Skocz do zawartości

[licznik] Trelock FC909 - problem z transmisją danych

Paviarotti

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem :) od kilku dni coś niedobrego dzieje się z moim licznikiem (tak jak w temacie Trelock FC909 - czyli niby ten model na 2006 r.).

Mianowicie w ogólne nie łapie mi sygnału z nadajnika a jak złapie to działa przez chwilę albo jak obracam kołem - podczas jazdy nie.

Próbowałem już chyba wszystkiego: wertowałem instrukcje, instalowalem tak jak powinno być czyli 60 cm od nadajnika, potem zacząłem kombinować - troche bardziej w dół, w górę. Licznik przechylałem do przodu w tył. Co jakis czas licznik zaczynał działać ale po jeździe na drugi dzien wszystko trzeba bylo ustawiac od nowa bo nie łapał sygnału.

Kupiłem go dość niedawno, przejechałem raptem ~500-600 km (juz nie pamietam ile dokladnie).

Nie wiem czy coś nie tak jest z licznikiem? czy baterie juz siadają?

Mysle, zeby wlasnie kupic nową baterie do nadajnika bo jest taki myk, że jak wyjmę licznik z mocowania i zbliżę do korony amortyzatora to normalnie działa :) !

Co jest? reklamować go czy macie jakiś inny pomysł?

Możliwe, że licznik masz za bardzo oddalony od nadajnika albo zwyczajnie nie po tej samej stronie co nadajnik.

Możliwe też że nadajnik jest oddalony od magnesu więcej niż 5mm

Kiedy baterie się wyczerpują, słabiej widać wskazania ale nie ma przerwy w wyświetlaniu informacji.

zauważ ze w tym liczniku są 2 baterie, jedna 12 V w nadajniku na goleniu a druga w samym liczniku...

Na poczatku wymien baterie w nadajniku, gdy po zbliżeniu licznika do niego dalej tak bedzie to znaczy ze powinnes zareklamowac.

pozdro

Kupiłem wczoraj nowe baterie, założylem i nadal to samo :|

Nadajnik i odbiornik są po tej samej stronie, nadajnik jest tak jak powinien byc (~ 60 cm choć sprawdzałem tez wyżej) i magnes też odpowiednio blisko

Po prostu "na stojaku" jest wszystko dobrze, zacznę jechać i kicha.

Nie mecz sie sam, skoro licznik jest nowy to idz z reklamacja do sklepu, na pewno wymienia na nowy jesli cos jest nie tak. Zrob tak jak najszybciej i nie martw sie. Tylko jasno przedstaw sytulacje co sie dzieje z licznikiem. Powodzenia

moze to durne, ale przyczyna zakluceń mogą byc fale elektromagnetyczne... (ale to raczej nie bedzie powód...) licznik przyłożony do tel komórkowego wskazuje predkosc miedzy 20-65km/h oczywiscie jak sie dzowni czy wywłą smsa i w zaleznosci od telofonu...

moja rada, poprostu reklamuj.

najlepiej zdemontuj nadajnik wraz z magnesem i poprzez przesuwanie magnesu kolo nadajnika powinno bys slyszalne charakterystyczne cichutkie "pykanie" --- w tym momencie patrz na wskazania licznika.... jesli wszystko jest ok zaloz to z powrotem na rower. Ustaw jak najblizej sie da nadajnik i magnes wzgledem siebie.... dodam tez ze ma znaczenie na jakiej wysokosci na nadajniku "styka" sie magnes. mialem ten sam problem i pomoglo. Ps: nie zapomnij tez dobrze zaciagnac opasek nadajnika zeby sie w czasie jazdy nie przesuwal...

Pozdrawiam

To tak - słychac takie ciche pykanie od nadajnika, ale na liczniku nie widać zmian...

Czyli jak bedzie słychac to pykanie to znaczy ze wszystko ok i trzeba cos z odbiornikiem popatrzec.

A na jakiej wysokosci ustawic magnes? bo teraz mam tak raczej na dole.

A co do odleglosci to ustawialem też wyzej i nic :) prawie przy podkowie amorka..

Ale znowu jak dam licznik nizej to dziala (!!!) czy to mozliwe zeby linki zakłucały?ale przedtem bylo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...