Septix Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Cześć Interesuje mnie czy istnieją jakieś środki do ochrony ramy z włókna węglowego. Chodzi mi mianowicie o jakiś wosk lub powłoki ochronne zapobiegające osiadaniu brudu lub wilgoci. Jeśli nie ma oficjalnych produktów tego typu to czy macie jakieś swoje sposoby?
jahoo84 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Ja stosuje to http://allegro.pl/pedro-s-do-polerowania-bike-lust-350ml-cyklomania-i3051204396.html środek jest ok, brud rzeczywiście potem łatwiej usnąć z ramy i można ją wypolerować żeby się świeciła jak psu jajca:)
1415chris Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Chodzi mi mianowicie o jakiś wosk lub powłoki ochronne zapobiegające osiadaniu brudu lub wilgoci. Masz rame z "golego" karbonu?Jak nie, to chcesz woskowac lakier, ktory jest wlasnie powloka ochronna?
Septix Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 Jest lakier oczywiście. Rower jest nowy i chce by ta rama wyglądała jak najdłużej jak nowa.
1415chris Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Mozesz zawsze powiesic ja na scianie Zamiast polerowac rame, rozsadniej bedzie zabezpieczyc wrazliwe miejsca np. oklejajac je folia.
luminox Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 ....ten artykul jest bardzo dobry,a przynajmnniej ja uzywam go od 3 lat i spelnia oczekiwania o ktorych Ty piszesz.http://www.brunox.com/website/productpages/Carboncare-en.html
nabial Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 rowerem albo sie jezdzi i wtedy z czasem nosi tego slady, albo oglada i wtedy lepiej sobie wydrukowac fotke, niz kupowac ramy w newralgicznych miejscach psika sie PLAKiem do aut, ale to raczej dla tych jezdzacych w blocie, bo wtedy syf sie tak nie nawarstwia, a to, co sie przyklei schodzi bez problemu...byle tego nie dotykac, bo jakies takie tluste jesli chodzi o preparaty do glaskania ramy, to lepiej te kase odkladac juz na nowy model
Septix Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 rowerem albo sie jezdzi i wtedy z czasem nosi tego slady, albo oglada i wtedy lepiej sobie wydrukowac fotke, niz kupowac Sztuka sarkazmu opanowana do perfekcji. W takim razie czy takie środki cokolwiek pomagają i czy warto czy nie warto je stosować? Nie jestem jakimś mega pedantem ale też opapranym kołem wstyd jeździć a to przecież 10 min roboty.
Manitoupower Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Upapranym kolem wstyd jezdzic ? Kolo tys jak mój sąsiad który sobie kupil bryczkę za grube tysiące , postawil blaszak na ogrutku i cale dnie spędzą na jego odkurzaniu polerowaniu i woskowaniu. Wyjeżdża z nim tylko do kościoła który jest 3 przecznice dalej a i po takiej jeździe nawet opony czyści i konserwuje by sie nie uszkodzily jazda. Chlopie poco ci rower . U mnie na osiedlu jest drukarnia. Wydrukuja ci fototapetę nad lóżko wymazonego roweru. Mniej cię to finansowo wyjdzie . Rower jest do jeżdżenia Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express
kadargo Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Już mnie w kwestii pucowania roweru chyba nic na tym forum nie zdziwi. :lol: Mój rower był umyty ostatnio... yyy... nigdy. Hehe ale obciach. :lol:
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Ramka,koła,przewody,kiera,pedały ogólnie całość zapaprana i osyfiona błotem,jak przyjdzie deszcz to pewnie coś się z niego zmyje ja na swoim jeżdżę a ty co z nim robisz?? Może bajka kupiłeś do salonu fotograficznego na sesje to wtedy bym się zgodził z takim podejściem,ale osobiście wolę popieścić moją panią pod prysznicem niż głaskać rower :laugh:
ukaniex Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Panowie, zachowajcie fason. Jeden lubi dbać o rower drugi o swoje auto a trzeci onanizuje się na widok swojego nowego systemu chłodzenia do pc'ta. Odrobinę empatii.
kadargo Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Ok ale każde zboczenie powinno mieć swoje granice.
Septix Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie dokuczajcie mi ;'( Czyli co? jak wszystkie mechanizmy wręcz 'chropoczą' od syfu to mam czekać tylko aż sie to rozp*******? Nie jest mi żal kasy na części ale po co cokolwiek wymieniać jak można zachować wszystkie party w czystości co przedłuża żywotność. Nie widzę w tym nic złego.
det0maso Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 O 'party' trzeba dbać,ale o ich stan techniczny a nie wizualny,jak gdzieś glebniesz porządnie to Ci przejdzie przejmowanie się tym. Najbardziej boli pierwsza rysa-później już z górki
ukaniex Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 http://mucoff.pl/1//1843/1847/1863/PL-Do-Roweru-Ochrona-Miracle-Shine Sent from my using
Manitoupower Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Kadargo wstydz sie upapranym rowerem . Ja dbam tylko by napęd i tarcze byly czyste. Naped by mnie nie spowalnial a tarcze dla mego bezpieczenstwa a reszta jest upaprana blotem . Przynajmniej widać ze jezdze na rowerze a nie chwale sie jak to mój rower za parę setek blyszczy w sloncu jak jaja psu. Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express
iza121 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Proponuje czyść go zwyczajnie najważniejszy napęd, rama to najlepszy ludwik + ciepła woda + delikatna szmatka, po wyschnięciu przecierasz na sucho delikatną szmatką, co by usunąć ewentualne zacieki i rowerek będzie błyszczał jak psu jajca
Manitoupower Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Co wy z tymi jajcami psimi. To nie portal o zwierzętach ;-) Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express
kadargo Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Wstydzę się okrutnie. BTW o napęd i amora też dbam... reszta sama odpada.
Piksel Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie no bez jaj, nie myć roweru praktycznie całego nigdy, to można jeżdżąc po szosie, czy po szutrach, ale na pewno nie jeżdżąc prawdziwe mtb. Nie dbam jakoś przesadnie o rower, ale co parę dni jazdy w błocie muszę go umyć, bo nie mogę na to patrzeć, po za tym, błoto waży. Nie wyobrażam sobie posiadać rower mtb, używać go zgodnie z przeznaczeniem i ani razu go całego nie umyć.
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 O a ja właśnie niedawno ochlapałem swojego ciepłą wodą i błotko odpadło ależ teraz lśni mmmm :whistling: ,wyczyść łańcuch,kasetę,korbę z blatami i tarcze w hamplach pamiętając o górnych lagach amorka,ot cała filozofia rowerowego mycia
Mod Team adamos Napisano 19 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2013 Karbonowe ramy w większości przypadków się nie "świecą", natomiast chromowane jak najbardziej.
venom2000 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Adamos ty to specjalnie zrobiłeś z pokazaniem nam tych błyskotek co by nam na nerwach zagrać
qball Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 rozumiem, że jak rozbryzgacie jakieś gówno po całej ramie to też stoi i sie dumnie prezentuje bo tak przynajmniej widać, że jeździcie ?: ))) flame war = on
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.