wikrap1 Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam.Usłyszałem o znakowaniu rowerów i przy tej okazji rzuciłem okiem na papierki. Mam dwa rowery i kilka wątpliwości:MaGnum Evo X:Mam kartę gwarancyjną z przypiętym paragonem.W karcie mam wpisane:-Nazwa sprzętu:MAGNUM -Typ, model: EVO X-Nr. fabryczny - puste-Data sprzedaży - puste -Nr. rachunku - puste-Pieczątka i podpis sprzedawcy praktycznie zniknęły ze śliskiego papieru. Widać jedynie wgłębienia po długopisie.MaGnum Energy:Mam kartę gwarancyjną z przypiętym paragonem, ale na paragonie jest rower Encore, a nie energy(sprzedawca się walnął)W karcie mam wpisane:-Nazwa sprzętu: MAGNUM-Typ, model: ENERGY-Nr. fabryczny - puste-Data sprzedaży: 30 kwietnia 2010Nr rachunku - pusteW polu pieczątka i podpis widnieje podpis sprzedawcy.Pytania:-Czy w puste pola w razie kradzieży czy chęci oznakowania roweru, mam wpisać dane o których wiem?-Czy ten błąd na paragonie może być problemem?No i chyba temat rzeka, ale czy warto w ogóle znakować rower?Czy grawerka jest robiona na supporcie czy gdzieś indziej? Wolałbym nie szpecić roweru badziewną naklejką na środku górnej czy dolnej rury. Wolałbym np na podsiodłówce z tyłu czy coś w tym stylu. Da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Z rozmowy z policjantem wynika, że numer ma być w widocznym miejscu (górna, dolna rura ramy). Choć może jakbyś się uparł to wygrawerowali by Ci to na suporcie. Tylko tego numeru nie ma sensu umieszczać w mało widocznym miejscu, bo jak sam policjant mi mówił ich podstawową funkcją jest odstraszanie złodziei, odnajdowanie skradzionych rowerów z tymi numerami jest porównywalne do tych bez numerów (czyli znikome), natomiast numer oprócz odstraszenia złodzieja pomaga również w ustaleniu właściciela roweru w różnych przypadkach (tyle jeżeli chodzi o streszczenie rozmowy z policjantem). Inna sprawa, że widziałem te numery na żywo i strasznie to szpeci ramę! Numery te graweruje się ręcznie, więc są bardzo koślawe i głęboko ryją ramę (żeby nie dało ich się łatwo usunąć). Według mnie nie warto się w to bawić z droższymi rowerami, bo złodziej ukradnie rower i wyrzuci ramę... http://www.policja.pl/palm/pol/1/53486/Nie_daj_szansy_zlodziejowi__akcja_znakowania_rowerow_dla_warszawiakow.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloniu Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Jeżeli masz możliwość to podjedź do sprzedawcy/sklepu gdzie zakupiłeś rowery i niech uzupełni dane Papier zawsze warto mieć. Jeżeli chodzi o znakowanie - dużo zależy od tego kto znakuje. Można się dogadać w jakim miejscu mają wygrawerować nr i żeby zrobili to estetycznie w miarę możliwości. Najlepiej podjechać jak nie ma dużo chętnych i będą mieli dużo czasu na zabawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 jeszcze kilka zdjęć http://google... jak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Jeśli możesz, popraw odnośnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unknow1 Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Z tego co wyszukałem w necie, to znakowanie wygląda mniej więcej w taki sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wooke Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Estetyczniej by to wyglądało jakby z jakichś szablonów korzystali. - Wysłano z HTC 7 Mozart - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ale to obrzydliwie wygląda Wydziergane jak jakimś śrubokrętem w lakierze. Tak się zastanawiam - co to daje ? Każdy rower jest oznakowany, zyskujemy tylko tyle że odstraszamy przypadkowego amatora widoczną "naklejką". Poza ramą chyba nie znakują nic więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Boże! Ten co to wymyślił to chyba myśli że wszyscy jeżdżą na rowerach z hipier markjeta albo na Wigry 3, bo czego innego bym w ten sposób nie oznakował... Już sobie wyobrażam to na górnej rurze, klasycznej, seledynowej bianchi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 przecież jak kolega kiedyś zgłaszał kradzież roweru na