Skocz do zawartości

[Renowacja] Romet Passat jako podstawa

Sztyki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Rower już prawie cały zrobiony, ale niestety nie mam zdjęć sprzed renowacji. Ale za to mam kilka pytań. W innym temacie pytałem się o kompatybilność następujących komponentów:

Klamkomanetki SHIMANO ST-3300 2x8

SHIMANO FC-2350 50x34 kwadrat
Kaseta SHIMANO CS-HG50-8 sora
Łańcuch Shimano HG50
Shimano Tiagra FD-4500 31,8mm (tutaj średnicą się nie martwię, bo mam w domu redukcje na mniejsze średnice ramy blink.png )
Shimano Tiagra RD-4500 GS

No i padła odpowied, że Tiagra RD-4500 Jest dziewięciorzędowa. Będzie ona współgrała z kasetą ośmiobiegową + klamkomanetkami, czy musi koniecznie być ośmiorzędowa? Mógłby ktoś podać ewentualnie coś kompatybilnego?

Inne pytanie to sprawa haku do przerzutki. W ramie nie mam otworu pod mocowanie przerzutki tylnej na śrubę i potrzebowałbym haka. Ktoś mógłby coś polecić? 

Pozdrawiam,

Tomasz ;)

Na stronie sklepu znalazłem opis do tej Tiagry:

Kompatybilna z kasetami o 7,8,9 przełożeniach

Szosowa przerzutka, często stosowana również w freeride.

- 11-zębowe kółka Zastosowanie większych 11-zębowych kółek daje wymienny kontakt ogniw łańcucha redukujący zużycie kółek. Nisko-tarciowe cynkowane aluminiowe tuleje kółek zapewniają długotrwałe użytkowanie.
- Zaawansowane działanie Light Action
- Współdziała z 9- lub 8-rzędowymi kasetami zębatek.
- Tylna indeksowana zmiana przełożeń SIS
- Mechanizm Double Servo Panta

- Maks. / min. koronka: 32/11T

- Całkowita pojemność: 37T (GS - średni wózek do 3-rzędowych korb szosowych)

Będzie to w końcu banglać?

Napisano

Co do haku to wiem tyle, że musisz odrysować wzór miejsca do którego go musisz przykręcić i iść z tym do rowerowego a oni Ci tam dobiorą, bynajmniej Mi tak mówiono w rowerowym :P

Zapodaj jakieś fotki co składasz :D

Napisano

No spoko, fotki wrzucę juro do południa. Przed pracą powinienem zdążyć ;) A te przerzutki jak? Powinny śmigać nie? Bo jeżeli tak to jutro składam zamówienie ;)

Napisano

To tak na przedsmak: Specjalnie czarno białe z kolorem częściowym ;) Przynajmniej wiadomo od razu jaka kolorystyka będzie :D W tej chwili osprzęt jest o tyle o ile, żeby tylko coś było, będę zamawiał te części jak tylko dostanę pieniądze, a te powinny dzisiaj już się pojawić.

e94613250635408.jpg 

Napisano

Nie jeszcze nie, ale jest mały problem z dostępnością i teraz się zastanawiam czy nie zaniechać projektu i po prostu kupić ramę + widelec, koła przełożyć i dokupić resztę osprzętu. Nie potrzebuję jakiejś mega ramy, dlatego zastanawiam się nad tym:

http://www.synkros.pl/product-pol-4163-Accent-APEX-szosowy.html

Myślicie, że zda to egzamin? Skoro już mam kasę wyłożyć to niech będzie trochę bardziej nowoczesny. Do tego może taki widelec:

http://www.synkros.pl/product-pol-4505-Widelec-Cannondale-SYNAPSE-700c-1-1-8-WHT-BLK.html

Chyba że może ktoś zaoferować coś tańszego. Rower będzie typowo rekreacyjny, więc nie trzeba pakować nie wiadomo czego ;)

Napisano

Nie miałem styczności z taką ramą, więc nie mogę polecić ani odradzić. Wiem jedno- kupując nową ramę unikniesz pojawiających się problemów (chociaż nie jest powiedziane, że na 100% wystąpią) z luzami: suportu, sterów, czy doborem hebli, co występuje w Romecie (po zmianie kół na 28").

Napisano

No właśnie, dlatego postanowiłem wymienić ramę, ale też nie chce fortuny wydać na nią. Możesz coś od siebie polecić?

Napisano

No to nie tak. Założę temat odnośnie ogólnie wybrania podzespołów ;) 

Ten można więc zamknąć ;)

Napisano

Ano coś takiego zakupiłem: http://allegro.pl/klondyke-flyer-alu-shimano-klamkomanetki-i3171383511.html

Rower jest już u mnie i oprócz kilku zadrapań jest w naprawdę niezłym stanie. 

No i prawdopodobnie będę chciał sprzedać tą ramę wraz z widelcem i całą resztą prócz kół z tego Passata, bo i na co mi to ;) A tak może ktoś go przerobi na ostre koło. Niestety w dziale sprzedam nie mogę się jeszcze ogłaszać, więc informuję tutaj ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...