matis1906 Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie. Chciałbym opisać w kilku zdaniach niedawno zakupione przeze mnie do roweru MTB siodło Raxv race x cro-mo gel. Priorytetem w wyborze nowego siodła dla mnie był kompromis pomiędzy komfortem a wagą. Doszedł jeszcze jeden czynnik - cena (99złotych). Ostatnio siodło staje się naprawde popularne , na aukcjach miesięcznie sprzedaje sie ich kilka/kilkanaście. Zdecydowałem się kupić i osobiście przetestować ( biker o wadze 80kg ) . Wrażenia wizualne : Na pierwszy rzut oka wygląda na solidnie zbudowane , pokrycie nylonowe , napisy na siodle mają grubość ok 1mm i nie powinny się zdzierać . Nos delikatnie zadarty do góry , skrzydła szerokie ( 149mm ) powinny trzymać i równomiernie rozkładać ciężar na tyłku podczas jazdy:) Po środku otwór mający minimalizować uczucie drętwienia. Dotykając skrzydeł wydają się być twarde , przez co sprawiają wrażenie niekomfortowych - ale o tym w dalszej części. Jeszcze jedna ważna sprawa , siodło wg producenta z prętami w wersji CRO-MO ma ważyć 270gram. Nic podobnego , siodło waży 258 gram. Jazda : W ten sam dzień w którym odebrałem siodło zamontowałem je i wyruszyłem w trasę. Nie zakładałem wkładki aby przetestować komfort samego siodła. Trasa 75km przy czym w terenie 15km . Jak już wspomniałem skrzydła wydawały się być twarde , na szczęście tylko wydawały. W rzeczywistości są mądrze zaprojektowane i dobrze absorbują wstrząsy , środkowa część siodła jest bardzo elastyczna i to w dużym stopniu zwiększa komfort na wybojach. Nawet w śliskich spodniach siodło dobrze trzyma i nie pozwala zsuwać się rowerzyście. Zaletą jest również długi nos przez co można naprawdę mocno przesuwać się w przód. Podsumowanie : Obecnie siodło ma przebieg 350km i nadal się do niego przyzwyczajam. Tylko raz jeździłem na nim bez wkładki , sądzę że kiedy się już do niego przyzwyczaję na trasy poniżej 50km nie będę zabierał wkładki. Bardzo dobra przyczepność, siodło pochłania większość drgań i niewielkich nierówności. Tak więc za 99złotych dostałem fajnie zaprojektowane względnie komfortowe siodło do MTB. Polecam tym którzy na rowerze spędzają ponad 4 godziny dziennie i ważny jest dla nich komfort podróży. W miarę rosnącego przebiegu będę uaktualniać wpis. Pozdrawiam Zdjęcia: http://pokazywarka.pl/h24xsq/ Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez matis1906 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Siodło z przebiegiem powyżej 2000km. Napisy na siodle w stanie nie naruszonym. Materiał w idealnym stanie. Na pierwszy rzut oka nie odróżnia się od nowego ale... No właśnie jest ale , mianowicie siodło zmienia swój kształ w literę U , przy mojej wadze ( obecnie 77kg ) zauważyłem że jest w środkowej części bardzo elastyczne , chyba aż za bardzo. Nie jest to duży problem , ale zaczyna wyraźnie odbiegać od pierwotnej sylwetki. Słaba sztywność w środkowej części uwarunkowana jest dość dużym otworem w siodle co znacznie pogarsza jego wytrzymałość w tej właśnie części. Siodło zaczęło również delikatnie chodzić , tj. między siodłem a prętami pojawił się nie duży ale wyczuwalny luz. Poza tymi jak na razie małymi minusami które de facto nie wpływają na komfort jazdy jestem więcej niż zadowolony . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfik9501 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ja co prawda posiadam wersję RavX Race X Ti, ale po prawie 2000 km i przy mojej wadze 85-90 kg nic się nie dzieję, a póki co praktycznie cały czas swoją szanowną na nim wspieram, ponieważ po utwardzonych drogach jeszcze śmigam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Na ravx trzeba brac poprawkę, bo to firma o bardzo niejasnej genezie, wychodząca z RPA, a udająca coś amerykańskiego. Ale to tak na marginesie tylko o samej firmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi