Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam. Otóż mam dylemat z zakupem nowego amortyzatora do 300zł. Zastanawiają mnie dwa amortyzatory - Suntour XCR LO 2013 i XCT v4. Jak każdy wie różnią się ,że XCR ma tłumienie olejowe ,lecz jak wypada z ich wytrzymałością ? Który będzie mi dłużej służyć (bez luzów) ? Nie chciałbym kupić XCR'a za 280zł który mi wytrzyma jak XCT za 200zł Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 zamiast xcra weź to http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-xc-28-tk-rower-com-pl-i3170154172.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 XCR jest trochę lepszy i wolniej łapie luzy ( w szczególności jak masz heble tarczowe) no i ma tłumienie olejowe, a nie tak jak XCM sprężynowe. Po za tym w XCR masz blokadę hydrauliczną w XCm nie ma, tylko pseudo regulacja naprężenia która nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 zamiast xcra weź to http://allegro.pl/am...3170154172.html Ten amor to pomyłka już lepszy jest ten XCR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 @Qr3ak po czym tak wnioskujesz? Może uzasadnij? Ja używałem obydwu, i bez zastanowienia wybrałbym xc28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Waga, lagi 30, lepszy materiał użyty do budowy. Jak już to TK 32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 No właśnie lagi ma 28 ,a nie 30 a słyszałem że te szybciej łapią luzy ;/ Bez tej różnicy brałbym od razu. Lecz również słyszałem ,że powietrzne amortyzatory są o wiele wytrzymalsze ,więc jak to będzie trzymało się w RockShox'ie ? I czemu cena jest taka niska ? Widziałem w internecie o 100-150zł droższe te modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Waga, lagi 30, lepszy materiał użyty do budowy. Jak już to TK 32 Proszę, nie rozśmieszaj mnie. XCR jest katalogowo lżejszy o całe 50-100 gram. Normalnie różnica ogromna (biorąc pod uwagę że obydwa widelce to kowadła) Lepszy materiał? Co jest w nim lepszego? @Kozl A jeśli chodzi o luzy, to pomimo grubszych lag, XCR złapie je prędzej. Kwestia jakości wykonania I xc28 nie jest powietrzny To również sprężyniak Ile ważysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ehh... Myślałem ,że powietrzny A powiedz mi czemu jest lepiej wykonany ? Ślizgi ma z jakiegoś innego tworzywa ? Ważę 70kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A może poczekaj i dozbieraj trochę i kup epicona albo raidona ? oba powietrzne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A może poczekaj i dozbieraj trochę i kup epicona albo raidona ? oba powietrzne Na pewno było by lepiej ,chciałbym mieć amortyzator w tym tygodniu ,ponieważ żadnych innych sportów z przyczyn lekarskich nie mogę wykonywać niż jeżdżenie rowerem ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 NIe wiem, czemu jest lepiej wykonany, ale mogę tak wnioskować, z tego że miałem styczność z tym i z tym przez pół roku, i po tym czasie xc28 luzów nie miał, a w XCRze wyglądało to niezbyt fajnie. Jednak pod twoją wagą, z pracą tych widelców może być średnio. Nie dasz rady dozbierać do epicona? Różnicas między nim a pozostałymi wymienionymi tutaj to przepaść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 NIe wiem, czemu jest lepiej wykonany, ale mogę tak wnioskować, z tego że miałem styczność z tym i z tym przez pół roku, i po tym czasie xc28 luzów nie miał, a w XCRze wyglądało to niezbyt fajnie. Jednak pod twoją wagą, z pracą tych widelców może być średnio. Nie dasz rady dozbierać do epicona? Różnicas między nim a pozostałymi wymienionymi tutaj to przepaść Bardzo mnie kusisz ;p Lecz niestety ale nie dam rady ;/ Jeśli chodzi o pracę amorka ,nie jestem jakiś wymagający ,miałem Suntoura XCM z 2009r. i praca jego mi wystarczała Niestety złapał luzy od moich tarcz 160mm ,że w przód i w tył chodził o 2-lub więcej centymetrów ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Więc jak widzisz. XCR złapał luzy pod moim kuzynem, który waży bodajże 76kg xc28 wytrzymał pod ciężarem moich 85kg Jednak, od razu mówię, że zarówno XCR i xc28 luzy prędzej czy później złapią, to tylko kwestia czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Więc jak widzisz. XCR złapał luzy pod moim kuzynem, który waży bodajże 76kg xc28 wytrzymał pod ciężarem moich 85kg Jednak, od razu mówię, że zarówno XCR i xc28 luzy prędzej czy później złapią, to tylko kwestia czasu Nie żebym bronił XCR'a ;d Ale z jakiego roku on był ,bo słyszałem ,że w tym roku (2013) otrzymały jakieś nowe uszczelki ,da to coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 obydwa były z poprzedniego rocznika. A właśnie przypomniałeś mi. W modelu XCRA z którym miałem stycznosć, uszczelki puszczały pełno syfu. Jeśli w tym roczniku to poprawili to w sumie dobrze i nie cytuj wypowiedzi bezpośrednio nad tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 No to moje obawy są takie same jak przed rozpoczęciem tematu ;/ Ciągle myślę miedzy tym RockShox a XCR. A możesz mi powiedzieć czemu ten RockShox u tego allegrowicza jest za 300zł ,a w innych sklepach po 400zł o.O PS: Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Nie wiem, reszta aukcji xc28 na allegro kończy się w okolicach 350zł. Więc nie widzę w tym nic niezwykłego Ja sprzedałem swojego za 250zł Czyli jakie masz w dalszym ciągu obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Hmm... Może i tak Ale no mam jednak ,bo: -może w tym roku ulepszyli XCR'a i nie dostaje tak szybko luzów - XCR jest bardziej prosty w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 W to magiczne ulepszenie XCRa szczerze wątpie. Co do luzów, to obydwa widelce je złapią, tylko tak jak mówiłem, xc28 zrobi to odrobinę później. Co do budowy, to xc28 to stary poczciwy dart3. Budowa jest prosta jak budowa cepa, a wiem bo go serwisowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Bierz RS'a, oba to niska półka, ale z dwojga złego XC jest lepszym amorem od XCRa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Dart 3 ? Słyszałem o nim dobre wieści ,więc coraz bardziej mnie on przekonuje A możesz mi powiedzieć co Cię skłoniło na zmianę amorka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 skłoniła mnie możliwość kupna recona 351 za 450zł Najśmieszniejsze jest to, że mojego xc28 odkupił kuzyn... który miał właśnie owego XCRa, o którym dzisiaj tyle gadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Hehe... To rzeczywiście XCR mu nie przypodobał się ;p No to w takim razie możesz mi powiedzieć jak wyglądało to z tymi luzami w RS przy dalszym użytkowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jak go odsprzedawałem to widelec był bez luzów. Był to listopad bodajże. Tydzień temu pojechaliśmy sobie pojeździć, i widelec luzów nie ma dalej. A jeśli są to nieodczuwalne, więc myślę że jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.