Skocz do zawartości

[amortyzator]Fox F-series czy Fox Alps RL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kolega przymierza się do kupna roweru i chcę mu doradzić, który amortyzator ma wybrać. Do wyboru są:

1.Fox F-series Remote 100mm,air,open bath/remote lockout

2.Fox Alps RL Remote 100mm,openbath/remote lockout

Oba z roku 2011.

Do jazdy, głównie w lesie, ale bez litości.

• Mod Team
Napisano

ALPS jest OEMową wersją F-series- różnica jest w zastosowanych materiałach i wadze ( na niekorzyść ALPS-a). Wnętrzności są takie same. Pracować powinny tak samo. Jeśli nie masz ciśnienia na wagę , to nie warto dopłacać do F-series. Jeśli cena jest taka sama, to wybierz F-series.

Napisano

Dziękuję za info.

Wiem,że Foxów nie można porównywać z Rockshoxami,ale znalazłem jeszcze egzemplarz na Rockshox Reba RL,100mm,Dual Air,Motion Control. Czy mocno odstaje od F-series i Alps?

Napisano

A dlaczego nie wolno porównywać RS'a z Fox'em? Manitou, DT, Magura itd też są gorsze?
Według mnie są to porównywalne amory. Ale tak jak w batalii Shimano vs SRAM jeden woli RS, drugi Fox.
Ja jak stałem przed wyborem amora między Foxem a RSem, to wybrałem Rebe, a później Sida w wersji Team z black boxem i to był strzał w dziesiątkę, chciałbym, żeby mój obecny Fox Van RC2 chodził tak dobrze jak wcześniejszy Sid

• Mod Team
Napisano

Wiem,że Foxów nie można porównywać z Rockshoxami,ale znalazłem jeszcze egzemplarz na Rockshox Reba RL,100mm,Dual Air,Motion Control. Czy mocno odstaje od F-series i Alps?

Ciekawa teoria... Fox ma , w odróznieniu od RSów, bardziej liniowa charaterystykę, jest prostszy w użytkowaniu,ale jego serwis wypada drożej niz wspomnianej Reby. Reba wymaga więcej cierpliwości w ustawieniu, jest bardziej progresywna i tańsza w serwisie. Wybierajac amorek musisz wiedzieć,czego oczekujesz od sprzętu. Obydwa amorki ( Fox i reba) to sprzęt dobrej, porównywalnej klasy, z tym samym przeznaczeniem,ale inną charakterystyką pracy. Prywatnie wybrałbym Foxa ze względu na prostotę obsługi i  sposób pracy.

Napisano

Jeśli robisz serwis Fox-a samemu to wyjdzie około 200zł (niestety drogie są uszczelki) w sklepie pewnie z 300zł zawołają :P, do RS niech się ktoś wypowie :P

• Mod Team
Napisano

Przy czym uszczelki wymieniasz gdzie raz na dwa lata. Oliwa do Foxa ( oryginalna)  , w porównaniu do RSa kosztuje kosmiczne pieniadze- prawie 120 pln za 1 litr

Napisano

Ja po zimowej zniszce za pełny serwis REBY zapłaciłem 170 zł, normalnie koszt to coś koło 200. Robiłem w serwisie autoryzowanym rockshox - airbike

Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...