Skocz do zawartości

[siodełko] Selle Royal Classic

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

obecnie już drugi sezon jeżdżę na moim mtb meridy (pozycja raczej bardziej wyprostowana niż w ambitnym MTB) i drugi sezon boli mnie tylne siedzenie :) Rower dostałem w spadku i razem z nim jakieś chamskie wąskie siodło (chyba z go sportu) z normalna tanią pianką.

Trochę o siodłach poczytałem i wiem, że czasem wbrew pozorom wąskie siodła są wygodniejsze od "wygodnych" szerokich bo jest mniejsza powierzchnia, na której może dochodzić do otarć. No ale z otarciami problemu nie mam. Bolą mnie raczej kości tyłka, które po jakiejś godzinie jazdy wbijają się i uderzają w siodło.

Pomyślałem więc, że zainwestuje w coś z porządnym żelem i takie najprostsze rozwiązanie to chyba coś takiego:

http://allegro.pl/selle-royal-classic-men-i3179515439.html

Fajnie też, że ma anatomiczne wcięcie bo ostatnio po parogodzinnej jeździe zdrętwiało mi poważniej to i owo :)

Póki co nie chce jeszcze gaci z pieluchą ani amortyzowanej sztycy (tu i tak podobno nadają się tylko te droższe). Orientujecie się, czy siodło tego typu jak zalinkowane cokolwiek mi pomoże? A może ktoś testował ten konkretny model?

No właśnie obawiam się, że jak kupie sobie to szersze niż mam teraz, to nie będę miał obtłuczeń, ale za to otarcia, których nie miałem wcześniej :)

Zastanawiają mnie jeszcze te spore różnice w cenach siodeł tego producenta. Niby podobne modele a ceny po 100zł różnicy, ciekaw jestem czy z takiego za 50zł będę równie zadowolony jak z tych droższych. W jakich cenach były orientacyjnie te, które testowałeś?

Sześćdziesiąt kilka do bodajże niespełna 200 czy dwieście z kawałkiem.

I te za 60 i te za 200 były wygodne. Nie wiem o co chodzi z różnicą cen, bo rzekomo żel jest ten sam.

Jeżdżę na co dzień na dosyć szerokim modelu Country (chyba już go nie ma w ofercie) i nie mam obtarć, ale każdy ma inny zadek... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...