pajomcek001 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Wiem, wiem, zapewne mam kupić nowe, najlepiej xtr Tyle, że mnie nie stać a chciałbym reanimować to co mam. Rower jest aluminiowy i ma się dobrze, pokorodowały tylko stalowe elementy i te jakoś bym chciał odświeżyć Łańcuch skorodowany wywaliłem, trochę naleciało rdzy na tylną zębatkę. Jak potarłem paluchem to rdza zlazła i błysnęła stal, więc mam nadzieję, że dałoby się to jakoś doczyścić? Tylko jak? Kupić jakiś preparat, czy są w ogóle takie? Niby widzę w necie że są, ale jakoś nie mam totalnie zaufania do opinii sprzedawców. No i czym szorować, żeby dostać się głębiej między zębatki? Mam 7 biegów z tyłu, ale nie mam pojęcia czy to wolnobieg czy kaseta, raczej ta tańsza wersja...
Pedros8787 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Zdejmij koło szczotka druciana i jazda po trybach 10 minut i czyściutko później szmatka zwilżona rozcieńczalnikiem i śmigasz między trybami następnie przetrzyj na sucho. Na piasty obręcze szprychy i resztę stalowego zardzewiałego dziadostwa polecam CIF dostępny w każdym sklepie przeważnie. Jak ci przyjdzie do głowy czyścić linki papierem ściernym to nie rób tego bo po jakimś czasie popękają ci zwoje jedyna dobra opcja to kupić nowe .
Krzysiek22 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Fosol dobrze odrdzewia. Polecam Jak wyjmiesz linki to juz potem tych samych nie włozysz.
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Kaseta posiada nakrętkę mocującą, wolnobieg nie. Odrdzewianie skorodowanych elementów to zabieg o krótkiej skuteczności - jeśli została skorodowana powierzchnia elementów stalowych to oznacza z reguły że uległa zniszczeniu ochrona powierzchniowa/powłoka/lakier czy cokolwiek innego co tam jest. Pozostaje Ci bardzo regularnie czyścić te elementy.
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2013 Łańcuch skorodowany wywaliłem Głupio z twojej strony bo nowy może nie chcieć działać i będziesz musiał wyciągać z kosza stary albo i kupować nowa kasetę/wolnobieg.
pajomcek001 Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 Głupio z twojej strony bo nowy może nie chcieć działać i będziesz musiał wyciągać z kosza stary albo i kupować nowa kasetę/wolnobieg. hehe, ty chyba nie wiesz o czym piszesz, tzn nie wiesz co to znaczy skorodowany łańcuch. W moim ogniwa nie chciały się zginać, po tygodniu stania roweru. Póki jeździłem to dawał radę. Nie sądzę, aby nowy łańcuch mógł być gorszy od tego złoma hihi. W każdym razie leży w koszu, gdzie gromadzę złom jeśli byłby ci potrzebny - służę Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, zaopatrzony w fosol, benzynę i naftę, z nadzieją w sercu zaczynam reanimację
Kiciok Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 hehe, ty chyba nie wiesz o czym piszesz, tzn nie wiesz co to znaczy skorodowany łańcuch. W moim ogniwa nie chciały się zginać, po tygodniu stania roweru. Póki jeździłem to dawał radę. Nie sądzę, aby nowy łańcuch mógł być gorszy od tego złoma hihi. W każdym razie leży w koszu, gdzie gromadzę złom jeśli byłby ci potrzebny - służę Szczotka druciana + benzyna i łańcuch jak nowy. Po tygodniu stania tak zardzewiał? Nie sądze. Nowy łańcuch może nie chcieć ułożyć się na starej kasecie/wolnobiegu i będzie zwyczajnie przeskakiwał. Zależy na ile zużyta jest Twoja kaseta/wolnobieg
pajomcek001 Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 Szczotka druciana + benzyna i łańcuch jak nowy. Po tygodniu stania tak zardzewiał? Nie sądze. Nowy łańcuch może nie chcieć ułożyć się na starej kasecie/wolnobiegu i będzie zwyczajnie przeskakiwał. Zależy na ile zużyta jest Twoja kaseta/wolnobieg nie, zardzewiał na skutek całozimowego jeżdżenia po ulicach miasta wysypywanego solankami. Skorodował w ciągu 2 dni tak, że ledwo się ruszał, ale olej i ruch pozwoliły utrzymać go w jako takiej żywotności. Niestety nie mam warunków, aby rower przechować w domu, albo umyć go po jeździe, więc było, jak było. Obecnie postał tydzień i uwierz - ogniwa zespawały się na stałe. W ramach eksperymentu wkręciłem w imadło i przywaliłem młotkiem, wtedy udało mi się zgiąć łańcuch. Ale nie sądzę, aby taka reanimacja przyniosła pozytywny rezultat. Ale wiem o co ci chodzi, jak będzie układał się nowy łańcucha na moim wolnobiegu (bo chyba to mam, ale nie potrafię tego na 100% stwierdzić, nie znam się) to jutro złożę do kupy przerzutkę, założę łańcuch, przekonam się i napiszę. Wolnobieg nie wydaje mi się jakoś straszliwie zużyty, z tego co obliczam, to nie powinien mieć więcej niż 3000 km przebiegu - choć nie wiem czy to dużo, czy mało.
Kiciok Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Jeśli użytkowałeś go bez czyszczenia i regularnego smarowania, to może być zużyty. Ja też ekspertem nie jestem, ale dzięki temu forum właśnie przekonałem się, że wymiana wolnobiegu lub łańcucha, bez zmiany drugiego elementu, zwyczajnie jest bez sensu. Nie udało mi się jeszcze spasować idealnie kompletu używanych części.
pajomcek001 Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeśli użytkowałeś go bez czyszczenia i regularnego smarowania, to może być zużyty. Ja też ekspertem nie jestem, ale dzięki temu forum właśnie przekonałem się, że wymiana wolnobiegu lub łańcucha, bez zmiany drugiego elementu, zwyczajnie jest bez sensu. Nie udało mi się jeszcze spasować idealnie kompletu używanych części. w tym rowerze obecny łańcuch, który założę za kilka minut będzie już 3, natomiast wolnobieg pozostaje ciągle ten sam. Do chwili obecnej nie miałem żadnych problemów typu przeskakiwanie łańcucha, liczę na to, że nadal tak będzie. co do czyszczenia w zimie, to jak już pisałem, nie miałem na to odpowiednich warunków, a zbyt leniwy byłem, żeby z wiadrem wody i szczotką na dworze czyścić rower. Na przyszły sezon zimowy na pewno się poprawię generalnie z łańcuchem w zimie było wszystko ok, do momentu, gdy drogowcy nie rozsypali na ulicach jakiegoś gówna. Wtedy rdza zjadła rower w ciągu dwóch dni. Nie wiedziałem, że coś takiego może się stać, inaczej z tym wiadrem bym skakał dookoła roweru...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.