Misiek^^ Napisano 12 Września 2007 Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Łańcuch XT + Spinka SRAM i działa... Łańcuch XT + 1/2 Spinki SRAM 9s + 1/2 spinki noname 8s (taki zestaw na hardcore'a) 1800km i działało Nawet Eske w Krakowie tak przejechałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 do 9 rzędowych złota spinka pasuje, a do 8 rzędowych srebrna mimo że na 8 jest za wąska, więc pasowac nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekacek Napisano 7 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Na łańcuchu KMZ spinka srama na 8 pracowała idealnie. Po przełożeniu jej na hg50 (kupiony w tym roku) okazało się że nie da rady jej rozpiąć, nijak. Pobiegałem po sklepach i dorwałem na Nowowiejskiej jakąś spinkę KMZ (czarna) która chodzi idealnie. Spinki srama na 8 rzędów NIE pasują do łańcuchów shimano A sram sobie ciągle siedzi w łańcuchu bo nikt nie potrafi jej wyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 7 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ja dzisiaj również chodziłem po sklepach w celu dorwania spinki chodzącej z shimanowskim hg40 (srebrny sram jest za wąski) i niestety nie znalazłem. Za to w Colex'ie polecono mi minimalnie zeszlifować łańcuch w miejscu gdzie zakłada się spinkę. Tak też zrobiłem i spinkę srama już da się zapiąć Niestety jedną koronkę na kasecie mam już trochę zjechaną i łańcuch mi przeskakuje... Mam nadzieję, że się ułoży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 do 9 rzędowych złota spinka pasuje, a do 8 rzędowych srebrna mimo że na 8 jest za wąska, więc pasowac nie będzie 9 rzędowych nie sprawdzałem, do 8 faktycznie, srebrnym SRAMem Shimanki ani KMC się nie zepnie.A sram sobie ciągle siedzi w łańcuchu bo nikt nie potrafi jej wyjąć. Trzeba by wypchnąć bolce spinki rozkuwaczem (metoda trudna, aczkolwiek możliwa! Tylko rozkuwacz musi być mocny i trzeba wyciskać z wyczuciem!), ostatecznie szlifierka kątowa i po prostu przeciąć spinkę na pół a potem zdjąć resztki kombinerkami (metoda brutalna... ale też możliwa! ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 No, ja kupiłem podążając za radami spinkę Sram - sprzedawca mówił, że nie będzie pasować ale uzbrojony w wiedzę z forum puszczałem mimo uszu jego uwagi I co? Łańcuch wyszejkowany (dobra metoda - potwierdzam), chcę go spiąć i nie mogę. Sprzedawca pytał jaką chcę spinkę - powiedziałem że do 7 rzędowego łańcucha (bo mam kasetę 7 koronkową) i dostałem szarą. Ok, teraz próbując spiąć czytam łańcuch i widzę IG51 w dodatku 'narrow' - czyli to może wcale nie jest najlepsza spinka ta którą mam, skoro łańcuch wąski? Tak czy siak, nie mogę spiąć - łańcuch wydaje się za szeroki, tzn. sworznie przejdą i w tych większych oczkach siedzą ale nie chcą przesunąć się do tych węższych. Nigdy jeszcze nie spinałem i może po prostu nie mam doświadczenia.. Walczyć dalej? Przecież na logikę i wasze wpisy to wąski łańcuch tym bardziej powinienem spiąć szeroką spinką, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 JA tez mam spinkę sram złotą (9) łancuchy mam 2 : Shimano XT Campagnolo C9 Wszystko pasuje łancuchy zmieniam tak co 200-300 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 No, ja kupiłem podążając za radami spinkę Sram - sprzedawca mówił, że nie będzie pasować ale uzbrojony w wiedzę z forum puszczałem mimo uszu jego uwagi I co? Łańcuch wyszejkowany (dobra metoda - potwierdzam), chcę go spiąć i nie mogę. Sprzedawca pytał jaką chcę spinkę - powiedziałem że do 7 rzędowego łańcucha (bo mam kasetę 7 koronkową) i dostałem szarą. Ok, teraz próbując spiąć czytam łańcuch i widzę IG51 w dodatku 'narrow' - czyli to może wcale nie jest najlepsza spinka ta którą mam, skoro łańcuch wąski? Tak czy siak, nie mogę spiąć - łańcuch wydaje się za szeroki, tzn. sworznie przejdą i w tych większych oczkach siedzą ale nie chcą przesunąć się do tych węższych. Nigdy jeszcze nie spinałem i może po prostu nie mam doświadczenia.. Walczyć dalej? Przecież na logikę i wasze wpisy to wąski łańcuch tym bardziej powinienem spiąć szeroką spinką, tak? Konkluzja ogólnie wyszła taka w tym wątku (w dużym uproszczeniu), że wszystkie 9-rzędowe łańcuchy Shimano zapniemy złotą spinką SRAMa. W przypadku łańcuchów 8-rzędowych decyduje czynnik losowy . Proponuję więc z 8-rzędowym nie eksperymentować i od razu kupić łańcuch SRAMa - po co się męczyć? Ty akurat nie kupowałeś nowego łańcucha, więc to może być zbędny dlatego, tak jak pisała Ecia, proponuję zaopatrzyć się w spinkę KMC . