kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Czułem się nabity w butelkę przez sprzedawcę i przez serwis allegro. Ciśnienie podnosi mi się jeszcze bardziej gdyż w ten sposób nie mam szansy uniknąć takiej sytuacji kolejny raz - dane kontrahenta są widoczne dopiero po zakupie. Zresztą ukrywanie nazw użytkowników też utrudnia namierzenie oszusta. Ja kiedyś dzięki kontaktowi z użytkownikami, którzy kupili na aukcji oszusta uniknąłem sam oszukania. Teraz nie ma możliwości wysłania maila do osób licytujących na aukcji... Czemu? Bo allegro na tym traciło, gdyż łatwiej było handlować poza nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 mówiłem, długo nie było trzeba czekać - http://allegro.pl/show_user.php?uid=28608117 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie chcąc zakładac nowego tematu też nawiążę do nieuczciwości allegrowiczów i praktycznie olewackiego podejścia tego portalu. Sprawa dotyczy kół które wystawiłem jako licytację : http://allegro.pl/kola-mtb-26-mavic-xm-317-disc-xt-i3430864228.html jak widać licytowało 9 osób, aukcje wygrał allegrowicz o nicku http://allegro.pl/show_user.php?uid=28158037 bardzo ładnie opisujący swoje aukcje: http://allegro.pl/buty-reebok-zignano-premier-zigfly-zigtech-42-5-i3408936378.html okazał sie ten pan nieuczciwym kontrahentem. Wystawiłem mu negatywa, jakiekolwiek próby kontaktu niestety nie dochodzą do skutku, allegro zwróciło mi prowizje, ale nie w tym rzecz, ponieważ zależało mi na sprzedaży tych kół, a pieniądze z tej sprzedaży miały jakies okreslone przeznaczenie. Dlaczego allegro mając swoich prawników nie egzekfuje nic od tak nieuczciwych członków swojej mafii? Tutaj sa dane tego nieuczciwego allegrowicza: Grzegorz K.05-803 PruszkówmazowieckiePolskaAlwaysGoodStuffAllegro@gmail.com123456789 Na żadnego meila nie odpowiedział, a na nr telefonu spróbujcie zadzwonić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vibovit185 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Oszustwo - przestępstwo ścigane na wniosek pokrzywdzonego. Art 286 KK Nie ważna jest wartość - może to być nawet 1 zł 30 groszy - najważniejsze w oszustwie jest to, że trzeba dowieść że czyn ten był świadomy. A w takim przypadku problemu nie ma - kupujesz coś na allegro, czekasz tydzień, nie ma kontaktu ze sprzedającym. Sprawę zgłaszasz do Allegro - oni nawiązują próby kontaktu z osobą. Jeśli to nie pomaga - zgłaszasz na Policję - zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na protokół z art 286kk. Dokładnie opisujesz wszystko. Dostajesz Kopie protokołu + kartkę ze swoimi prawami. Następnie kontaktujesz się z allegro - i faksujesz/wysyłasz im kopie w/w dokumentu i allegro Ci oddaje pieniądze - a wobec gościa wyciągane będą konsekwencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Tylko ja tych kół nie wysłałem, a rzecz sie ma raczej o bezkarność nieuczciwych allegrowiczów, Zakupu w końcu dokonał, bo jest to zawarcie umowy z której sie nie wywiązał. To znaczy, że teraz nie powinienem tych kół juz wystawiać? I jeszcze jedno: tutaj kupiłem kierownicę, zapłaciłem od razu zaraz po licytacji i czekam do tej pory i nic, raz tylko odpisał, że paczka wysłana w piątek, jakoś nic nie doszło: http://allegro.pl/kierownica-deda-anatomic-285-40-cm-26-0-i3446124390.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Jesli je wylicytowal, a nie uiscil zaplaty, to nie jest to oszustwo. Ba, Ty zlamales prawo ujawniajac na forum jego dane. Moze nawet zadac odszkodowania za znieslawienie. Przyczyn moze byc wiele. Choroba, brak internetu, brak pieniedzy. Cokolwiek. Od tego jest allegro zeby zwrocic prowizje oraz ukarac go ostrzezeniem. Ty oczywiscie wystawiasz negatywa. Nie mozna oczekiwac od allegro, ze dany przedmiot dojdzie na czas, czy ze kupujacy wplaci pieniadze od razu. Zawsze trzeba brac pod uwage ewentualne problemy. Co do tej kierownicy - sprawa wyglada analogicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ba, Ty zlamales prawo ujawniajac na forum jego dane. E-mail, login, to nie PESEL, że możesz jednoznacznie zidentyfikować osobę... Jak myślisz, ilu Grześków K. mieszka w Pruszkowie? Jeden? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Przeczytaj kolego powod edycji posta #28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie wiem czy powinnem w tym temacie to pisać ale też trafiłem na oszusta ale ciesze sie z tego bo kupiłem za pobraniem a nie chce tego przedmiotu http://allegro.pl/show_user.php?uid=25899141 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie rozumiem. Dlaczego twierdzisz ze to oszust? