jasinski21444 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 To jest niemożliwe bo kupiłem jako niezarejestrowany czyli nie ma jak nałozyć prowizji Jako nie zarejestrowany nie mogłeś kupić za pobraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ja się dołącze i napisze o jednym uzytkowniku allegro co odemnie kupil opony. Kupilem opony Racing Ralph Evo 26x2.25. Doszly 29x2.25 Bieżnika mialy z 95% Nowe takie to 280zl Wystawilem ja ne allegro za 110zl(za tyle też kupilem) Kupil Je boski_dym Wszystko ok,wyslalem. Poźniej dowiedzialem się,że jakimś cudem jedna opona ma 30% bieżnika a druga ma go 10%..... W atrybutach aukcji pisalo uzywane i byly djecia sprzedającego od którego kupilem Później w mailu dostalem ze mam mu oddać55zl za ta jedna opone a on odeśle. Nastepnie rozpoczął spór i opisal ze JA pisalem ,że są nowe i nie odpisywalem mu(klamstwo) Gdy ja wyjaśniałem,że wszystko bylo ok. Na koniec dal negatywa ze go oszukalem i wyslalem towar niezgodny z opisem. Czyli ja ma sprzedalem opony warte minimum te 210zl za 110 a ten chcial kase wyludzić i jeszcze dal negatyw na koniec. Porażka,jeszcze z czymś takim się nie spotkalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Licz się jednak z tym, że za tydzień lub dwa dostaniesz informację o prośbę o zwrot prowizji - sprzedający dostanie pieniądze za Twój błąd, a Ty ostrzeżenie. No i ja nie widzę problemu. To oznaka miłego sprzedającego, a nie zrozpaczonego awanturnika. A może nie należy nu się zwrot prowizji? Przecież zapłacił za wystawienie i za sprzedaż. Od kiedy to dostaje się ostrzeżenie za zrezygnowanie z zakupu. Przecież zgodnie z prawem konsumenta można odstąpić od umowy bez powodu nie ponosząc żadnej odpowiedzialności w okresie 10 dni od momentu otrzymania produktu, a przecież transakcja została anulowana za porozumieniem sprzedającego. Tym bardziej nie rozumiem o co chodzi. A na koniec pytam się o co chodziło z tym, że dostanie maila o zwrot prowizji? Że niby sprzedający na tym zarobi? Nie, tak nie będzie. Po prostu nie poniesie żadnych kosztów(zostaną mu zwrócone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Z regulaminu Allegro (http://allegro.pl/help_item.php?zoom=N&zoom=N&item=183) Powody, za które kupujący może otrzymać ostrzeżenie: Nie nawiązano kontaktu z kupującym. Nawiązano kontakt, ale kupujący odmówił zakupu. Kupujący nie odebrał przesyłki. Kupujący potwierdził chęć zakupu, ale nie uiścił opłaty. Kupujący nie dotrzymał warunków sprzedaży zawartych w opisie oferty. Powody, za które kupujący nie otrzyma ostrzeżenia: Przedmiot został uszkodzony przez osoby trzecie (pocztę, firmę kurierską itp.). Przedmiot został oddany przez kupującego w ramach zwrotu lub reklamacji. Kupujący pomylił się przy składaniu oferty kupna i zakupił więcej przedmiotów. Przedmiot został skradziony/zniszczony jeszcze przed wysyłką. Kupujący nie zawarł umowy pożyczkowej. (W przypadku oferty wieloprzedmiotowej) Kupujący zrezygnował z realizacji umowy, bo wygrał mniej przedmiotów, niż licytował. Widzisz, niby może odstąpić, konsekwencji jako takich nie poniesie, lecz zgodnie z regulaminem Allegro ostrzeżenie może dostać, tzn mógłby gdyby kupował jako zarejestrowany użytkownik. Z tym mailem to miałem na myśli wiadomość od serwisu Allegro o tym, że sprzedający przystąpił o zwrot prowizji, którą sprzedający musi zapłacić niezależnie od tego czy w rzeczywistości przedmiot został sprzedany (była aukcja - była, było kliknięte "kup teraz" - było, no i automatycznie prowizja leci). Allegro fundacją charytatywną nie jest, więc żeby unikać takich sytuacji, w których lekkomyślnie kupuje ktoś przedmioty, a następnie rezygnuje lub wyłudza zwrot prowizji, stosuje ostrzeżenia mające na celu zniechęcenie