jasinski21444 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 W poniedziałek kupiłem u użytkownika anna_guzikk olej rohloff 50ml za 15zł o tutaj http://allegro.pl/show_item.php?item=3166505850 . oleju do dziś nie ma , na maile nie odpisuje , na komórce natomiast cały czas poczta . Ostrzegam bo widze że jest nowa aukcja http://allegro.pl/50ml-rohloff-oryginalny-olej-do-lancucha-rowertour-i3184864094.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 bez spiny, pewnie czeka jak nazbiera się dużo zamówień i pójdze dopiero wysłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nowy użytkownik, dopiero co zarejestrował się. Może zgłoś to do allegro jak nie odezwie się w przeciągu tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 @cox A jak wyjaśnisz wieczną poczte głosową na telefonie i brak odpowiedzi na majle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Coś dziwne że tylko za 15 zł i przesyłka gratis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 pewnie czeka jak nazbiera się dużo zamówień i pójdze dopiero wysłać No nie wiem, cena niska, zero komentarzy, tez bym sie obawial. Fakt faktem ze chyba za wczesnie zeby bic piane ale ta aukcja wyglada mi podejrzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Niby 15,- nie dużo, ale jak kupi 30 osób to już się robi sensowna suma. A brak kontaktu o niczym dobrym nie świadczy osoby, która dopiero zaczyna handlować. Jeden gość kupił nawet 19szt dłuuugi ma łańcuch chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Tak patrzę na pozostałe aukcje i nie wróżę nic dobrego - ani jednej realnej fotki - atrakcyjne ceny i duże ilości sprzętu. Szczęście w nieszczęściu, że "kupiłeś" olej a nie coś droższego. Zgłoś to do allegro to zablokują użytkownika jeśli będzie kilka doniesień. Mnie to ewidentnie pachnie przekrętem ale obym się mylił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 19 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ruszył tzw. sezon rowerowy - ruszyły przekręty. Nomen omen - guzikk pewnie dostaniesz - obym się mylił.Na szczęście to "tylko" buteleczka oleju, ale też radziłbym zgłosić do allegro - sprawa albo się szybko wyjaśni, albo będzie więcej oszukanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Zebrał kasę i czeka na towar. Typowe dla polskich sprzedawców, 0 wkładu własnego, za wszystko zapłaci kupujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 zgłoś to na allegro jako kupujący, widziałem tego użytkownika jak 2 tygodnie temu wystawił kilka aukcji z dużą liczbą przedmiotów o bardzo zaniżonych cenach, przez te 2 tygodnie sprzedał już kilkaset sztuk na różnych aukcjach bardzo podejrzane chociażby patrząc na cenę tego licznika http://allegro.pl/licznik-rowerowy-sigma-sport-bc-1609-i3184856290.html (SIGMA SPORT BC 1609 STS CAD bezprzewodowy za 78 zł oraz 45 sztuk do sprzedania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Jest też opcja poradniowa, przy takich nowicjuszach lub podejrzanych aukcjach lepiej zawsze wybrać taką. Lecz swoją drogą, to co się dzieje teraz na alledrogo z nowymi użytkownikami jest czasami dziwne. Ode mnie nowy wylicytował towar 4 sekundy przed końcem aukcji i do dzisiaj zero kontaktu i kasy, a konto po 2 tygodniach miał już zablokowane i kilka negatywów. Jakby to robił dla sportu, lecz tracą sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ciekawe te aukcje u użytkownika, zestaw TRX za 200 zł, Na ibeju chodzą używki średnio po 100 funtów,a tu za połowę ceny... Aż jestem ciekaw jak rozwinie się sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 To że sprzedawca zbiera zamówienia nie znaczy że powinien nie odpowiadać na próby kontaktu. Z drugiej strony jeśli faktycznie czeka to obawia się że nabywca zmuszony do czekania - jeśli o tym nie wiedział, bo przecież nie wiedział - zrobi zadymę, więc woli nie odbierać telefonu. Ewentualne reklamacje do allegro można składać chyba 10 dni od zakupu - sprawdź to w regulaminie allegro. Z komentarzem do transakcji powstrzymaj się tak długo aż allegro zareaguje - jeśli wystawisz negatywa, on zrewanżuje się swoim a konto zostanie zamknięte - sprzedawcy już bardziej to nie zaszkodzi a Ty będziesz miał skopaną opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 @@jasinski21444, Standard. Sprzedaje towar, którego nie posiada. Pół biedy, gdyby poinformował o tym w aukcji. Zapewne dojdzie do tego, że nie uda mu się zebrać odpowiedniej liczby zamówień, aby to miało sens, więc będzie kolejny przewałek... Ja bym wystawił negatyw. Można najpierw skorzystać z czegoś takiego jak spór transakcyjny. Może