tomecz9 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam Co może być powodem dzwonienia tarczy hamulcowej z tyłu, hamulec avid juicy 3. Jadę przez 5 minut, nagle zaczyna dzwonić przez pare sekund potem spokój i tak w kółko. Wykluczam źle ustawiony zacisk oraz krzywą tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Nierówno wytarte klocki? Czasem zostają kawałeczki które nie są "brane", może w tym kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 -Zle wyregulowane -Błoto -Luzy na piaście -Wiotkość ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeżeli dzieje sie to np na asfalcie przy stałej prędkości to obstawiam oponę, wprawia ona całość w drgania a twoja rama akurat ma (fr) czest. rezonansową odpowiadającą klockom na oponie i sobie dzwoni. Jeżeli na zakrętach i jeździe po nierównym to wina ramy bo jest wiotka. Oczywiście wszystko naraz może powodować dzwonienie. można temu zaradzić tak by np jeden z klocków ciągle minimalnie muskał tarcze, wtedy nie powinna dzwonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Ale wtedy natychmiast będziemy rozkminiać temat pt. [hamulce] Avid Juicy 3 tarcza ociera o klocki i wysysa ze mnie całą moc! Ratunku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 -Zle wyregulowane -Błoto -Luzy na piaście -Wiotkość ramy A możliwe ze żadne z powyższych. jeśli dzwoni przy większych prędkościach, na zakrętach, w terenie często sie słyszy "bo rama/amor wiotka/ki. Zmień ramę, kup amor pod QR20 Rozwiązania dość radykalne i nie do końca dobre, bo się czasem okazuje że przy amorku na sztywną os też sobie tarcza podzwania. Co więc jest tego przyczyną? Otóż same tarcze. Standardowe tarcze są po prostu mało sztywne i przez to dzwonią. Miałem tarcze Accenta 180ki, rama, Poison Curare ma opinie że ma wiotki wahacz, amor, Rux, na ośkę 9mm. Także dzwoniło sobie w sytuacjach jak wyżej pisałem, pomimo że po wyregulowaniu na stojaku było ok. Niedawno zmieniłem tarcze na XTki na pająku i od zmiany ani jednego dźwięknięcia. Niestety, tarcze na pająku są drogie, ale to pewny sposób na ciszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deg2 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 O dzwonieniu tarcz w Avidach można napisać prace magisterską...Od siebie dołożę jeszcze złą pracę tłoczka dociskowego (miałem to u siebie). Leciutki nacisk na hamulec i tłoczek nie wraca na swoje miejsce tylko "dzwoni o tarczę" która po chwili odbije go na tyle że dzwonienie ustaje do następnego hamowania i tak w kółko. Takie ustawienie tłoka i co za tym idzie klocka powoduje że znajduje się on setne setnych milimetra od taczy i dzwoni przy każdym dołku, górce, kamyczku, pyłku, kałuży, piasku, nierównej nawierzchni, równej nawierzchni.... itd.itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Gratuluję prostych tarcz skoro klocek znajduje się w odległości dziesięciotysięcznych części milimetra od nich i tylko dzwoni. Tak na marginesie, jak się nie wie do końca o czym mowa, to może lepiej... milczeć? Pzdr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Czasem faktycznie źle (zbyt mocno) zamykamy zacisk kola i średniej klasy widelec delikatnie się odkształca. Niewiele potrzeba i dzyń, dzyń się pojawia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Ale wtedy natychmiast będziemy rozkminiać temat pt. [hamulce] Avid Juicy 3 tarcza ociera o klocki i wysysa ze mnie całą moc! Ratunku! Fantastyczna riposta Przepraszam za Off-topic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 . Co więc jest tego przyczyną? Otóż same tarcze. Standardowe tarcze są po prostu mało sztywne i przez to dzwonią. A no też nie wykluczone Z tańszych modeli jakie miałem to najsztywniejsze i najtrwalsze były (proszę nie linczować ) Tektro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OdiLV4 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Co do nieodbijania tłoczka, można go posmarować pastą do tłoczków hamulców samochodowych - zapobiega zapiekaniu i zacinaniu. Przy regulacji: podnieś przód w górę, odkręć zacisk od amorka, posmaruj części stykowe z amortyzatorem (przy mocowaniu, pod śrubkami, te dystansy malutkie), wkręć z powrotem ale tak by poruszał się swobodnie. Naciśnij klamkę tak żeby zacisk się ustawił (po naciskaj kilka razy) za ostatnim naciśnięciem nie puszczając klamki przykręć zacisk solidnie. Powinno pomóc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Moim zdaniem jest to wina kiepskiej sztywności tarcz, co do dzwonienia to w tych z pająkiem ten problem nie występuje praktycznie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Potwierdzam, to co kolega wyżej napisał. Wina tarcz. Też się borykałem z tym problemem i po wymianie tarcz właśnie Tektro na XT-ki na pająku problem ustał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.