Skocz do zawartości

[opony]Szukam opon dla ''grubasa"

michalMtBXcT

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie , szukam opon pod moją wagę,a mianowicie ważę 100kg .Głównie jeżdze po asfalcie ale w gre wchodzi tez jakiś wypad w las itp.Jakie opony mi polecicie .Planuje wydać 100 zł za 2 sztuki,mam ograniczony budżet.Jeszcze nie wiem jaką wybrać szerokość 2.2 czy 2.0 nie chce cieńszych  bo może być problem z powietrzem w kołach z moją wagą.Opony wolał bym drutowane.Najlepiej żeby miały niskie opory toczenia .

Zastanawiałem się nad tymi 

http://allegro.pl/opona-continental-race-king-26x2-2-drutowka-i3182645133.html

(ale wyczytalem gdzies ze lubią pękać ,nie wiem czy to prawda.)

Proszę aby się ktoś wypowiedział jakie opony mam wybrać

Te Continentale ja sobie kupiłem w tym sezonie z tym że zwijane. Mają dobrą trakcję, niskie opory toczenia i w terenie radzą sobie bardzo dobrze. Po prostu, są uniwersalne. Większy balon w oponie trochę bardziej amortyzuje i to czuć. Przesiadłem się z 2.0 na 2.2. I jestem bardzo zadowolony.

• Mod Team

Się wepnę z pytaniem

Autor tematu ok.100kg + rower ok.13kg + plecak ok.2kg = 115kg.

Producent opon podaje dopuszczalną nośność opony do 100kg. Dwie opony w rowerze zakładając ze są obciążone przód 40% tył 60%. więc praktycznie większość z dostępnych na rynku można zakładać bez obawy o przekroczenie dopuszczalnego obciążenia.  Czy może coś źle interpretuję?

Mam nadzieję że autor mnie nie pogoni.

sprawdz jeszcze i poczytaj opinie o SCHWALBE SMART SAM 2,25. Smigałem na nich jeden sezon, były założone fabrycznie na rowerze, mam dobrą opinię o tym produkcie - uniwersalny

Potwierdzam. Dobre oponki, z tym że ja mam wersje 2,1. Ważę 96 kg, i robię już na nich 12-ty tysiąc.

Ja też ważę podobnie jak ty i 600km temu kupiłem kende khan z wkładką anty przebiciową. Jak na razie nie złapałem żadnej gumy co oznacza że opony spisują się nie źle. Fabrycznie czyli jak kupiłem rower miałem opony schwalbe rapid rob i większego sh*tu nie widziałem. opona ta jest co prawda bardzo lekka ale jest cięka jak papier.

Wybieraj co chcesz ale ja jak bym miał kupować 2 raz też wybrał bym kende.

• 3 tygodnie później...

smigam na RK 2,2 od ok 1000 km. waze 90 kg. guma nabita do 3,5 bara, moze troche wiecej po asfalcie oporu nie stawia praktycznie zadnego, spoko sie jezdzi ale cierpi na tym komfort... kolejny minus dmuchania tyle w ta opone to szybkie zuzycie... ma jeszcze jedna wade, a mianowicie trzymanie boczne tej opony tak mocno nabitej jest koszmarne... ogolnie gumka fajna, ale nie stworzonona do wysokich cisnien, siwtnie sie na niej jezdzi dmuchajac 2.5-2.7, ale... cos za cos.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...