lisek850 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Witam zastanawiam sie nad kupnem dobrego siodła firmy Fizik Gobi lub Tundra. Zaznaczam, że jeżdżę w maratonach górskich głownie u Grabka. Co byście bardziej polecili?: 1)FIZIK TUNDRA 2)FIZIK TUNDRA 2 3)FIZIK GOBI 4) Czy inne? Cena jaka mnie interesuje to max do 400-500 zł.
Rulez Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Problem w tym, że siodełka są inaczej wyprofilowane, osobiście jeżdżę na Gobi XM i dla mnie jest to bardzo dobre siodełko, jest długie więc daje duże możliwości manewru, ale prawda jest taka , że siodełko musi przypasować do budowy ciała ... więc po pierwsze, nie wiadomo czy Tobie Gobi by przypasowało, po drugie nie wiem jak byś się czuł na Tundrze, ponieważ te odczucia na pewno nie będą takie jak na Gobi ... PS. Możesz wybrać się do Wrocławia i w Harfie wypożyczyć testowe siodełko Fizika, wpłacasz kaucję i bierzesz siodełko na tydzień, tyle wystarczy żeby sobie wyrobić zdanie, zwracasz siodełko i oddają kaucję bez dodatkowych opłat. A może w Lubiniu w - msporcie mają testowe siodełka ?
lisek850 Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 no będę musiał popytać właśnie bo mam kolegów serwisantów tam.dzięki za info
SpeedyBandito Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Miałem niedawno dokładnie taki sam dylemat. Od kilku lat jeździłem na Gobi XM, lecz po twardym ale ustanym lądowaniu na zawodach (Enduro Trophy w Szklarskiej) lekko wygiął się jeden pręt. Jeździłem tak przez zimę (jesień spędziłem w gipsie ), ale siodlo było ewidentnie przechylone, więc przyszedł czas na zmiany. Pomyślałem o Tundrze II, chcąc przy okazji zbić trochę z masy (ok. 60-70 g). Pojeździłem trochę (miasto i Jura) na siodle testowym i ... nie spodobało się mojej kluczowej części ciała To są dwa zupełnie inne siodła - Tundra jest dość twarda i płaska jak... tundra, Gobi zaś jest bardziej miękkie i ma wyraźnie wznoszący się tył. Koniec końców kupiłem kolejne Gobi XM. Jak masz możliwość, to przetestuj oba.
PawelG Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Mam Gobi XM i w związku z tym że dużo śmigam po szosie to rozglądam się za czymś bardziej miękkim. Generalnie super siodło ale przy mojej masie ciała 97 kg po ponad 2 godzinach w siodełku tyłek nie daje o sobie zapomnieć nawet mimo miękkiej wkładki w spodenkach. Poszukam czegoś nieco bardziej mięsistego.
Rulez Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 No widzisz, a ja mogę na nim jeździć bez wkładki , jeśli po 2 godzinach je czujesz to faktycznie poszukaj czegoś innego, jednak bardziej miekkie nie naczy dobrze dopasowane , w żadnym wypadku nie wydaje mi się żeby XM było "za twarde" na szosę , jednak zapewne mamy różne definicje jazdy "na szosie" ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.