Skocz do zawartości

[Co wybrać?] Amortyzator do 300zł

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę kupić amortyzator, jeżdżę las/szosa, ale zalezy mi na jego wytrzymałości (bo jak już jadę w las, to naprawdę pojeździć - nie żaden fr, dirt czy coś, po prostu mocniejsza jazda). Jako iż jednak nie zmieniam roweru, na amortyzator mam 300zł.. wiem że to grosze, ale może ktoś ma coś używanego?
Czy może brać XCR LO z allegro? Teraz mam XCT zalane olejem (uszcelione korki, na szczęście jeszcze po  twarzy jeszcze nimi nie dostałem), więc oczekuję czoegś lepszego. 
Pozdrawiam.
Aha, śr u mnie to 1.1/8 cala

A co powiecie na nowe Rock Shox dart 2 lub spinner eagle lc 90mm lub 120mm lub manitou axel comp??? Z tym problem ,że ważę nie całe 6 dych, więc mało co się pode mną ugnie, co jest sporą wadą, bo np. moje xct przed zalaniem olejem i wyjęciem tych gum ze sprężyn (zapomniałem nazwy ale elastometr chyba to sie zwie) w ogóle się nie uginał...
OT: XCR jest lepsze od XCM?
Epicon.. kurcze, no poluję na jakąś używkę, ale nic nie ma.. radion tak samo, a duro to raczej do skoków..

Nie mogę edytować, ale mam pytanie:

jak dociąć rurę sterową?

Chodzi o to że teraz mam dł. rury 22cm, a wiekszosc z amorów ma dł. 25cm, czyli 3cm róznicy.
Da się jakoś to założyć żeby nie ciąć rury sterowej, a potem znowu wbijać gwiazdke - swoja drgoa jak sie to robi?
Proszę o pomoc.

Chodzi o to że teraz mam dł. rury 22cm, a wiekszosc z amorów ma dł. 25cm, czyli 3cm róznicy. Da się jakoś to założyć żeby nie ciąć rury sterowej, a potem znowu wbijać gwiazdke - swoja drgoa jak sie to robi?

Da się, daje się podkładki pod mostek ;)

A ze skracaniem to się robi tak że najpierw się skraca a później wbija, ew. jak jest już wbita gwiazdka to się ją pcha dalej, za miejsce cięcia.

Edit. Ty nie masz jakiś podkładek ? Bo mi przy wysokich sterach Darta i mostku O1 wystarcza sterówka 21cm

Myslę, że warto szukać okazji i dobrych używek. Zakupiłem jakoś ze 2 lata temu używaną Torę 318 SoloAir za niecałe 300 zł i powiem szczerze, do dziś sprawuje się bardzo dobrze.
Czasem zdarzają się fajne amorki w rozsądnych cenach, warto poczekać.

Np. tu masz: http://allegro.pl/rock-shox-tora-nowy-100mm-na-gwarancji-i3200106760.html

za 300 zł to jaki by to nie był amortyzator to i tak po jakimś czasie zaraz z niego będą zwłoki.

Bez przesady miałem XCR-a ponad sezon, nie oszczędzałem i nic mu nie było. Ważyłem wtedy jeszcze 80kg.

Mankament tego amora to tragiczna kultura pracy. Z trwałością nie jest tak zle, pchają go przecież do całkiem drogich rowerów.

Z trwałością nie jest tak zle, pchają go przecież do całkiem drogich rowerów

Bo jest tani :D

Miałem XCR i do niewymagającej jazdy się nadaje, ale gubi się przy nierównościach typu tarka, korzenie czy tym podobne. No i tłumienie takie sobie.

Tragedii nie ma, ale za 300 złociszy można wyhaczyć niezłą używkę czasami, typu Tora czy Bombowiec, które jeśli nie mają wyrąbanych ślizgów, to za stosunkowo niedrogi serwis mogą odwdzięczyć się długą i bezawaryjną pracą.

Tylko zaznaczam - używka w przyzwoitym stanie, nie zajechany Fox czy R7 po 40k km na maratonach górskich  :teehee:

Taka Torka czy Bombowiec stosunkowo długo pociągnie  :thumbsup: Tyle że to kloce

hmm jak by poszperał to i by znalazł jakiego Marca za 300-350 zł produkcji Made In Italy. Według mnie jest to lepszy wybór jak nowy XCR. Z ponad trzy lata temu miałem właśnie Marzocchi Z2 skok 80 mm i waga 2 kilogramy z groszami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...