marcin_w44 Napisano 23 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Widać sprzedawca chciał wyciągnąć od Ciebie kaskę Mam łańcuszek LX'a z 2006 i spinka Sram'a pasuje idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coiler Napisano 24 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Również posiadam hg-73 i złotą spinke i pasuje idealnie. Czyli chyba tylko 9-cio biegowe napedy są ze sobą kompatybilne jeżeli dobrze zauważyłem po wypowiedziach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 29 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Nie wiem co Wy robicie, że Wam nie pasuje spinka SRAM-a. Ja nie mam problemów, sprawdzałem na łańcuchu 8-rzędowym i 9-rzędowym Shimano wraz z odpowiednią do tego spinką SRAM-a i nie nigdy nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 31 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 No i się wyjaśniło. Mój łańcuch Shimano ma 4,4 mm i nikt na niego nie założy spinki Srama bo ta jest na łańcuch o szerokości 4,2. Zmianiłem na PC-58 i wszystko gra jak należy. Można oczywiście spłować łańcuch o te 2 dychy ale nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. NIgdy nie uzyskamy ręcznie idealnie gładkiej powierzchni, będzie tam właził syf i upośledzał pracę łańcucha. Niezbadane są wyroki Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 31 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Raczej ma 7,4mm :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Nie 7,4 tylko tak jak napisałem 4,4 szerokości a pc-58 ma 4,2. Chyba, że masz radziecką suwmiarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korboss89 Napisano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 A wiec może wypowiem sie w tym temacie bo troche łańcuchów już zajeździłem... no więc tak Kupiłem w zeszłym roku HG-53 oczywiście spinki nie było w komplecie no to postanowiłem kupić SRAMowską bo fajnie sie ją rozpina. No ale niestety jak już zapiąłem ją na tym łaćcuchu (prawie ze do tego imadła używałem ) to nie szło jej zdjać. łańcuchy shimano są nieco szersze od sramowskich i dlatego nie podchodzi. Sram ma 3 rodzaje spinek rozróżniane kolorami. Ja próbowałem srebrną i szarą. srebrna jakby nieco "lżej" weszłą ale też przy próbie rozpinania sie rozwaliła. Poza tym łańcuch shimano chodził znacznie głośniej niż sram i gdy znajdował się z pozycji ze spinka była w tylniej maszynce to piszczał a do tego zaje***** ciężko było ustawić przednią przerzutke (nie mieścił sie w wózku na 3x8 - czyli jednak jest nieco szerszy skoro wcześniejszy SRAM PC-38 działał bez niczego na tym przełożeniu) Wymieniłem go po 3 miesiacach na srama i jest gitara. przerzutki przedniej nie trzeba było podciagać a nic nie ocierało. Poza tym łańcuch srama jest tańszy i wytrzymalszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jgorzyns Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A ja mam takie pytanko - czy ktoś próbował używać złotej spinki SRAM do łańcuchów Rohloff np. do S-L-T-99 MTB? Bo się zastanawiam czy nie zainwestować sobie w taki wypasiony łańcuch ale nie chcę rezygnować ze złotego PowerLinika od łańcucha Sram'a który aktualnie posiadam... Czy ktoś ma jakies doświadczenia tych spinek z Rohloff'em? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 12 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 A wiec może wypowiem sie w tym temacie bo troche łańcuchów już zajeździłem... no więc tak Kupiłem w zeszłym roku HG-53 oczywiście spinki nie było w komplecie no to postanowiłem kupić SRAMowską bo fajnie sie ją rozpina. No ale niestety jak już zapiąłem ją na tym łaćcuchu (prawie ze do tego imadła używałem ) to nie szło jej zdjać. łańcuchy shimano są nieco szersze od sramowskich i dlatego nie podchodzi. Sram ma 3 rodzaje spinek rozróżniane kolorami. Ja próbowałem srebrną i szarą. srebrna jakby nieco "lżej" weszłą ale też przy próbie rozpinania sie rozwaliła. Poza tym łańcuch shimano chodził znacznie głośniej niż sram i gdy znajdował się z pozycji ze spinka była w tylniej maszynce to piszczał a do tego zaje***** ciężko było ustawić przednią przerzutke (nie mieścił sie w wózku na 3x8 - czyli jednak jest nieco szerszy skoro wcześniejszy SRAM PC-38 działał bez niczego na tym przełożeniu) Wymieniłem go po 3 miesiacach na srama i jest gitara. przerzutki przedniej nie trzeba było podciagać a nic nie ocierało. Poza tym łańcuch srama jest tańszy i wytrzymalszy Skoro próbowałeś srebrnej spinki i szarej to oznacza że nie próbowałeś spinki złotej. A to akurat spinka złota przeznaczona jest do łańcuchów 9sp. Srebrna jest przeznaczona do 8sp. I nie dziwie Ci się że łańcuch źle pracował jak spinka była szersza niż łańcuch :D he he he - trzeba było kupić odpowiednią spinkę a dopiero potem wygłaszac sądy na forum. Co do zapinania i rozpinania spinek - ja do tego nie używam imadła. Wystarcza paluszki. I to czym lżej tym lapiej. Ostatnio kumpel pierwszy raz próbował rozpiąć spinke. Zadzwonił do mnie po bezskutecznej godzinie walki. chciał już rozkuwac łańcuch. Jak do niego wpadłem to spineczka pusciła w ciągu 2 sekund. To jest tylko kwestia wprawy i delikatności - na pewno nie można spinki na siłę rozpinać. jakoś nie zauważyłem żeby łąńcuch SH chodził głośniej... myślę że