tomaaso Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Witam mam od 4 dni unibike volution 06 2 dni temu wkrecil mi sie kij w szprychy i skrzywil felge..oddalem do wycentrowania bylo ok... przejechalem sie raz i znowu to samo skrzywienie i wyczuwam luzniejsza szppryche.. co jest pomocy!!!! w sumie to nie wiem czy czuje luzniejsza szpryche... pomocyy bo sie bardzo denerwuja ta felga nie jezdze jakos ostro zeby sie felga krzywila, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 felga? CHyba rawka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 nie wiem co ale widze bicie bo jak sie kolo kreci to odleglosc od klocka sie w pewnym miejscu bardzo zmniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 kolo do wymiany, jesli jest rawka skrtzywiona, to nie ma, co kombinowac z odcentrowaniem, kup nowe kolo Odcentroanaie kola polega na dokrecaniu sprzych etc, wiec rawka nic do tego nie ma, jesli jest skrzywiona i widzisz ze ci sie do klockow hamulocywch zbliza tzn tak jakby zataczala kregi w danym odstepie czasu, to jest skrzywiona, a co za tym idzie, leć do sklepu i kup nowe kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 ale ona ma kilka dni a ja nie jezdze ostro:P po wycentrowaniu bylo idealnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Bylo idealnie? Kolo chodzilo jak nalezy, jak noweczka [tzn przed tym wpadnieciem kijka w szprychy ?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Odcentroanaie kola polega na dokrecaniu sprzych etc, wiec rawka nic do tego nie ma, jesli jest skrzywiona i widzisz ze ci sie do klockow hamulocywch zbliza tzn tak jakby zataczala kregi w danym odstepie czasu, to jest skrzywiona, a co za tym idzie, leć do sklepu i kup nowe kolo Sory, ale mam wrażenie, że nie wiesz za wiele na temat centrowania kół... Wbrew temu co piszesz, naciąg poszczególnych szprych ma bardzo duży wpływ na to czy koło ma bicie czy nie Tak wogóle to może określisz tomaaso czy duże to bicie jest? Tak nawiasem mówiąc, to gdybym miał kupować nowe koło za każdym razem gdy mi się scentruje to pare razy w roku bym kupował :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Kolumb, ale jemu sie nie scentrowało tak klasycznie, tylko po prostu w szprychy wpadl mu patyk i powykrzywail rawke, a wtedy chyab nowe kolo trzeba kupic, czyz nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Rawka ? czy chodzi o obręcz czy o co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Jasnowidzem nie jestem, żeby wyczuć co ten patyk tam narobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Rawka ? czy chodzi o obręcz czy o co? rawka = obręcz :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Jejku, obręcz się troszkę skrzywiła i od razu do sklepu? No wiecie co? Czy to nie lekka przesada? Chłopak mówi że nie jeździ ostro a wy go już do sklepu wysyłacie? No szkoda że od razu po nowy rower ma nie lecieć? A zresztą...jeśli już koło jest śmietnik jak twierdzi Wilku89 to co za różnica czy się przy nim nie pokombinuje? A można się czegoś nauczyć. Tomasso przyjrzyj się jak wygląda uszkodzenie obręczy, zobacz czy nie jest pogięta bardzo. Oceń jak duże jest bicie. Czasem wystarczy poprawić naciąg szprych...czasem trzeba delikatnie wspomóc się czujnikiem . Poza tym jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że przy lajtowej jeździe jakiś patyk mógłby masakrycznie powyginać koło. Jakoś tego nie kupuję. Jasne, mógłby namieszać w szprychach ale żeby obręcz pogiąć? Czyżby obręcze w Evo były takie kiepskie? pozdrówko zaintrygowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 w momencie kiedy mi sie patyk wkrecil jechalem na bardzo lekkim przelorzeniu bo jechalem po lisciach naprawde mala predkosc...oddalem felge do centrowania , wycentrowali idealnie pojezdzilem