Tomlsv Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Kupiłem wczoraj HG73 i skuwacz, poprosiłem jeszcze o spinki SRAM ale sprzedawca powiedział że od zeszłego roku shimano robi łańcuchy które nie są z nimi kompatybilne, trzeba za to kupić specjalny sworzeń (13zł!! MOŻE za kilka sztuk?). Więc wróciłem z samym łańcuchem i skuwaczem, podmieniłem łancuchy ale zapiąłem niezbyt czysto ( ), mam kilka ogniw do podmiany ze skróconego nowego łańcucha, ale wolałbym jednak spinke. Czytałem że wielu z Was używa spinki SRAMA do łańcuchów Shimano ale czy są to łańcuchy starsze niż 2005? Sytuacja mnie troche dziwi bo sklep ma bardzo doświadczoną obsługę, w serwisowaniu są niezastąpieni, jednakże potrafią dać niezdrowe ceny części :angry: A i reszta napędu to shimano deore, kaseta 9rzędowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spike Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja kupilem lancuch w polowie tamtego roku i spinka podeszla. Jakby to byla prawda to znaczy, ze by juz nie byly kompatybilne lancuchy i kasety SH<-->SRAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 bzdura! skoro od zeszlego roku spinki srama nie pasuja, to wiele osob juz by podnioslo glos i czytajac to forum bys o tym wiedzial! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Racja to sciema! Musi pasowac. Goster pewnie troche kasy cchcial wysepic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renko Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 sciema. w zeszlym tygodniu HG-53 zapialem zlota spinka i jest gites:) nic tylko dziekowac sramowi za spinki po 3 zlocisze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja mam LXa z 2005 roku i śmiga aż miło ze spinką Srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Mam spinke SRAMA złotą i łańcuch HG-93(XT) 2005 i wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Sorki, pomyłka-właśnie się dowiedziałem, że mam tylko Deorke- hg-53. Tyle żyłem w nieświadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ja XT działa to i LX działa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 nic o tym nie slyszalem. nie bawie sie juz od dawna w shimanowskie lancuchy bo sa slabe ale raczej lipe ci ten sprzedawca wciska bo shimano nie wypuscilo nowych modeli od jakiegos czasu, sa to te same lancuchy co dawniej tylko rok sie zmienia (w wiekszosci modeli). a sram zawsze byl kompatybilny z japoncami. poza tym dalczego maiala by nie pasowac ta spinka jak budowa lancuchow jest taka sama? pomyslcie logicznie. przeciez shimano nie robi kwadratowych sworzni:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 1 Maja 2006 Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Mam od miesiąca HG-53 i w automacie dostałem ze złotą spinką srama. Gość jest niedouczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiedyś ksywa gary Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Używam spinki sram razem z kilkoma łańcuchami HG-73 z roczników 2003,2004 i 2005 - żadnych problemów ze współpracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lusza Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Hm, mam nowy łańcuch Shimano i spinkę Srama, i wszystko jest cacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 a ja na hg90 i spinkę srama srebrną nie moge założyć, jest ciut szerszy aby zapiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekman Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 a ja na hg90 i spinkę srama srebrną nie moge założyć, jest ciut szerszy aby zapiąć. A masz spinke do z odpowiednia iloscia rzedow? Bo jest roznica miedzy 8rzedowa a 9 spinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 ja na hg53 zalozylem zlotego powerlinka bez problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 srebrna spinka jest na 8, i za chiny nie wejdzie. to jest spinka od pc58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedi Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Wiesz co zrob? wymien dwie male tulejeczki w lancuchu ( przy spince ) na wezsze, tudziez je podpiluj na mniejsza szerokosc i zepniesz. Ja tak pare razy robilem, zeby 8 rzedowe lancuchy spiac 9 rzedowa spinka P.s. dawno nie slysalem takiej sciemy jak niekompatybilnosc spinek srama z shimano lancuchami dooooobra wkreta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 nie wiem czemu ściema, pc58 spinam (cały czas mówie o spince 8 rzędowej) i git hg70 i hg90 8 rzędowe nie mogę. ja tam spinać sie nie będę z tego powodu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 poza tym dalczego maiala by nie pasowac ta spinka jak budowa lancuchow jest taka sama? pomyslcie logicznie. przeciez shimano nie robi kwadratowych sworzni:D A nie pomyślałeś iż średnica sworzni mogła być inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 każdy pisze na forum że pasuje itd. spróbowałem mi nie pasuje, tak z ciekawości. tyle. więc ...... ja sie wyłamuje z dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 rakers: spróbuj spinki KMC. KMC i Shimano mają te same standardy, więc KMC na pewno będzie pasować. Pozdrówko zamienne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 rakers i wszystko się zgadza że nie pasuje, bo spinkami Srama nie idzie spiąć łańcuchów 8 biegowych Shimano HG (nie wiem jak jest z łańcuchami IG) - na swoim łańcuchu nie mogłem tego zrobić i na kumpla także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 U mnie również nie dało rady spiąć łańcucha HG-53 spinką SRAMa. Napęd 8-rzędowy. Ta sama spinka bez najmniejszych problemów zapięła się na PC-48. Czyli żadna ściema, ale po prostu mała niedogodność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi życzliwe, tym "mądrzejszym" także dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.