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Od jutra szukam spinki KMC. Nowy łańcuch to już za jednym zamachem cały napęd i koło by się kwalifikowały do wymiany (kto dziś jeździ na 7 koronkach ). No nic, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Kiedyś tam założyłem łańcuch hg91 i próbowałem spiąć srebrnym sramem. Nie udało się. Pomogło lekkie wypchnięcie sworzni spinki skuwaczem (ktoś chyba wspominał tu o tej metodzie) i hula bez problemu. Mam wrażenie, że łańcuch shimano (hg91) zachowuje się ciszej i szubciej zmienia biegi niż sramy pc38, pc48 i pc68 z którymi wcześniej śmigałem. Może dla tego, że mam kasetę shimano (XTR cs-m950). Wcześniej jeździłem na kasetach Srama ale tylko z łańcuchami Sram'a więc porównać nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Baukan napisał : "Pomogło lekkie wypchnięcie sworzni spinki skuwaczem (ktoś chyba wspominał tu o tej metodzie) i hula bez problemu." sprawdziłem - zgadza się, pomogło Czy hula to powiem jak ruszę w trasę , trochę boję się tego łańcucha teraz (raz że spinka, dwa że z poprzepchanymi sworzniami). No nic, zobaczymy - żyje się raz Thx za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Mi się nie udało spiąć spinką srama 8sp łańcucha HG70 8sp. W serwisie mechanik powiedział, że to nie jest kompatybilne. Kiedyś używałem spinki do łańcucha IG-51 i dawało radę w tę i w tę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 "Pomogło lekkie wypchnięcie sworzni spinki skuwaczem (ktoś chyba wspominał tu o tej metodzie) i hula bez problemu." Chyba kiedyś o tym wspominałem na forum (nie pamietam). Też miałem taki problem, że spinka srama 8sp nie dało rady spiąć łańcucha shimano hg-70 8sp. Lekko wypchnąłem sworznie spinki i teraz wszystko prasuje, mam 2 łańcuchy hg70 ze spinkami srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ostatnio kupilem spinki srama do ośmiorzędowego shimano HG-40. Spinki okazały się za szerokie więc wymagały potraktowania ich pilnikiem. Po tym zabiegu wszystko działa bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja zapinałem srebrną spinką sram (8) ig51 (8) i też nie chciało złapać, po prostu spinka była za wąska. Nie miałem czasu jej spiłować więc założyłem tak żeby się chociaż jakoś trzymała i z całej siły depnąłem po pedziach i wszystko jest teraz good. Ku mojemu zaskoczeniu chodziło gładko i nie zrobiło się sztywne ogniwo. Teraz może być już tylko lepiej, bo łańcuch sie na pewno już lekko zluzował i musi dać sie rozpiąć bez żadnych problemów rękami. Zaraz po zapięciu nie było to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 22 Marca 2008 Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Ktoś chyba narzekał na spinkę Wippermanna. Dostałam spinkę wraz z łańcuchem 908 i nie było żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Mi dzisiaj podczas zjazdu po pagórkach, łańcuch pękł - okazało się, że w miejscu spinki i żeby było śmieszniej obie części spinki były a brakowało tylko tego popychanego lekko trzpienia - gdzie sie podział? Radzę uważać z tym przepychaniem trzpieni - z wyczuciem, delikatnie tyle co nic Do tej pory (te 2 tyg łańcuch sprawował się wyśmienicie i na podjazdach i na zjazdach). Ale nic to - jutro pytam o spinkę KMC jak nie mają biorę SRAM i przepycham sworznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Nabyłem wczoraj znowu spinkę sram SREBRNA i co ważne - zapięła się bez przepychania trzpieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 siemanko..... trzeba mi rozpiąć spinke, ale męczę sie i nie dam rady.... zna ktoś jakiś cwany sposób?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 jesli mowa o powerlink, to sciskasz i wpychasz "na sibie". wczesniej mozna popsikac wd40 lub innym cx'em 80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01LukasZ Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 no tak to ja wiem ;] chodziło mi o jakiś "cwany" sposób.... bo czasami tak mam ze lekko zejdzie a czasami za cholere puścić nie chce mimo wszystko dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 najlepszym sposobem jest wprawa. mozna jeszcze sprobowac "poskrecac" lanuch wzdlurz osi (tak jakbys wyrzynal szmatke), oczywiscie z wyczuciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donica Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Jeśli spinka srama niepasuje na 8 rzędowe łańcuchy shimano to jaką polecacie w miare tanią i łatwo dostępną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Wielokrotnie była o tym mowa, choćby w tym temacie (kilka razy): KMC. Pozdrówko po raz setny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Pękła mi już druga spinka.. Znowu na zjeździe. Co może mieć na to wpływ? Za pierwszym razem niemiłosiernie obijał się o dolne widełki, teraz waliły w niego ceglane kamyczki (i nawet słyszałem coś jak odgłosy "mielenia"). Czy to tylko ja mam pecha do spinek? Do trzech razy sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.