pidras Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam!Posiadam rower KROSS SFX 300, od jakiegos roku napotykam na ten sam problem odnośnie tylnego koła.Nagminnie wykrzywia sie tylna oś całe koło ucieka w lewą stronę. Wymieniałem ośki, łożyska, problem powracał, wymeniłem nawet całą piastę z kołem ale nawet to nie pomogło, nadal krzywi oski. Macie jakiś pomysł czym może byc to spowodowane?Dzięki za odp!
kolarz16 Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 krzywa rama ? jeździsz normalnie czy może skaczesz lub coś w tym stylu ?
pidras Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 zwykła normalna jazda, troche po mieście i po drogach nic innego ;/
tobo Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Czy koło posiada system wolnobiegu czy kasety? Ile biegów ma wolnobieg jeśli on jest zamontowany w kole?
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2013 Wymiana koła na kasetowe rozwiązał oby problem.
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2013 Nawet mówić nie musiałeś wymień piastę albo całe koło i po problemie.
pidras Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 To co przy wadze 80+ wpływa na takie problemy?Jakie koszta mnie czekaja?Czy takie koło byłoby ok? http://allegro.pl/markowe-kolo-tyl-26-kaseta-tarcza-joytech-czarne-i3184232336.html
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2013 Zwyczajnie "wada konstrukcyjna", ten kto to projektował 100 lat temu nie przewidział ze ktoś inny wsadzi tam 7 czy 8 zębatek, sprawiając ze os przenosi kilkukrotnie więcej niż powinna. i sie zwyczajnie gnie albo i pęka nawet. Jak sie waży do 60 kg to jakoś to działa, powyżej sam widzisz. Tak to koło jest ok, piasta jest średniej maści ale i tak na pewno lepsza od tego co masz teraz chcąc oszczędzić możesz kupić używana piastę w dobrym stanie za ok np 30-50zł, i samemu wymienić, bo prawdopodobnie szprychy by pasowały.
pidras Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 Sorry, za takie pytania ale jestem prawdziwym laikiem w tej dziedzinie więc:Jeśli zmienie wolnobieg (7) na kasete (7) to czy moje przerzutki (klamkomanetki) bedą pasowac i wystarczy je wyrególowac?a co jesli zmienei wolnobieg 7 na kasete 8 to czeka mnie jeszcze zmiana klamkomanetek czy tez mozna to jakoś dopasowac?
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2013 Z 7 na 7 tylko drobna regulacja, w przypadku 8s, braknie ci jednego kliku w manetce - czyli albo nie będziesz miał ósmego albo pierwszego biegu zależy co wybierzesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.