Skocz do zawartości

[koła] Tylne koło do 350 złotych, prośba o ocenę

marexq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę złożyć koło do mojego Hexagona V8, w obecnym piasta wydaje dziwne dźwięki (rozebranie wymiana smaru nie przynosi poprawy), mam też ogromne zastrzeżenia do wytrzymałości - centrowane już 3 razy i znowu krzywe (przebieg 2000km, koło to joyetech + jakaś obręcz "krossowa" 36 szprych) - co ciekawe przedniego nie centrowałem ani razu i jest proste.

Generalnie jakoś szczególnie nie szaleję chociaż zdarza się jakaś górka w lesie czy krawężnik no ale ja ważę tylko 60kg, od nowego koła oczekuję przede wszystkim świętego spokoju i po przejrzeniu internetu złożyłem taki zestaw:

1. Piasta Shimano XT FH-M756    36otw. - 143zł

2. Obręcz Mavic XM319  36otw.  - 140zł

3. Szprychy CN Spoke czarne STD14 2,0mm + zaplecenie + centrowanie  - 91zł

Ważne dla mnie jest to że ten zestaw mogę mieć w ludzkich cenach na miejscu w Poznaniu ze zrobieniem w jednym miejscu (cyklotur), w sklepie polecali mocniejszą obręcz EX321 i 325 ale teraz widzę że chcieli za nie więcej niż za XM a w internetowym są tańsze.

Zastanawiałem się nad Novateciem D042SB ale podobno jest głośny co mi nie odpowiada a do tego musiałbym brać z innego sklepu i wtedy znowu więcej za zaplatanie.

Proszę generalnie o ocenę czy taki zestaw jest w porządku, czy różnica w trwałości/wytrzymałości będzie taka jak różnica w cenie :)  no i czy te szprychy będą dobre.

To się rozpisałem xD pozdro dla wytrwałych :D

EDIT: Opony to Maxxis Crossmark 2.1 , obręcz niby może mieć 1,5-2,3 - nie jest to tak że najlepiej wstrzelić się w środek widełek z grubością czyt. czy nie jest ona za wąska?

• Mod Team
Napisano

Dobry zestaw, minusem albo i plusem shimano są łożyska kulkowe. To zależy co kto lubi.

3. Szprychy CN Spoke czarne STD14 2,0mm + zaplecenie + centrowanie  - 91zł

to wg mnie delikatna przesada ...  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...