to kwestia gustu i tego z jaką kasetą chodzi. łańcuchy srama są tańsze - a to Ci dopiero ciekawa teoria.... (może na 8sp ale na pewno nie na 9sp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korboss89 Napisano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Ale zbłaz jacekkoz... Jak byś się choć trochę orientował to byś wiedział ze skoro pisze o PC-38 i HG-53 to znaczy ze ja własnie mam napęd 8-rzędowy a nie 9. (poza tym napisałem ze źle pracował na 3x8 więc coś to chyba znaczy nie??) Następnym razem zamiast próbować nabić sobie kolejnego posta przeczytaj dokłądnie posta na którego chcesz odpowiedzieć i przemyśl swoją odpowiedź dwa razy a dopiero potem kliknij na Odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 "Ale zbłaz" 2 HG53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Ale zbłaz jacekkoz... Jak byś się choć trochę orientował to byś wiedział ze skoro pisze o PC-38 i HG-53 to znaczy ze ja własnie mam napęd 8-rzędowy a nie 9. (poza tym napisałem ze źle pracował na 3x8 więc coś to chyba znaczy nie??) Następnym razem zamiast próbować nabić sobie kolejnego posta przeczytaj dokłądnie posta na którego chcesz odpowiedzieć i przemyśl swoją odpowiedź dwa razy a dopiero potem kliknij na Odpowiedz. nie będę komentował.... za komentarz niech wystarczy post wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onio Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Do mojego 2-miesięcznego HG-40 spinka normalnie nie wchodzi. Ale z racji braku skuwacza udalo mi się ją zamontować na sile, z tym ze nie bede mógł już jej zdjąc. A na poprzednim łancuchu (KMC) spinka ta wchodzila bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Spinki srama wejda ale beda za 'ciasne' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Więc jak ktoś nie chce ryzykować zostają spinki KMC Nie są wcale gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 to jak to jest że wieksość moich znajomych spina łańcuchy SH spinkami srama i wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Może problem jest z łańcuchami na 8sp. Chociaż ja jak miałem, napęd na 8 też miałem spinkę srama i łańcuch SH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 8 Września 2007 Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Mam w szosie jakiś łańcuch KMC napęd 2x7, podejdzie do tego srebrna spinka, czy kupić może szarą (ona jest na 7?) a może żadna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senti Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 U mnie łańcuch HG-73 i spinka (oczywiście złota 9spd) Srama wspoldzialaja ze soba idealnie Cos mi sie wydaje (ale pewien nie jestem ), ze coniektorzy zle dobieraja te spinki do lancucha i stad sie biora problemy. Jeden nawet widzialem jezdzil na waskim lancuchu z kaseta 8 rzedowa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cykor Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 No właśnie, coś w tym jest. Ja jeżdżę na łańcuchu srama pc48, kaseta oczywiście 8rzędowa. Dzisiaj próbowałem w rowerze żony założyć sramowską spinkę do łańcucha cs hg 40 i za nic nie chce wejść a do shimanowskiego ig51 wchodziła bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackSummer Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Nie czytałem postów wyżej, ale jeżdżę na CN-HG93 i złotej spince i wszystko jest ok. Posiadam również CN-HG53 + złota spinka, także bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senti Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 No właśnie, coś w tym jest. Ja jeżdżę na łańcuchu srama pc48, kaseta oczywiście 8rzędowa. Dzisiaj próbowałem w rowerze żony założyć sramowską spinkę do łańcucha cs hg 40 i za nic nie chce wejść a do shimanowskiego ig51 wchodziła bez problemu. hmm no pogrzebalem troche na google'u i rzeczywiscie sa rozne szerokosci 8 rzedowych lancuchow shimano np. tu http://www.bikeparts.com/search_results.as...anufacturer=175 widac ze tak jak podajesz ig-51 ma 7.1mm natomiast hg-40 juz 7.4mm (moze szara by pasowala?) czyli najwidoczniej srebrne spinki srama pasuja do lancuchow shimano tylko tych o szerokosci 7.1mm. Czyli teraz wystarczy tylko pogooglowac i sprawdzic jaka sie ma szerokosc lancucha albo zmierzyc suwmiarka jak ktos takową dysponuje. Swoja droga to nie wiem czemu jak sie kliknie na technical data na stronce shimano to jest ten sam plik dla wszystkich lancuchow i tam w ogole nie podaja takiej szerokosci jak 7.4mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 11 Września 2007 Udostępnij Napisano 11 Września 2007 czyli problem generalnie jest z ósemkami? Z dziewiątkami nie ma problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Września 2007 Udostępnij Napisano 11 Września 2007 problem jest z częścią 8 rzędowych, to ja juz wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew18 Napisano 11 Września 2007 Udostępnij Napisano 11 Września 2007 HG-53 + Sram na 9 rzędów (złoty) i zero problemów 5k ten zestaw ma do tej pory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 11 Września 2007 Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Pytalem sie w serwisie u dystrybutora srama i jednak spinki nie pasuja do 10 rzedowych lancuchow tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.