Skocz do zawartości

[bębenek] Jak zdjąć w moim przypadku wolnobieg ? (problem)

Gokopak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! Jestem zielony w naprawach rowerowych tym bardziej że nie mam sprzętu :) 

A więc chciałbym zajrzeć do bębenka moje bryczki :) i mam pewien problem. 

Patrzyłem wiele poradników dotyczących zdjęcia wolnobiegu lecz u mnie jest inaczej :/ 

odkręciłem 2 śruby (15) z osi i zdjąłem koło. 

Następnie odkręciłem 15 takie cuś... 

zdjcie0313d.jpg

i mi zostało takie coś... :/ 
Jak to rozbroić (zdjąć wolnobieg) ? :(( Jak mówię jestem zielony w tych sprawach...

zdjcie0311d.jpg

Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeżeli już był taki temat :/ 
Napisano

Już mam, wystarczył punktak i młoteczek :) trzeba było punktak wsadzić do otworku widocznym na drugim zdjęciu 

i stukać w niego młotkiem zgodnie ze wskazówkami zegara

Napisano

Po pierwsze na zdjęciach nic nie widać. Jak nie masz (dobrego) makro w telefonie/aparacie to nie próbuj z tak bliska robić zdjęć. Przed wstawieniem sprawdzaj czy cokolwiek widać, a nie jakieś rozmazane plamy.

Odkręciłeś wolnobieg, czy go rozkręciłeś? Widzisz gwint piasty, czy z wolnobiegu posypały się kulki?

Po opisie podejrzewam to drugie, bo wolnobieg odkręca się przeciwnie do ruchu wskazówek (przy pedałowaniu sam się dokręca, więc trzeba w przeciwną stronę).

Napisano

punktak i młoteczek

a potem płacz jak pęknie

stukać w niego młotkiem zgodnie ze wskazówkami zegara

na mój gust tak właśnie się dokręca

Po pierwsze na zdjęciach nic nie widać. Jak nie masz (dobrego) makro w telefonie/aparacie to nie próbuj z tak bliska robić zdjęć.

czasami wystarczy minimalna znajomość obsługi komputera

Napisano

To jest opis rozebrania wolnobiegu, żeby dostać się do jego łożysk i zapadek. W ten sposób nie zdejmiesz z koła i nie założysz nowego.

Chyba, że chodziło Ci o pogrzebanie w bebechach, to wtedy wszystko ok.

Napisano

chciałbym zajrzeć do bębenka moje bryczki

Patrzyłem wiele poradników dotyczących zdjęcia wolnobiegu

Przy tak precyzyjnie zadanym pytaniu ciężko udzielić jasnej odpowiedzi, stąd zasugerowani tematem wątku udzieliliśmy jasnych wskazówek jak zdjąć wolnobieg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...