Przeor Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Potwierdzam. Łańcuch hg-73 i spinka srama pasuje tak jak pięść do nosa. Choćby przyszło tysiąc atletów i każdy zjadłby tysiąc kotletów to spinki i tak nie założą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 U mnie również nie dało rady spiąć łańcucha HG-53 spinką SRAMa. Napęd 8-rzędowy. Ta sama spinka bez najmniejszych problemów zapięła się na PC-48. Czyli żadna ściema, ale po prostu mała niedogodność. Łancuch hg53 jest przeznaczony do 9rzedów, dlatego może nie dajesz rady go spiąć spinką 8 rzędowa (chociaż na chłopski rozum powinno sie dać) Ja sam mam łąncuch hg53 spięty złota spinka srama i nie ma z tym żadnego problemu Może jakaś firma podszywająca sie pod shimano wypuszcza podrób oryginalnych łancuchów i stąd ta rozbieżnosc że jednym wszytsko pasuje a innym nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 no włąśnie i to jest temat który chciałem poruszyć czemu u innych jest ok a u innych nie. tłumaczę to tym, że muszą być dwa różne modele łańcuchów, muszą się czymś różnić, ale mniejsza o większość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Tytułem OT chciałem powiedzieć, że moja złota spinka srama jak się wczoraj zerwała/rozpięła (szczątków znaleziono 1 z 2 części) po 4 tys km nie była już złota ale srebrna co mogłoby kogoś wprowadzić w błąd W ogóle mam nadizeję że dokupienie spinki do łańcucha z takim przebiegiem nie wywoła czegoś niedobrego, w sumie mój KMC po 1700km jak mu zakładałem był w gorszym stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzystka Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 spinkami Srama nie idzie spiąć łańcuchów 8 biegowych Shimano HG (nie wiem jak jest z łańcuchami IG) - na swoim łańcuchu nie mogłem tego zrobić i na kumpla także. Łańcuch Shimano IG, dedykowany dla kasety 8-rzędowej, można spiąć srebrną spinką SRAMa. Ja mam tak spięte już od dawna i działa bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 na sramie się znam, ale nie odróżniam jaka jest różnica pomiędzy HG a IG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Potwierdzam. Łańcuch hg-73 i spinka srama pasuje tak jak pięść do nosa. Choćby przyszło tysiąc atletów i każdy zjadłby tysiąc kotletów to spinki i tak nie założą Nie opychałem się kotletami, ani tym bardziej atleta nie jestem, a spiąłem bez najmniejszego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ja specjalnie poszedłem sprawdzić czy uda mi się zapiąć Sramem HG72 Udało się bez problemów. I to prawie na czczo Niezbadane są wyroki Shimano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Po pierwszej nieudanej próbie zapięcia mojego hg-73 spinką Srama, skułem wszystko z powrotem. Po jakimś czasie, po burzliwych debatach z kumplami postanowiłem spróbować jeszcze raz. Rozkułem łańcuch, wywaliłem jedno ogniwo i znowu zonk. Napinam się, napinam a tu qpa (spinkę miałem inną i kupioną w innym sklepie). Postanowiłem jechać do serwisu niech mi zepną na miejscu. Chłopaki się prężyli, efekt żaden. Nie dali rady. Nadmienię, że wszystko w swoim rowerze robię sam, z zawodu jestem mechanikiem i w tym zawodzie pracuję. Rower przy maszynach, które codziennie naprawiam to bardzo prosta zabawka więc mądre rady typu "Na pewno miałeś spinkę 9 rzędową a łańcuch był na 8 odpadają". Z tego mojego rozkuwania i skuwania jest jeden efekt, w sobotę zerwał mi się łańcuch. Dlatego kupię sobie sramoski i już nie chcę mieć Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 A zmierzyłeś może szerokość łańcucha (mierzoną w miejscu zkładanie spinki) ? W moim przypadku wyszło 4,1 mm w HG72. