Skocz do zawartości

[Rower, 1500 zł] Rower trekkingowy dla młodego małżeństwa

an10dy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Interesuje mnie zakup dwóch rowerów trekkingowych do jazdy po mieście, krótkich wycieczek za miasto, raczej po asfalcie. Jeden dla mężczyzny, 186 cm wzrostu (rama sądzę 21 cali), drugi dla kobiety 156 cm (rama 17 cali?), oba najlepiej z ramą męską, ponieważ żonie nie podoba się rama damska;)

Tyle tego jest, a jestem słabo zorientowany szczególnie w osprzętach. Dobrze byłoby gdyby dodatkowo posiadały one błotniki, bagażnik, oświetlenie, no i przede wszystkim wygodne siodełko, kasetę oraz piastę z prądnicą, a także były dość lekkie.Czy to w ogóle jest możliwe? Mam parę typów, ale nie chcę niczego sugerować.

Proszę o poradę w przedziale cenowym do 1000 - 1500 zł.

Pozdrawiam, an10dy

Napisano

O czymś takim jak lekki rower mówimy dopiero, gdy jest lżejszy niż 13 kg. Rowery trekingowe ważą zwykle około 16 kg (+/- 1kg). W rowerze turystycznym ten kg nie ma większego znaczenia, bo to nie jest rower do ścigania się i szybkiej jazdy. Każdy rower trekingowy ma osprzęt, o który pytasz. 

W budżecie najlepszy będzie Lazaro Senatore GTS (LDS - damka, w nieco gorszym osprzęcie - ale bez przesady). Z polskich producentów to Romet Wagant 2.0/1.0, Romet Gazela 2.0/1.0. Kross Syberian.

Napisano

Stanowczo za duża. Moja ma 165cm... Na ramę 18" była ledwie w stanie wsiąść. Trzeba szukać ramy 16" lub zdecydować się w ogóle na mniejszy rower.

Napisano

Zanim zamówisz rower dla żony, proponuję przejść się po sklepach i przymierzyć ramę 16" (dowolnego producenta, drastycznych różnic raczej nie będzie). 

Merida Freeway 9100/9200 jest dostępna w ramie 16". Niestety osprzętowo wypada najgorzej w stosunku do omawianych wcześniej. Jeżeli nie przewidujecie intensywnej eksploatacji, nie ma co się nastawiać na wyśrubowany osprzęt. 

Jeżeli nie będzie innego wyjścia, tylko zakupić dla żony rower crossowy, trzeba doliczyć 200-300 PLN na osprzęt.

Napisano

Jednak zdecydujemy się na dwa Lazaro Senatore.

I tu pytanie czy opłaca się jak dla nas amatorów dopłacać do osprzętu alivio czy pozostać na acera?

Napisano

Jezeli pytasz o ten rowerek http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-na-alivio-i3175786592.html to tak, jest na pelnym alivio ale pozbawiony blotnikow, bagaznika, oswietlenia i dynama w przedniej piescie, no i nieco tanszy wziazku z tym, zalezy czego oczekujesz od rowerku :) Geometrai ramy calkiem podobna, tylko ze na na Lazaro Intergal mozesz siedziec nieco bardziej pochylony do przodu niz na Senatore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...