Skocz do zawartości

[wolnobieg] opór przy kręceniu się wolnobiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam problem z wolnobiegiem tak jak to w temacie wspomniałem. Otóż jak zakręce nim to bardzo szybko staje, teraz zacząłem się nad tym zastanawiać, i nie wiem czy takie szybkie stawanie jest prawidłowe. Rozkręciłem go, oczyściłem, nasmarowałem i skręciłem. Nic się nie zmieniło, a nawet jak dokręcam tą zewnętrzną obręcz(z dwoma dziurkami) to wtedy praktycznie nie da się nim kręcić(zostawiłem lekko niedokręcone, nie wiem czy dobrze). Co o tym sądzicie? U Was te wolnobiegi kręcą się długo czy chwila i stop? Nie wiem czy poprawiłem to tym smarowaniem czy pogorszyłem sprawę...

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem co masz na myśli pod pojęciem długo, ale czy to wolnobieg, czy kaseta w porównaniu z kołem puszczonym w ruch kręca się bardzo krótko (+/- 1,5 obrotu) więc nie przejmuj się tym.

Co innego gdyby coś wyraźnie blokowało/stawiało wyczuwalny opór.

Napisano

Czyli kręcenie jest ok, dzięki :)

Jednak zastanawiam się co z tą zewnętrzną obręczą której nie dokręciłem do końca? Czy ona sama się dokręci do końca i nagle podczas jazdy okaże się że wolnobieg ledwo co się kręci? Czy znowu wszystko jest ok? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...