Skocz do zawartości

[Ciśnienie dętki] jaki jest maksymalny zakres

Prodigy95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie odnośnie ciśnienia, dziś zakładałem opony geax sagurano 26x2.0 drut, i jak każdy wie krzywo wskakuja na obręcz i powstaje tzw. jajo :) aby zniwelować to jajo postanowiłem dopompować powietrza do 5.5 atmosfery na 3-4 sekundy i z powrotem spuściłem, było słychać charakterystyczne pyk :P opona wskoczyła :) i teraz mam takie pytanie obręcze do DT SWISS pod tarcze i na oponach pisze max. 4,5 bara, jeśli ja chwilowo tylko przy zakładaniu dałem 5.5 bara, czy jest jakiś tzw. "zapas" ciśnienia czyli 4.5 bara + zapas np. 1 bar ? ;) ogólnie śmigam na 2.5 bara czyli na minimum tych opon :) tylko chodzi o to czy w jakiś sposób nie uszkodziłem obręczy podczas pompowania takiego ciśnienia, nie wykrzywiłem itp. bo nie zauważyłem żadnych odkształceń :)

Napisano

Witam, mam pytanie odnośnie ciśnienia, dziś zakładałem opony geax sagurano 26x2.0 drut, i jak każdy wie krzywo wskakuja na obręcz i powstaje tzw. jajo :) aby zniwelować to jajo postanowiłem dopompować powietrza do 5.5 atmosfery na 3-4 sekundy i z powrotem spuściłem, było słychać charakterystyczne pyk :P opona wskoczyła :) i teraz mam takie pytanie obręcze do DT SWISS pod tarcze i na oponach pisze max. 4,5 bara, jeśli ja chwilowo tylko przy zakładaniu dałem 5.5 bara, czy jest jakiś tzw. "zapas" ciśnienia czyli 4.5 bara + zapas np. 1 bar ? ;) ogólnie śmigam na 2.5 bara czyli na minimum tych opon :) tylko chodzi o to czy w jakiś sposób nie uszkodziłem obręczy podczas pompowania takiego ciśnienia, nie wykrzywiłem itp. bo nie zauważyłem żadnych odkształceń :)

Nie bój żaby nic się nie stanie :)

Napisano

Limit jest dla opony i obręczy jeśli już. Jeśli do układania napompujesz 6 barów nic się nie stanie - to nie jest ciśnienie użytkowe.

Dętki szosowe - często delikatniejsze od mtb - muszą obsługiwać ciśnienie robocze krotnie większe od ciśnienia w kołach mtb, bez skutków ubocznych.

Jeśli obawiasz się pompować takie ciśnienie do układania opon to posmaruj rant obręczy i opony np płynem do mycia naczyń, co powinno zredukować ciśnienie niezbędne do prawidłowego osadzenia opony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...