DEVILEK Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam, kulam się na rowerze mtb, ale głównie po czarnej nawierzchni. Idąc dalej, mam zamiar zmienić platformy na spd i tutaj pojawia się pytanie ; jakie do mojej jazdy. Codziennie pomykam po asfalcie do pracy, jeśli gdzieś jadę po pracy, to także unikam terenu. Weekendy, za to z znajomymi, którzy raczej szosy nie lubią i przeważnie jedziemy trasą bardziej przystosowaną do mtb, niż szosy. Pytanie moje takie, czy bez problemów poradziłbym sobie w butach szosowych w weekendowe ( terenowe ) wypady, chodzenie czasami dłuższe. Czy jednak pozostać, przy butach do mtb. Buty turystyczne, nie wchodzą w grę. Jaka w ogóle jest zasadnicza różnica, pomiędzy butami szosowymi, a mtb ? Oprócz wiadomego przeznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anonewicz Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 W butach szosowych chodzić się po prostu nie da. Jest bardzo niewygodnie, łatwo się potknąć, łatwo zniszczyć blok. W butach MTB możesz normalnie chodzić, bloki w niczym nie przeszkadzają. Nie są ci potrzebne buty szosowe, więc ich nie kupuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/72204749_5_1000x700_buty-szosowe-shimano-spd-sl-r086-roz42-265cm-nowe-to-koszt-280zl-lodzkie.jpg tak wygląda podeszwa w butach szosowych. MTB są uniwersalne - na szosie dadzą radę, a w terenie będą w swoim żywiole. Szosowe na szosie będą ok, ale w terenie się nie sprawdzą. Pierwszy lepszy trochę błotnisty podjazd który trzeba podejść 'z buta' i jesteś w pupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ogólnie różnica między butami MTB, a szosowymi jest taka, że buty MTB posiadają protektor i nie umożliwiają przykręcenia bloków szosowych. W butach szosowych ciężko się chodzi i wpina w terenie, a w butach MTB możesz spokojnie jeździć na szosie, więc chyba oczywistym jest, co będzie dla Ciebie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Właśnie głównie chodziło mi o możliwość przemieszczania się w szosowym obuwiu, bez roweru. Jak wyglądają podeszwy, doskonale wiem Czyli buty mtb. Jeszcze jedno pytanko Panowie. Jakoś szczególnie nie dbam o sprzęt ; jak się zajedzie, to wymieniam i tyle. Więc na początek zabawy z zatrzaskami pedały 505, czy 520 ? I czy jest znaczna różnica, w regulacji wypięcia pomiędzy nimi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro12 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeśli jeździsz głównie na szosie to nielepiej kupić rower szosowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Znacznie taniej wyszłoby mnie przystosowanie obecnego roweru, do jazdy szosowej. Inną częścią tej sprawy, jest to, że szosami jeżdżę sam, a z ekipą głównie terenem, bo ich do szosy nie ciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Znacznie taniej wyszłoby mnie przystosowanie obecnego roweru, do jazdy szosowej. Inną częścią tej sprawy, jest to, że szosami jeżdżę sam, a z ekipą głównie terenem, bo ich do szosy nie ciągnie. Temat uważam, za zamknięty. Kupiłem buty mtb, do tego otrzymałem pedały 520;tki. Buty to Exustar E-SM324, jeśli macie jakieś pytania dotyczące tego modelu, to zapraszam na pw.. Temat uważam, za zamknięty. Kupiłem buty mtb, do tego otrzymałem pedały 520;tki. Buty to Exustar E-SM324, jeśli macie jakieś pytania dotyczące tego modelu, to zapraszam na pw.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.