Marek33 Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam. Kolega przymierza się do kupna roweru i chcę mu doradzić, który amortyzator ma wybrać. Do wyboru są: 1.Fox F-series Remote 100mm,air,open bath/remote lockout 2.Fox Alps RL Remote 100mm,openbath/remote lockout Oba z roku 2011. Do jazdy, głównie w lesie, ale bez litości.
Mod Team durnykot Napisano 21 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2013 ALPS jest OEMową wersją F-series- różnica jest w zastosowanych materiałach i wadze ( na niekorzyść ALPS-a). Wnętrzności są takie same. Pracować powinny tak samo. Jeśli nie masz ciśnienia na wagę , to nie warto dopłacać do F-series. Jeśli cena jest taka sama, to wybierz F-series.
szliri Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Dodatkowo jeśli kolega ma na uwadze względy estetyczne to f-series jest ładniejszy
Marek33 Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 Dziękuję za info. Wiem,że Foxów nie można porównywać z Rockshoxami,ale znalazłem jeszcze egzemplarz na Rockshox Reba RL,100mm,Dual Air,Motion Control. Czy mocno odstaje od F-series i Alps?
Rybka33 Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 A dlaczego nie wolno porównywać RS'a z Fox'em? Manitou, DT, Magura itd też są gorsze?Według mnie są to porównywalne amory. Ale tak jak w batalii Shimano vs SRAM jeden woli RS, drugi Fox.Ja jak stałem przed wyborem amora między Foxem a RSem, to wybrałem Rebe, a później Sida w wersji Team z black boxem i to był strzał w dziesiątkę, chciałbym, żeby mój obecny Fox Van RC2 chodził tak dobrze jak wcześniejszy Sid
Mod Team durnykot Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Wiem,że Foxów nie można porównywać z Rockshoxami,ale znalazłem jeszcze egzemplarz na Rockshox Reba RL,100mm,Dual Air,Motion Control. Czy mocno odstaje od F-series i Alps? Ciekawa teoria... Fox ma , w odróznieniu od RSów, bardziej liniowa charaterystykę, jest prostszy w użytkowaniu,ale jego serwis wypada drożej niz wspomnianej Reby. Reba wymaga więcej cierpliwości w ustawieniu, jest bardziej progresywna i tańsza w serwisie. Wybierajac amorek musisz wiedzieć,czego oczekujesz od sprzętu. Obydwa amorki ( Fox i reba) to sprzęt dobrej, porównywalnej klasy, z tym samym przeznaczeniem,ale inną charakterystyką pracy. Prywatnie wybrałbym Foxa ze względu na prostotę obsługi i sposób pracy.
Marek33 Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 A jaki jest właściwie koszt serwisu Foxa i porównawczo takiego Rockshoxa?i jak często trzeba robić serwis?
szliri Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeśli robisz serwis Fox-a samemu to wyjdzie około 200zł (niestety drogie są uszczelki) w sklepie pewnie z 300zł zawołają , do RS niech się ktoś wypowie
Mod Team durnykot Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Przy czym uszczelki wymieniasz gdzie raz na dwa lata. Oliwa do Foxa ( oryginalna) , w porównaniu do RSa kosztuje kosmiczne pieniadze- prawie 120 pln za 1 litr
Marek33 Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 A jak Reba ma się do Foxa? To znaczy cena serwisu Reby.
Jechan Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Ja po zimowej zniszce za pełny serwis REBY zapłaciłem 170 zł, normalnie koszt to coś koło 200. Robiłem w serwisie autoryzowanym rockshox - airbike Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.