Skocz do zawartości

[oś, piasta] Kross SFX 300 - nagminnie wykrzywia oś

pidras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Posiadam rower KROSS SFX 300, od jakiegos roku napotykam na ten sam problem odnośnie tylnego koła.
Nagminnie wykrzywia sie tylna oś  całe koło ucieka w lewą stronę. Wymieniałem ośki, łożyska, problem powracał, wymeniłem nawet całą piastę z kołem ale nawet to nie pomogło, nadal krzywi oski. Macie jakiś pomysł czym może byc to spowodowane?
Dzięki za odp!

• Mod Team
Napisano

Zwyczajnie "wada konstrukcyjna", ten kto to projektował 100 lat temu nie przewidział  ze ktoś inny wsadzi tam 7 czy 8 zębatek, sprawiając ze os przenosi kilkukrotnie więcej niż powinna. i sie zwyczajnie gnie albo i pęka nawet. Jak sie waży do 60 kg to jakoś to działa, powyżej sam widzisz. 

Tak to koło jest ok, piasta jest średniej maści ale i tak na pewno lepsza od tego co masz teraz :P chcąc oszczędzić możesz kupić używana piastę w dobrym stanie za ok np 30-50zł, i samemu wymienić, bo prawdopodobnie szprychy by pasowały. 

Napisano

Sorry, za takie pytania ale jestem prawdziwym laikiem w tej dziedzinie więc:
Jeśli zmienie wolnobieg (7) na kasete (7)  to czy moje przerzutki (klamkomanetki) bedą pasowac i wystarczy je wyrególowac?
a co jesli zmienei wolnobieg 7 na kasete 8 to czeka mnie jeszcze zmiana klamkomanetek czy tez mozna to jakoś dopasowac?

• Mod Team
Napisano

Z 7 na 7 tylko drobna regulacja, w przypadku 8s, braknie ci jednego kliku w manetce - czyli albo nie będziesz miał ósmego albo pierwszego biegu zależy co wybierzesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...