massi Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam, Piszę ten temat ponieważ potrzebuję pomocy w wyborze roweru od ludzi którzy się na tym znają. Dodam że jestem zielony na temat rowerów oprzyrządowania itp. Więc na wstępie napiszę o co mi chodzi. Chciałbym rower tzw "górski" "góral" itp itd. który umożliwił by mi rozwijanie dużych szybkości pobierając przy tym stosunkowo bardzo mało energii. Czyli chciałbym szybko jeździć nie wkładając w to dużo energii i tracąc szybko sił. I teraz jakie oprzyrządowanie taki rower musi mieć ? Czy to muszą być jakieś specjalne zębatki, albo łożyska które łatwiej pójdą czy co? proszę o poradę Nie chodzi mi tutaj o kolarkę. po prostu góral. teraz mam zwykłego górala za 100zł
Noga Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 To zależy jaki budżet masz do przeznaczenia na ten cel
massi Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 2i regulaminu hmmm myślałem o 1500zł ale max 2000zł. Więc najważniejsze są te części które dadzą mi duże szybkości i mały pobór energii.
MsRIFU Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Ważne jest też to na jakich terenach będziesz śmigał
massi Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 2i regulaminu pod górke na chodniku, z górki też na chodniku po asfalcie i czasami terenie leśnymi drograch powiedzmy "miedzy miastowych"
lesieque Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 a czy bierzesz pod uwagę również rower używany? No i ile masz wzrostu, to można by konkretne aukcje wrzucić
massi Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 2i regulaminu hmm raczej preferuję zakupić rower nowy. Chyba że aukcja będzie ciekawa to może i uzywany. wzrostu mam 186
ktt9711 Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Do rozwijania prędkości na chodnikach i asfalcie "góral" się nie nadaje. Prędzej rower crossowy, ale na crossie jazda w lesie będzie spokojniejsza.
massi Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 2i regulaminu Ale to też nie musi być rower super szybki. Można chyba do górala ułożyć taką konfigurację która sprawi że będzie on szybszy niz "przeciętny"
ktt9711 Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Przy tym budżecie to możesz zmienić opony na węższe.
Noga Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Jak byś decydował się na MTB, yo ja bym ci polecił LEVELA A6 http://www.kross.pl/pl/2011/mtb-xc/level-a6-v-brake
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Ale to też nie musi być rower super szybki. Czcigodny autorze tematu, first of all, nie bądź pan papuga i nie papuguj za każdym powtarzając co mówili bo to ... bynajmniej głupie i nie zgodne z zasadami. Second thought, rower zawsze jest tak szybki jak jego kierowca. A ty pewnie szukasz czegoś na kołach 28" i szerokości ok 1.5".
Burak Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Do rozwijania prędkości na chodnikach... pod górke na chodniku, z górki też na chodniku ... Chyba należy zwrócić uwagę szanownemu autorowi wątku, że to chodnik nie nadaje się do rowijania na nim prędkości, niezależnie od rodzaju roweru. Aż dziw, że nikt nie zwrócił na to uwagi...
ktt9711 Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Mam nadzieję, że chodnik jest rozumiany jako droga rowerowa.
unknow1 Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam, Piszę ten temat ponieważ potrzebuję pomocy w wyborze roweru od ludzi którzy się na tym znają. Dodam że jestem zielony na temat rowerów oprzyrządowania itp. Więc na wstępie napiszę o co mi chodzi. Chciałbym rower tzw "górski" "góral" itp itd. który umożliwił by mi rozwijanie dużych szybkości pobierając przy tym stosunkowo bardzo mało energii. Czyli chciałbym szybko jeździć nie wkładając w to dużo energii i tracąc szybko sił. I teraz jakie oprzyrządowanie taki rower musi mieć ? Czy to muszą być jakieś specjalne zębatki, albo łożyska które łatwiej pójdą czy co? proszę o poradę Nie chodzi mi tutaj o kolarkę. po prostu góral. teraz mam zwykłego górala za 100zł Jak nie zamierzasz mocno szaleć po korzeniach i kamieniach, a w większości jeździć po twardych nawierzchniach, to bierz rower crossowy. Osobiście mogę Ci polecić coś stąd: http://www.rowerymerida.pl/kategoria90/crossway-700c-rowery-turystyczne-merida.html W tym przedziale cenowym, wziąłbym jakiegoś crosswaya serii 40.
massi Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 A tak w gruncie rzeczy czym się różni rower crossowy od górala?
seraph Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Rozumując "góral" jako rower MTB to cross ma większe koła, czyli 28" i węższe opony, więc jest lepiej przystosowany to jazdy po asfalcie i ubitej nawierzchni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.