Skocz do zawartości

[Napęd] Piasek w napędzie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przedmiotem problemu jest Kross Evado 1.2 2011r.

Przerzutka przód    Shimano Altus FD-M191
Przerzutka tył    Shimano Alivio RD-M410-L

Kaseta    Shimano CS-HG41  11/13/15/18/21/24/28/32
Korba    Shimano Altus FC-M311-L 48/38/28T

Łańcuch    KMC Z72

Rower ma przejechanie ok. 80km w tym jedna wyprawa w deszczu i trochę w polnych drogach, 90% to jednak asfalt. Ponieważ napęd zaczął chodzić trochę głośniej, zdjąłem szmatką dotychczasową warstwę (fabrycznego) smaru, wyczyściłem szczoteczką oraz szmatami łańcuch i nałożyłem nowy smar teflonowy Finish Line Dry. Po nałożeniu (kropelka na ogniwo) odniosłem wrażenie, że coś "chrzęści" w łańcuchu lub korbie, ale postanowiłem przejechać się kilka kilometrów i sprawdzić, czy problem nadal występuje. Niestety cały czas słychać te chrzęsty z okolic korby i przerutki tylnej (tak jakby jakiś piach się dostał gdzieś do środka lub tak jakby był na zębatkach) i obracając pedałami czuć lekkie drgania/wibracje. Wszystko wygląda na czyste, nie ma większych drobinek piasku, przecierając łańcuch ręką zostają małe drobinki na palcach. Objawy te są na każdym biegu z przodu i z tyłu.

Czy to ja zrobiłem coś źle i mogą to być powody niedokładnego wyczyszczenia łańcucha przed nasmarowaniem ? Piach mogł się dostać tylko do łańcucha, czy mógł wejść np. do suportu lub łożysk przerzutek?

Może to być źle wyregulowana przerzutka (linki dopiero się rozciągają) ? Przednie prowadzenie przerzutki nie obciera o łańcuch, także tylna wydaje się być ok.

Napisano

To raczej jest łańcuch. Nie ma się co okłamywać jedyny skuteczny sposób na oczyszczenie łańcucha to szejk z benzyny ekstrakcyjnej. Tylko energiczne mieszanie jest wstanie wypłukać cały syf z łańcucha. 
Jeżeli chcesz mieć łatwiej to rozkuj łańcuch i zaopatrz się w spinkę to o wiele bardziej ułatwi tobie czyszczenie. Co do suportu i przerzutek raczej nie masz się co martwić. Wyczyść dokładnie łańcuch, kasetę, kółeczka przerzutek i będzie gotowy do smarowania. Mi taka operacja zajmuje nie więcej niż 15 min. ( dwa pędzle i słoik z benzyną)  Także ty też dasz na pewno radę. ;)

Napisano

To raczej jest łańcuch. Nie ma się co okłamywać jedyny skuteczny sposób na oczyszczenie łańcucha to szejk z benzyny ekstrakcyjnej.

Może być rozpuszczalnik?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zlokalizowałem źródło hałasu - dolne kółko tylnej przerzutki podczas przechodzenia przez nie łańcucha wpada w mocne drgania i stąd te wibracje oraz hałas.
Nie wiem tylko co może być nie tak - jest czyste i wszystko wydaje się być ok.

Napisano

Tak zrobiłem, oba kółka wyczyszczone (nie były nawet specjalnie brudne), ale problem nie ustąpił, widocznie tak musi być.

Napisano

Mam podobny problem w swoim rowerze... Po ostatniej jeździe po piaszczystym terenie wszystko mi w rowerze trzeszczy... Spędziłem na czyszczeniem roweru 1h (szczotka + woda z płynem do naczyń), ale za wiele to nie pomogło... Będę musiał zaopatrzyć się w benzynę ekstrakcyjną i spróbować wszystkiego od nowa... 

Nienawidzę piasku! Wszędzie potrafi wejść, w każdą najmniejszą szczelinę... 

Napisano

Dlatego tak ważne jest niezaniedbywanie roweru, trzeba co parę dni robić jego bieżący przegląd, wyczyścić łańcuch, nasmarować, wyczyścić kasetę lub wolnobieg, tylną i przednia przerzutkę oraz tarcze korby szczotką z twardym włosiem oczyścić z piachu.

Napisano

Największym nośnikiem piachu i innego syfu jest łańcuch. Należy go czyscis oraz smarować ale z umiarem, olej ma być tylko wewnątrz rolek, na zewnątrz ma być suchy.

• Mod Team
Napisano

Odnośnie shake'a zrobiłem jego niewielką modernizacje, polegająca na umieszczeniu chain'a w kuwecie czy czymś tam podobnym, wlaniu np setki lub dwóch jakiegoś rozpuszczalnika i ładne usunięcie piachu i syfu pędzelkiem. Następnie do bootli i shake. poprawia czystość o dobre 30-40%.

Rozpuszczalnik oczywiście po odfiltrowaniu do ponownego użytku, dbamy o środowisko ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...