Gokopak Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam ! Jestem zielony w naprawach rowerowych tym bardziej że nie mam sprzętu A więc chciałbym zajrzeć do bębenka moje bryczki i mam pewien problem. Patrzyłem wiele poradników dotyczących zdjęcia wolnobiegu lecz u mnie jest inaczej :/ odkręciłem 2 śruby (15) z osi i zdjąłem koło. Następnie odkręciłem 15 takie cuś... i mi zostało takie coś... :/ Jak to rozbroić (zdjąć wolnobieg) ? ( Jak mówię jestem zielony w tych sprawach... Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeżeli już był taki temat :/
M1n1s7eR Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 https://www.google.pl/search?client=opera&q=klucz+do+wolnobiegu&oe=utf-8&channel=suggest&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Uo92UdnEKIjuswbn0IDYCA&biw=1024&bih=655&sei=Vo92Ua6TB87ktQa17oB4 Pierwsze i piąte zdjęcie Ci wszystko wyjaśni. Koszt klucza do wolnobiegu to około 10 złotych.
Gokopak Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 Już mam, wystarczył punktak i młoteczek trzeba było punktak wsadzić do otworku widocznym na drugim zdjęciu i stukać w niego młotkiem zgodnie ze wskazówkami zegara
zekker Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Po pierwsze na zdjęciach nic nie widać. Jak nie masz (dobrego) makro w telefonie/aparacie to nie próbuj z tak bliska robić zdjęć. Przed wstawieniem sprawdzaj czy cokolwiek widać, a nie jakieś rozmazane plamy. Odkręciłeś wolnobieg, czy go rozkręciłeś? Widzisz gwint piasty, czy z wolnobiegu posypały się kulki? Po opisie podejrzewam to drugie, bo wolnobieg odkręca się przeciwnie do ruchu wskazówek (przy pedałowaniu sam się dokręca, więc trzeba w przeciwną stronę).
marekw Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 punktak i młoteczek a potem płacz jak pęknie stukać w niego młotkiem zgodnie ze wskazówkami zegara na mój gust tak właśnie się dokręca Po pierwsze na zdjęciach nic nie widać. Jak nie masz (dobrego) makro w telefonie/aparacie to nie próbuj z tak bliska robić zdjęć. czasami wystarczy minimalna znajomość obsługi komputera
zekker Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Jak może być po problemie jak odkręcałeś w złą stronę? Po wszystkim powinna zostać piasta z gwintem, jeżeli zostało coś więcej, to źle to zrobiłeś. Przykładowe koło bez założonego wolnobiegu: http://www.sklepna5.pl/velotech/zdjecia/823/obraz_405.jpg
Gokopak Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=9483 Drugi Punkt
zekker Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 To jest opis rozebrania wolnobiegu, żeby dostać się do jego łożysk i zapadek. W ten sposób nie zdejmiesz z koła i nie założysz nowego. Chyba, że chodziło Ci o pogrzebanie w bebechach, to wtedy wszystko ok.
marekw Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 chciałbym zajrzeć do bębenka moje bryczki Patrzyłem wiele poradników dotyczących zdjęcia wolnobiegu Przy tak precyzyjnie zadanym pytaniu ciężko udzielić jasnej odpowiedzi, stąd zasugerowani tematem wątku udzieliliśmy jasnych wskazówek jak zdjąć wolnobieg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.