Skocz do zawartości

[stery] stukanie / luz?

cookiesrulez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od niedawna mam taką denerwującą usterkę.

Gdy rower stoi, zacisnę klamkę przedniego hamulca i poruszam kierownicą do przodu i do tyłu słychać jakby głuche puknięcie i rama trochę się przemieszcza wraz z ruchami kierownicy. A w czasie jazdy gdy amor mocno pracuje (szybka jazda po nierównościach) wydaje mi się że mam luz między kierownicą a amorem w osi przód - tył.

Dokręciłem tę śrubę na imbusa od góry sterów, ale nie pomogło. Odkręciłem ją, wyjąłem kapselek i na tym skończyły mi sie pomysły, bo nie widziałem tam niczego co mógłbym dokręcić. ;) Jest tam takie "śmigiełko" (to chyba ta słynna gwiazdka ;)) ale nie wiem jak je dokręcić, bo w środku jest tylko gwint w który wchodzi ta śruba którą dokręcałem na początku. A dokręcenie tej śruby nic nie dało, więc nie wiem co robić dalej... Tym bardziej że rower prawie nowy jest, ma może ze 150 km przejechane...

Napisano

a poluzowałeś śrubu mostka(te przy rurze sterowej) jak dokręcałeś kapsel z gwiazdką?

jeżeli nie to najpierw poluzuj(nie zamocno tak żeby szło go okręcać ale żeby było trzeba użyć troszeczke siły) sróby przy mostku a następnie dokręć kapsel z gwiazdką ale z czuciem żeby gwintu nie zerwać

zdraviam

Napisano

Tak jak napisał verb : najpierw luzujesz sruby po bokach mostka, potem dokręcasz kapsel od góry, tak żeby nie było luzu, a następnie dokręcasz sruby sciskające mostek na rurze sterowej :(

Napisano

Rock Shox Pike, więc raczej luzów w amorze nie ma... ;)

Śrub od mostka nie odkręcałem - zobaczę czy coś zdziała i dam znać. :)

EDIT: Już nie stuka. :) Dzięki za rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...