do takich procederów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Przecież zgodnie z prawem konsumenta można odstąpić od umowy bez powodu nie ponosząc żadnej odpowiedzialności w okresie 10 dni od momentu otrzymania produktu, a przecież transakcja została anulowana za porozumieniem sprzedającego. Allegro nie jest stroną w transakcji pomiędzy kupujących a sprzedającym, więc mogą cię nawet zabanować po wsze czasy jak będą mieli na to ochotę i wszystko będzie zgodne z prawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 allegro jest serwisem aukcyjnym, działa jak sklep onternetowy. Skoro kupując w zwykłym sklepie mam jakiekolwiek prawa, to w internetowym tymbardziej. Zawsze nogę wytoczyć im proces w sądzie i niekoniecznie przegrać mając znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 allegro jest serwisem aukcyjnym, działa jak sklep onternetowy. Nie jest to sklep - mimo że traktujesz to jak sklep. Traktuj to jak słup ogłoszeniowy. Allegro nie jest stroną w transakcji i nie mają nic do tego jak i w jaki sposób strony finalizują transakcję. Transakcja jest pomiędzy Tobą (Kupującym) a Sprzedającym. Próby dochodzenia czegokolwiek od Allegro z tytułu niewywiązania się stron z umowy są nielogiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 no więc moim zdaniem nie powinni czepiać się zwrotów prowizji, bo dużo każą sobie płacić i są coraz mniej przyjaźni. Zmieniają regulamin opłat bez wcześniejszego powiadomienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jak Ci się nie podoba regulamin Allegro to po co go zaakceptowałeś... Zmuszał Cię ktoś? :) Oni są u siebie i mogą nakładać na ciebie dowolne kary regulaminowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ja akceptowałem ich regulamin bardzo dawno, a jakiś czas temu zmuenilu go po wystawieniu aukcji przezemnie i kazali zapłacić 40 zł prowizji. oczywiście zapłaciłem, ale to był przykład jak zmienilu regulamin, a ja akceptowałem poprzedni wystawiając aukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 O wiekszych zmianach sa powiadomienia. Przed wystawieniem aukcji mozesz zapoznac sie z tabela oplat i prowizji. Pretensje mozesz miec tylko do swojego lenistwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Do jakiego lenistwa? To forum to kurna jest już jakieś nieporozumienie wszyscy tutaj jak chinczycy (tylko polscy) są. Ja to wale, nie znacie tematu, a pieprzycie. Wali mnie ban na tym forum bo jest coraz mniej warte. DLA TWOJEJ WIADOMOŚCI WSZYSTKO SPRAWDZIŁEM 2 RAZY i gówno było. Wszystko ok, a potem BEZ żadnej informacji zmienili mi stawki, a ja wstawiłem produkt na starych zasadach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Wiem, że może to zaboli, ale jesteś (jesteśmy) na przegranej pozycji. Korzystając z ICH serwisu dostosowujemy się do ICH zasad, a nie na odwrót. Nikt nas nie zmusza do korzystania z Allegro, więc jeśli coś nie pasuje to pozostaje rezygnacja z takiej formy zakupu, w ten sposób co obrałeś nie wskórasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Tak, nagle zmienili... po prostu straszne. Jesli jakims cudem bylo tak, ze zmienili w trakcie trwania oferty, to mogles napisac do nich w tej sprawie, albo po prostu zakonczyc aukcje i wystawic ponownie. I nie napinaj sie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Tyle w temacie zrozumienia regulaminu allegro... Dzieci neo nigdy się nie nauczą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz111 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Dzieci neo nigdy się nie nauczą... A co trzeba zrobić żeby być "dzieckiem neo"? Nie rozumiem tego bezpodstawnego stwierdzenia.. Ale nieważne, jak widać nie pasuję do tego forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.