Skocz do zawartości

[spinka Sram] sprzedawca mówi że do nowych Shimano nie pasuje.

Tomlsv

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj HG73 i skuwacz, poprosiłem jeszcze o spinki SRAM ale sprzedawca powiedział że od zeszłego roku shimano robi łańcuchy które nie są z nimi kompatybilne, trzeba za to kupić specjalny sworzeń (13zł!! MOŻE za kilka sztuk?). Więc wróciłem z samym łańcuchem i skuwaczem, podmieniłem łancuchy ale zapiąłem niezbyt czysto ( ;) ), mam kilka ogniw do podmiany ze skróconego nowego łańcucha, ale wolałbym jednak spinke. Czytałem że wielu z Was używa spinki SRAMA do łańcuchów Shimano ale czy są to łańcuchy starsze niż 2005? Sytuacja mnie troche dziwi bo sklep ma bardzo doświadczoną obsługę, w serwisowaniu są niezastąpieni, jednakże potrafią dać niezdrowe ceny części :angry:

A i reszta napędu to shimano deore, kaseta 9rzędowa.

nic o tym nie slyszalem. nie bawie sie juz od dawna w shimanowskie lancuchy bo sa slabe ale raczej lipe ci ten sprzedawca wciska bo shimano nie wypuscilo nowych modeli od jakiegos czasu, sa to te same lancuchy co dawniej tylko rok sie zmienia (w wiekszosci modeli). a sram zawsze byl kompatybilny z japoncami. poza tym dalczego maiala by nie pasowac ta spinka jak budowa lancuchow jest taka sama? pomyslcie logicznie. przeciez shimano nie robi kwadratowych sworzni:D

• 1 rok później...

Wiesz co zrob? wymien dwie male tulejeczki w lancuchu ( przy spince ) na wezsze, tudziez je podpiluj na mniejsza szerokosc i zepniesz. Ja tak pare razy robilem, zeby 8 rzedowe lancuchy spiac 9 rzedowa spinka

P.s. dawno nie slysalem takiej sciemy jak niekompatybilnosc spinek srama z shimano lancuchami :D dooooobra wkreta! :D

nie wiem czemu ściema, pc58 spinam (cały czas mówie o spince 8 rzędowej) i git hg70 i hg90 8 rzędowe nie mogę. ja tam spinać sie nie będę z tego powodu:)

poza tym dalczego maiala by nie pasowac ta spinka jak budowa lancuchow jest taka sama? pomyslcie logicznie. przeciez shimano nie robi kwadratowych sworzni:D

A nie pomyślałeś iż średnica sworzni mogła być inna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...