Skocz do zawartości

[czyszczenie roweru] Papier i chusteczki nawilżane

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy do czyszczenia roweru można używać ręczników papierowych i chusteczek nawilżanych? Czy tylko jakaś szmatka z wodą?

- Wysłano z HTC 7 Mozart -

Napisano

można używać też wody z płynem , ścierki, ręcznika , starej koszulki ................................. :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim:

zapomniałem dodać chusteczek higienicznych też można używać :sick:

Napisano

Podepne się do tego tematu. Czym wyczyścić łańcuch i cały osprzęt wokół niego po jeździe w delikatnym błocie gdy to wszystko osiadło.

Napisano

na rynku masz dużo różnych preparatów do czyszczenia i odtłuszczania łańcucha, kasety itp. Osobiści czyszczę mokrą scierką, następnie myję , opłukujębenzyna ekstrakcyjna ( ostrożnie ) i czekam do przeschnięcia ( w przypadku benzyny trwa to krótką chwilę). Po wszystkim łańćuch samruję smarem, najczęsciej używam FINISH LINE.

Napisano

Mokrą chusteczką świetnie czyści się kasetę. Trzeba ją zwinąć w rulon/złożyć i jedziemy między zębatkami przeciągając wzdłuż prawa-lewa :) Ogólnie można nią przetrzeć całą resztę. Efekt znakomity. Oczywiście rower ubłocony trzeba potraktować wodą. Na rower mocno zakurzony wystarcza chusteczka. Mokrymi chusteczkami świetnie też czyszczą się ręce ze smarów i innego syfu pozostałego po majsterkowaniu przy rowerze. W Lewiatanie kupowałem chusteczki dla niemowląt po 3 zł za 70 szt. Teraz kupiłem w Biedronce za coś ok 5 zł z przeznaczeniem do kuchni. Tak samo czyszczą rower.

• Mod Team
Napisano

Jak tak daleko zabrnęliście to polecam do przetarcia po myciu nawilżone chusteczki "pronto" do czyszczenia mebli. Po przetarciu pozostaje  powłoka antystatyczna i kurz się nie ima ramy tak szybko.

Napisano

O, z tym pronto to nie głupi pomysł ;) Właśnie na myśli miałem takie chusteczki dla niemowląt. Nawet z kurzu można chyba nimi przetrzeć rower?

- Wysłano z HTC 7 Mozart -

Napisano

Jasne, że tak - sam stosuję i widzę, że jak najbardziej to zdaje egzamin :)
Idealnie zastępują letnią wodę z płynem do mycia naczyń.

Napisano

Ciekawe jak wychodzi cenowo taka woda z płynem a chusteczki nawilżane, do kasety najczęściej jakaś zwinięta nawilżona ściereczka włożona między poszczególne zębatki, cała reszta lekko zamoczona i wyciśnięta ściera. Ręczników papierowych nie polecam bo się kurzą a w kontakcie z ostrymi/chropowatymi miejscami przedzierają się i wchodzą gdzie nie potrzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...