grzechu83 Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Witam Jakiś czas temu zmieniałem hamulce i zastanawiałem się też nad nowymi klamkami. Przy tej okazji zacząłem zastanawiać się nad różnicami między nimi. Producenci często podają, że "hamulec X najlepiej działa z klamką Y", tylko nie do końca rozumiem dlaczego. Czym tak naprawdę różnią się klamki? Pomijam tu design, czy bardziej regulowane klamki, jaki Avid Speed Dial, ale chodzi mi o praktyczne różnice w działaniu "zwykłych" klamek. Przecież każda po prostu pociąga linkę.Nie sądzę, żeby producenci zalecali te czy inne tylko ze względu na trwałość i jakość materiałów, z jakich są zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Może chodzić np o przełożenie konkretnej klamki. W większości przypadków chodzi jednak o marketing i zwiększenie zysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Działa najlepiej bo tak zaleca producent - zazwyczaj by poprawić wartość sprzedaży Wystarczy popatrzeć do katalogu siemano do działu buty: przy opisie podane jest z jakim pedałem najlepiej parować dany but. To samo z łączeniem różnych grup osprzętu czy mieszaniem systemów o różnej ilości biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.