posterunku w Imieliniu (wieś obok Mysłowic/Jaworzna) i powiedział, że rower kosztował 6000 zł to policjant myślał, że sobie żartuje... a później nie mógł zrozumieć czemu, aż tyle kosztował... ten przyklad powyżej jest jeszcze "jako taki", bo właśnie chyba jakiegoś szablonu używali a zobaczcie to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 No i właśnie bez sensu - żadnej spójności, każda komenda robi po swojemu. Tam jest w ogóle jakaś wspólna baza danych dla całej Polski ? Numer ramy wystarczy chyba w takim razie, naklejkę można sobie zrobić samemu dla picu i nie kaleczyć ramy. ps. pierwszy rower to bardzo niska półka, co widać po amorze, a drugi to chyba "Delta" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyko Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Kiedy zrobił się ten cały szum ze znakowaniem parę lat temu, to też pod wpływem impulsu oznakowałem sobie Gianta ( był wtedy nowy, a kosztował nie mało). Powiem tak. Zły byłem na siebie jak jasna cholera, że tak oszpeciłem sobie ramę. W dodatku w widocznym miejscu rzecz jasna. Rower nowy, gdzie każda nowa ryska na lakierze bolała, a tu taki szok. Panowie policjanci używali szablonu, ale i tak wygląda to tragicznie. Robota typowo jubilerska, ale z jubilerem oni mają tyle wspólnego co świnia z chomątem. Drugi raz tego nie powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkk Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 widać, że w różnych miastach inaczej to wygląda. Ja znakowałem rower we Wrocławiu 2 lata temu. Znakowanie wyglądało tak: - naklejka z hologramem i numerem, pocięta (to podobno po to, żeby nie udało jej się łatwo zerwać, przynajmniej w jednym kawałku) na ramie w widocznym miejscu - druga naklejka mniej widoczna i dużo mniejsza (np na rurze podsiodłowej) - dodatkowo w kilku miejscach (już nie pamiętam - chyba dwóch lub trzech) napis "niewidocznym" pisakiem - pewnie i tak już się zmył - dokument zafoliowany wielkości dowodu osobistego z "Dowód tożsamości roweru" z numerem, marką i danymi właściciela. Do oznakowania potrzebny był mój dokument, dokument roweru (u mnie gwarancja i paragon) - przy okazji okazało się, że w karcie gwarancyjnej mam literówkę w numerze ramy. Rower musiał mieć obowiązkowo to co w przepisach - odblaski/światełka i dzwonek (specjalnie kupiony, urwał się tydzień później . Plusy znakowania - policja może ustalić właściciela jak uda jej się kogoś złapać i mają np. 40 kradzionych rowerów, dodatkowo chyba odstrasza. Ale jak mi mieli by tak poharatać ramę to chyba bym się nie zdecydował. Dodatkowo policjant zastrzelił mnie tekstem - jak patrol zobaczy oznakowany rower to powinni zatrzymać rowerzystę i sprawdzić, czy ma dokumenty i czy to jego rower (???). Czyli jak oznakujesz rower to teoretycznie co chwila powinna sprawdzać Cię policja. Przez 2 lata nikt mnie nigdy nie sprawdził... Jak nie zapomnę to jutro zrobię i wrzucę zdjęcia jak wyglądają naklejki. Dokumenty bym uzupełnił. Ewentualnie zadzwoń do sklepu, czy możesz to sam zrobić. Numer ramy i aktualne zdjęcie zawsze warto mieć tak na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A powiedzcie mi, jak to możliwe, że na ramie roweru który ostatnio kupiłem, nie idzie znaleźć/odczytać wybitego numeru ramy?? A rama jest w oryginalnym malowaniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkk Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jak nie zapomnę to jutro zrobię i wrzucę zdjęcia jak wyglądają naklejki. no i zapomniałem.. ale tu jest opis i naklejki też widać http://www.wroclaw.policja.gov.pl/www/index.cgi?wybierz=&strona=twoj_rower&numer=18&menu=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hxcv1679 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ja mam oznakowany, czy warto ? Na razie na szczęście nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 U mnie już po wszystkim. Grawerka poszła pod suport a najlejka informacyjna w kolorze żółtym na rurę podsiodłową. Jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.