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 towar nawet nie został wysłany od 6 dni ,da sie skontaktować tel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Moze to niedopatrzenie. Nie nazwalbym tego oszustwem. Napisac/zadzwonic, ew spor allegro. Nie warto oczerniac. Pamietaj ze to co piszesz, zostaje jako antyreklama na lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Może w tym co piszesz jest wiele racji, ale gdzie w tym jest ten uczciwy, który czeka na zakupiony towar, który sprzedał cokolwiek i czeka na pienądze, jak myślisz? Nie czują sie oszukani? Rozumiem to, (bo miałem taki przypadek}, ale ktoś odebrał telefon lub odpisał na meila i potrafił sie przyznac do błędu oraz przeprosić, w końcu jak ktoś sprzedaje jako firma to może cos przeoczyć, ale jeśli ktoś wystawia 2 rzeczy, nie odpowiada na meile, albo nie odbiera telefonów to kto to jest? Czy po zakupie chocby napisał cokolwiek, mozna wszystko rozważyć, tylko jeśli telefon jest 123456789 i allegro tego nie weryfikuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Allegro weryfikuje dane osobowe poprzez skan dowodu, lub list aktywacyjny. Nie jest to system idealny i nic na to nie poradzisz. No i jedni mają jaja, żeby się przyznać do błędu, a inni chowają głowę w piasek... tak jak z pożyczaniem pieniędzy. Jeden napisze/zadzwoni, że teraz nie ma, a inny po prostu się chowa. Cóż Po prostu sprzedając/kupując przez allegro musisz liczyć jakiś tam czas "poślizgu" i to jest norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie wiem czy powinnem w tym temacie to pisać ale też trafiłem na oszusta ale ciesze sie z tego bo kupiłem za pobraniem a nie chce tego przedmiotu http://allegro.pl/show_user.php?uid=25899141 Jeżeli kupiłeś za pobraniem i paczka nie została wysłana, to gdzie tu oszustwo? Kto na tym zarobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nie wiem czy powinnem w tym temacie to pisać ale też trafiłem na oszusta ale ciesze sie z tego bo kupiłem za pobraniem a nie chce tego przedmiotu http://allegro.pl/show_user.php?uid=25899141 Najpierw się myśli, a później kupuje. Pisze to, bo czytałem jeden z Twoich tematów: http://www.forumrowerowe.org/topic/144575-liczniklicznik-xxl/ Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Kontakt okazał sie bezproblemowy a po prostu towar im sie skonczył na magazynie wiec anulowałem przesyłke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Przeczytałem podlinkowany temat i chyba sobie jakieś jaja robisz. Nie wnikam już, czy to ten sam zakupiony produkt, ale nie chciałbym nigdy robić interesów z tak niezdecydowanym i nieogarniętym człowiekiem zachowującym się jak jakiś dzieciak. Plus, brawo za założenie tematu z pytaniem o opinie już PO zakupie. //Przepraszam za OT, musiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 co do licznika to było pierwszy i ost. raz że najpierw kupiłem a potem opinie czytałem a co tej torby krossa to nie że jestem niezdecydowany tylko nagle "znikła" mi kasa przeznaczona na tą torbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Z regulaminu allegro: zgodnie z regulaminem allegro art 8 : 8.1. Zgłoszenie oferty kupna przez konto Użytkownika i każde kolejne postąpienie w aukcji jest prawnie wiążące i nie może być wycofane przez Kupującego. 8.2. Użytkownik powinien zatroszczyć się o to, aby oferty z jego konta nie były składane lekkomyślnie, omyłkowo lub też bez zapoznania się i zrozumienia konsekwencji składania oferty zgodnie z niniejszym regulaminem i przepisami polskiego prawa. Regulamin jakiś stworzono, tylko kto to egzekfuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 regulamin znam jednak sprzedawca okazał sie na tyle miły że jednak anulował wysyłke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Przytoczyłem ten regulamin ogólnikowo, dotyczy to kontrachentów z mojego przypadku, zresztą wszystkich to dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 regulamin znam jednak sprzedawca okazał sie na tyle miły że jednak anulował wysyłke. Licz się jednak z tym, że za tydzień lub dwa dostaniesz informację o prośbę o zwrot prowizji - sprzedający dostanie pieniądze za Twój błąd, a Ty ostrzeżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 To jest niemożliwe bo kupiłem jako niezarejestrowany czyli nie ma jak nałozyć prowizji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 To jest niemożliwe bo kupiłem jako niezarejestrowany czyli nie ma jak nałozyć prowizji Aż się ździwiłem ,że piszecie o moim rowerowym z miasta w którym serwisuje rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.