Skocz do zawartości

[hamulec mechaniczny] Hayes MX-2 i uszkodzony magnes

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z mechaniczną tarczówką Hayes GX-2 - czyli tak na dobrą sprawę MX-2.

Gdzieś kiedyś straciłem magnes który znajduje się wewnątrz aluminiowej śruby regulacyjnej. Przez to klocek nieruchomy lata sobie wewnątrz zacisku i kiedy zużyje się do połowy po prostu wypada w najmniej oczekiwanym momencie. 

Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Do aluminiowego krążka trzeba jakoś wkleić okrągły magnesik średnicy ok. 5mm i grubości 2mm. A nie chciał bym kupować nowego zacisku przez taką pierdółkę. 

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem :)

• Mod Team

Wyjmij pierwszy lepszy magnes z czegokolwiek, głośnik, stara prlowska szafka :D czy inne źródło, obrób tak zeby mniej więcej rozmiarem pasował, choć to dość trudne magnes jest dość kruchy. i przyklej klejem epoksydowym lub innym którym metal nie straszny.

szlifowanie drobna gramaturą nie powinno strasznie skruszyć magnesu. troche roboty i problem z głowy. A jak by sie dało śrube na stalową zamienić to i klej nie potrzebny :P możesz tez kupić zdezelowany zacisk i wykorzystać to co sie da :P

Odstraszało mnie to piłowania ale znalazłem  :icon_cool: 
Neodymowy o średnicy 5mm http://www.emodel.pl/magnes-neodymowy-pastylka-5x1-mm-p-3413 
w sklepie miły pan zmierzył mi otworek i ma dokładnie 5 mm, także powinien być ale do sklepu dotrze na dniach.

Teraz tylko popytam za jakimś klejem na tyle solidnym żeby przy wymianie klocków magnes został tam gdzie powinien.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...