sprzedawca się obudzi... PS. Wiem, że nie jednemu psu na imię "burek", ale po nazwie konta widać, że raczej poważnie do sprawy nie podchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 właśnie takie proste psychologiczne sztuczki jak nazwa konta w formacie imięnazwisko, mają wzbudzić zaufanie u kupujących i jak widać działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ja mimo wszystko odradzam wystawienie komentarza do momentu gdy do problemu ustosunkuje się jakoś allegro. Jeśli nabywca i sprzedawca wymienią się negatywami a allegro zamknie konto to w takim przypadku (podejście sprzedawcy mało odpowiedzialne i wskazujące na brak chęci zachowania/posiadania dobrego wizerunku), bardziej stratny jest nabywca - komentarz pozostanie na jego koncie a treść do analizy i domysłów innych użytkowników. Przy wystaionym komentarzu zwrotnym jest nick wystawcy (w tym przypadku sprzedawcy) nie jest jednak widoczne że jego konto zostało zablokowane - po taką informację trzeba wejść na konto takiego użytkownika, na co inni allegrowicze mogą nie mieć ochoty, czyli w tym wypadku wizerunek nabywcy będzie gorszy niż sprzedawcy. Nie jestem przeciwnikiem karania takich osób, sugeruję jednak ograniczenie strat z powodu transakcji. Komentarz negatywny można wystawić w każdym momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vidoq Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witaj! Organizowałem na forum kolportację tego oleju. Wierz mi, że nic na tym nie zarabiałem. Po prostu chciałem tanio także dla siebie. Kupiłem olej w litrowym opakowaniu, doliczyłem koszt opakowania i przesyłki i wyszlo mi, że koszt 100 ml to 30 zł. A gdzie zarobek? Chyba, ze ktoś kupuje w wielkich pojemnościach i dużo. Ale w takim przypadku dostałbyś olej od razu. Na twojej aukcji jest buteleczka z dozwonikiem i naklejką. Moim zdaniem to przekręt. To też kosztuje. Ale zobaczymy. Zresztą zobacz post #4. Znajdziesz tam linki do firm od których kupowałem butelki. http://www.forumrowerowe.org/topic/121925-rohloff-czy-sa-chetni-na-zakup/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Nie no ja wszystko rozumiem tylko teraz żal mi tyłek ściska bo nie będe miał ani oleju ani kasy . Z negatywem sie powstrzymam, spór otworzyć mogę dopiero w poniedziałek ponieważ wtedy właśnie mija 7 dni od zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 ciesz się, że to tylko 15 zł jak zgłosisz sprawę na allegro, a później ewentualnie policji (jak spór nie pomoże), albo płaciłeś paypalem/płać z allegro to kasę Ci oddadzą, inna sprawa czy warto tyle czasu poświęcać, żeby odzyskać 15 zł; allegro wydaje mi się naprawdę bezpieczne jeżeli chodzi o oszustwa i brak wysyłki przedmiotu (koledze oddali kiedyś 3000 zł za laptopa), gorzej już z "kłamstwami" w opisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 czy warto tyle czasu poświęcać Kwestia ideologiczna. Moim zdaniem to też pieniądze. Ja bym cwaniaczkom naciągającym w taki sposób wydrapał oczy i podał na obiad w sosie. Dokładnie 15 zł za przesyłkę oczekiwałem od sprzedawcy przez którego towar nie trafił pod wskazany przeze mnie adres. Może komuś innemu bym odpuścił ale świadomość że na niego trafiłem już raz z nieprzyjemnym skutkiem dla mnie podziałała tylko motywująco by urwać mu łeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ale agresji w narodzie Panowie spokojnie jest takie powiedzenie kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada. W tym przypadku to można jedynie pozew zbiorowy zrobić i na policje, bo każdy sam nic nie wywalczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ja miałem to szczęście bo dwa razy trafiłem na tego samego sprzedawcę, tylko dlatego że allegro otworzyło mu drugie konto (pierwsze zablokowane) do którego przy rejestracji wykorzystał te same dane. Czułem się nabity w butelkę przez sprzedawcę i przez serwis allegro. Ciśnienie podnosi mi się jeszcze bardziej gdyż w ten sposób nie mam szansy uniknąć takiej sytuacji kolejny raz - dane kontrahenta są widoczne dopiero po zakupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 A wiecie może czy jak ktoś okradnie np. 1000 osób przez allegro na 15 zł/osoba to podchodzi to pod przestępstwo czy jest to dalej wykroczenie (bo pojedynczą osobę okradł na mniej niż 250 zł)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Nie okradł a oszukał... To spora różnica.I tak to co robi ten człowiek, najpewniej jest oszustwem. Oszustwa zaś, opisane są w kodeksie karnym, czyli są przestępstwem niezależnie od tego czego dotyczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.