nie oszczędzałem i nic mu nie było. Ważyłem wtedy jeszcze 80kg. Mankament tego amora to tragiczna kultura pracy. Z trwałością nie jest tak zle, pchają go przecież do całkiem drogich rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Z trwałością nie jest tak zle, pchają go przecież do całkiem drogich rowerów Bo jest tani Miałem XCR i do niewymagającej jazdy się nadaje, ale gubi się przy nierównościach typu tarka, korzenie czy tym podobne. No i tłumienie takie sobie. Tragedii nie ma, ale za 300 złociszy można wyhaczyć niezłą używkę czasami, typu Tora czy Bombowiec, które jeśli nie mają wyrąbanych ślizgów, to za stosunkowo niedrogi serwis mogą odwdzięczyć się długą i bezawaryjną pracą. Tylko zaznaczam - używka w przyzwoitym stanie, nie zajechany Fox czy R7 po 40k km na maratonach górskich Taka Torka czy Bombowiec stosunkowo długo pociągnie Tyle że to kloce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 No tak kolego wszystko to co napisałeś to racja. Kultura pracy marna ale.... Mają do wyboru inne w tym przedziale cenowym a jednak w większości przypadków jest to XCR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noga Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 hmm jak by poszperał to i by znalazł jakiego Marca za 300-350 zł produkcji Made In Italy. Według mnie jest to lepszy wybór jak nowy XCR. Z ponad trzy lata temu miałem właśnie Marzocchi Z2 skok 80 mm i waga 2 kilogramy z groszami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Zobacz na tablicy epicona. Jest fajny, mało używany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 @Badyl, chętnie też looknę.Mógłbyś podać link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.