Nickson Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam. Temat już poruszyłem w poprzednim moim wątku ale z uwagi na to że tytuł nie trafiał w 100% do osób które mogą mi pomóc w odp stworzyłem nowy. Tu link do poprzedniego http://www.forumrowerowe.org/topic/134309-przerzutka-tył-śruba-regulacyjna-b/ Temat kieruje do ludzi którzy użytkowali lub użytkują kasetę szosowa w rowerach MTB z przerzutką z grup MTB w moim przypadku jest kaseta Shimano 11-25 i przerzutka ze średnim wózkiem SLX SG shadow. Zrobiłem sobie mętlik w głowie i nie wiem czy to zostawiać czy coś zmieniać. W tej chwili rower nie był nigdy jeżdzony jest na stojaku więc ewentualny demontaż i odsprzedaż podzespołów jako nowe będzie najkorzystniejsza... Mam dwa pytanka. 1. Z jakimi problemami technicznymi natknęliście się podczas użytkowania takiej konfiguracji? Forumowicze w poprzednim wątku sugerują że przerzutki typu shadow z kasetami szosowymi mają skłonność do gubienia się w środkowych przełożeniach. Prawda czy mit? Na to pytanie może chyba tylko odp osoba która sprawdziła konkretna sztukę na dwóch kasetach szosa/MTB. Jeśli shadow taki be to co z górskich jest mniej problematyczne? 2. Jak regulowaliście śrubę B w przerzutce tylnej? Jest ona odpowiedzialna za odległość pomiędzy kółkiem prowadzącym a koronką. W przypadku kiedy mamy mniejsze koronki w kasecie szosowej kółko prowadzące przerzutki znacznie się oddala od koronki na ostatnich przełożeniach. Teoretycznie taka konfiguracja wymusza całkowite wykręcenie śruby B ale czy na pewno? Tak się zastanawiam czy regulacja ta jest w całkowitym pionie czy może chodzi po promieniu i skrajne nastawy z tego powodu nie będą "zdrowe". Pewnie to niuansik ale może ktoś się wypowie. Pozdrawiam.
Niedzwiedz1 Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Ad. 1 XT Shado, kaseta SLX 11-28, problem przy przerzucaniu z 13 na 14. Tylko na tych zębatkach, tylko w tym kierunku. Problem zniknął po zmianie łańcucha z Connexa na Shimano. Przy zmianie tych 2 łańcuchów co niecałe 1000km trzeba było regulować przerzutkę. Wspomniany problem zniknął wraz z zużywaniem się napędu i było ok. Aktualnie nie bangla na innych biegach, ale to kwestia nierównomiernie zjechanej kasety. W ciągu tygodnia powinienem założyć nowy napęd (który nomen omen czeka już na to miesiąc ) Więc będę mógł powiedzieć czy problem się powtórzy. Ad. 2 Wykręcona na maksa, przy wkręcaniu i odsuwaniu przerzutki od kasety zaczynała się gubić na większości biegów.
Mod Team Maniak Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2013 O przerzutce shadow się nie wypowiem bo nie stosowałem takiej kombinacji, natomiast napisze dla potomności że.. 1. Na zwykłych przerzutkach nie miałem problemu z kasetą 12-25, chociaż po zmianie na przerzutkę z krótkim wózkiem poczułem minimalną poprawę szybkości zmiany biegów, łańcuch też był lepiej napięty. 2. U siebie nic nie zmieniałem w tej śrubie. Ogólnie w klasycznych przerzutkach zmiana biegów na takiej kasecie obywała się bardzo bezproblemowo, wszystko na zasadzie: zamontuj, ustaw linkę i zapomnij. Jeździłem też na trochę śmiesznym połączeniu: manetki stx 7s, kaseta 11-25 7s zbudowana z od koronek 9s , łańcuch 9s, przerzutki 9s, korba z grupy 3x9 zrobiona na 2 blaty, wszystko chodzi doskonale.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.