Skocz do zawartości

[buty] Mtb, czy szosa ?

DEVILEK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kulam się na rowerze mtb, ale głównie po czarnej nawierzchni. Idąc dalej, mam zamiar zmienić platformy na spd i tutaj pojawia się pytanie ; jakie do mojej jazdy.

Codziennie pomykam po asfalcie do pracy, jeśli gdzieś jadę po pracy, to także unikam terenu. Weekendy, za to z znajomymi, którzy raczej szosy nie lubią i przeważnie jedziemy trasą bardziej przystosowaną do mtb, niż szosy.

Pytanie moje takie, czy bez problemów poradziłbym sobie w butach szosowych w weekendowe ( terenowe ) wypady, chodzenie czasami dłuższe. Czy jednak pozostać, przy butach do mtb. Buty turystyczne, nie wchodzą w grę.

Jaka w ogóle jest zasadnicza różnica, pomiędzy butami szosowymi, a mtb ? Oprócz wiadomego przeznaczenia.

http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/72204749_5_1000x700_buty-szosowe-shimano-spd-sl-r086-roz42-265cm-nowe-to-koszt-280zl-lodzkie.jpg

tak wygląda podeszwa w butach szosowych. MTB są uniwersalne - na szosie dadzą radę, a w terenie będą w swoim żywiole. Szosowe na szosie będą ok, ale w terenie się nie sprawdzą. Pierwszy lepszy trochę błotnisty podjazd który trzeba podejść 'z buta' i jesteś w pupie :)

Ogólnie różnica między butami MTB, a szosowymi jest taka, że buty MTB posiadają protektor i nie umożliwiają przykręcenia bloków szosowych. W butach szosowych ciężko się chodzi i wpina w terenie, a w butach MTB możesz spokojnie jeździć na szosie, więc chyba oczywistym jest, co będzie dla Ciebie lepsze.

Właśnie głównie chodziło mi o możliwość przemieszczania się w szosowym obuwiu, bez roweru. Jak wyglądają podeszwy, doskonale wiem ;) Czyli buty mtb. Jeszcze jedno pytanko Panowie. Jakoś szczególnie nie dbam o sprzęt ; jak się zajedzie, to wymieniam i tyle. Więc na początek zabawy z zatrzaskami pedały 505, czy 520 ? I czy jest znaczna różnica, w regulacji wypięcia pomiędzy nimi ?

Znacznie taniej wyszłoby mnie przystosowanie obecnego roweru, do jazdy szosowej. Inną częścią tej sprawy, jest to, że szosami jeżdżę sam, a z ekipą głównie terenem, bo ich do szosy nie ciągnie.

Temat uważam, za zamknięty. Kupiłem buty mtb, do tego otrzymałem pedały 520;tki.

Buty to Exustar E-SM324, jeśli macie jakieś pytania dotyczące tego modelu, to zapraszam na pw..

Temat uważam, za zamknięty. Kupiłem buty mtb, do tego otrzymałem pedały 520;tki.

Buty to Exustar E-SM324, jeśli macie jakieś pytania dotyczące tego modelu, to zapraszam na pw..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...