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Nie mierzyłem. Ale jak będę wymieniał łańcuch to pomierzę spinkę i łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedi Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ludzie. A co powiecie na spiecie 9 rzedowa spinka 8 rzedowego shimano lancucha? DA SIE! Tylko. Pomyslcie - rozchodzi sie o szerokosc lancucha. jak nie daje rady spiac to znaczy ze ZA szeroki, jak ma luzy spinka i sie giba na boki po spieciu to ZA waski. Skorygowac to mozna roznymi szerokosciami tulejek w ogniwie lancucha. Kompromis z pilnikiem, lub inna tulejka od wezszego/szerszego lancucha. I nie trzeba bedzie sie prezyc jak alteta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 niezła dyskusja się zrobiła, czyli jednym działa i da sie spiąć innym nie i dalej nie wiemy czemu, poza tym że shimano oficjalnie nie jest zgodne ze sramem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ludzie. A co powiecie na spiecie 9 rzedowa spinka 8 rzedowego shimano lancucha? DA SIE! Tylko. Pomyslcie - rozchodzi sie o szerokosc lancucha. jak nie daje rady spiac to znaczy ze ZA szeroki, jak ma luzy spinka i sie giba na boki po spieciu to ZA waski. Skorygowac to mozna roznymi szerokosciami tulejek w ogniwie lancucha. Kompromis z pilnikiem, lub inna tulejka od wezszego/szerszego lancucha. I nie trzeba bedzie sie prezyc jak alteta Taaa jasne, kupię łańcuch za 60 dych a potem będę go osłabiał pilnikiem. Łancuch jest na tyle mocny na ile mocne jest jego najsłabsze ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 potem będę go osłabiał pilnikiem. Zwężenie tulejki o jakieś 0,1/0,2 mm , to nie jest osłabienie łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek9999 Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ja z HG 30 i spinką SRAM'a też miałem problem - Wydawało się że łańcuch jest za szeroki. No to wpadłem na pomysł pin troszke wystaje po obu stronach spinki - poszerzę spinkę Niestety popełniłem najgorszy błąd z możliwych pin wyleciał ze spinki, myślę sobie po spince. Po chwili wbiłem młotkiem pin, i sprawdziłem na łańcuchu czy da się spiąć - Udało sie. Myślę że jest to lepsze niż ingerencja w łańcuch spinka kosztuje 3 zł łańcuch 10x drożej. Powiem tak nawet przy stawaniu na pedałach i mocnym pedałowaniu nie odczułem różnicy w porównaniu ze starym łańcuchem. Przy rozkuwaniu także nie było żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ja muszę skorygować swoją wypowiedź. Nie mogłem załozyć (właściwie to serwisant nie mógł) srebrnej spinki SRAMa na łańcuch HG-50, a nie tak jak napisałem HG-53 . Siłował się uczciwe 10 minut, aż w końcu przyszedł inny serwisant i mu oznajmił, że nigdy mu się nie uda. Doszedłem do wniosku, że tak ługie czekanie jest bez sensu (), więc poprosiłem o inny łańcuch (PC-48) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 He he, fajny ten serwis ,który to jeśli można spytać? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 2 koła w Suchym Lesie pod Poznaniem . Poza tym wszystko w porządku, napęd wymieniałem i wszystko na cacy było zrobione . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 HG 53 + spinka srama .Dzisiaj mi zapieli w serwisie .Czas operacji ok 10 sekund . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Ja na HG53 mam już 2 spinkę bez kłopotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marius Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 mam hg73 z tego roku i nową spinke srama, bez problemu zapinam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Dlaczego do jasnej choinki, ja na swoim hg73 nie moge spiąć? Ktoś tam ładnie napisał wcześniej: "Niezbadane są wyroki Shimano" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychoo Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 2 łańcuchy HG 93 kupione w kwietniu ,złote sipnki Srama pasują idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Także mam HG93 + złota spinka Srama i zakłada się bez problemu, jedynie trochę ciężej schodzi jak się łańcuch usyfi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.