dzisiaj troszke i znowu to samo..bicie oceniam na 2mm, we wtorek lub czwartek pojade z kolem do unibika czy moge do tego czasu jezdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 o rany... No pewnie że możesz jeździć. A kto Ci może zabronić. Tylko omijaj patyki szerokim łukiem 2mm to jeszcze nie jest tragedia. Może trzeba jeszcze raz szprychy naciągnąć. Chłopak ma 2mm bicia a już go ktoś do sklepu wysyła po nowe kółka. No po prostu wymiękłem na koniec tego beznadziejnego dnia. pozdrówko obezwładnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 ale czemu po centrowaniu skrzywilo sie dokaldnie tak samo przez jeden dzien podczas normalnej jazdy asfalt i las?moze ten co centrowal nie dociagnal szprych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja mam w sumie podobny problem. Moje centrowanie nic nie daje, wiec ide do serwisu by to profesjonalnie zrobili - ale myśle też, by zmienić na nowe Albo kupno bardziej wytrzymałego, bo wąze 90 kg i szybko mi sie koła 8ki robią ale czemu po centrowaniu skrzywilo sie dokaldnie tak samo przez jeden dzien podczas normalnej jazdy asfalt i las?moze ten co centrowal nie dociagnal szprych? Ja tak właśnie mam - jak sie samemu robi metodą "na hamulec" czy na widełki - to nigdy sie idealnie nie zrobi Tzn. da sie rade na chwile zrobić, ale wystarczy jedną szprychę źle naciągnąć i będzie ona nam w jeżdzie psuła obręcz i robiła 8ki. Dlatego, najlepiej robić to na profesjonalnej centrownicy - miał koleś taką? Czy robił na pisaka i klocki hamulców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 1 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 mozliwe ze po tym zgieciu koles mi zle wycentrowal bo bylo proste ale widocznie zaslabo podokrecal...teraz tylko pytanie gdzie w bydgoszczy wycentrowac kolo? czy zrobia mi ot na gwarancji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 W ramach gwarancji kół nie wycentrują, chybaże będize to w ramach pierwszego przeglądu gwarancyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 1 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 kupilem rower w unibike bydgoszcz i mowili ze u nich nie ma przegladu gwarancyjnego ale jak by cs bylo nie tak to mam do nich poodjechac...pojae jutro z samymi kolami i sie zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ja do nich podjade (w Bydzi) w czwartek, bo teraz swieta itd. :-D pewno sie zdziwia, ze im z kołami ludzie podjezdzają tzn. ja zamierzam na rowerku przyjechac, na tej lekkiej 8ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Hehe..co wy, chłopaki nowe koła byście już kupowali. Trzeba kolege zrozumieć że ma nowy rower i mała ryska czy inne gówno doprowadza go do szału i ma kaca przez tydzień (też tak miałem). Jeśli chodzi o te koło, to spróbuj naciągnąć wszystkie szprychy, albo powiedz "eskpertom" w serwisie, żeby tak zrobili. Kiedyś wkręcił mi się drut w tylne koło grubości małego palca od ręki(zerwany hak, roztrzaskana przerzutka itd.) no i koło dostało bicia góra dół, po wycentrowaniu bicie na boki było minimalne(nigdy sie nie wycentruje idealnie). Moim zdaniem za szybko mówić o kupnie nowego koła. Bratu ostatnio też wkręcił się jakis badylek w przednie koło i OTB zaliczył, koło dostało małe bicie :034: jedź do serwisu jeszcze raz i poproś o naciągniecie szprych...może tego nie zrobił i stąd twoje niepokoje. Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 3 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 juz wycentrowane..przejechaelm sie na razie ok:) pozdro i dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A tak z ciekawości to ile dałeś za naciągnięcie szprych? Czy może zrobili to gratis jak im powiedziałeś, ze ostatnio tandete odwalili? :022: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.