Skocz do zawartości

[ korba ] Duzy Problem ! Prosze o POMOC

Ogór

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chcialem sie dowiedizec czy u was tez sie tak dzieje ajak u mnie

mam korbe truvativa i codzienie musze dokrecac korbe :/ a dokladniej to ramie bez zebatki :D odkreca sie i nie wiem czemu ;) suport mam accenta ale to chyba raczej nie ma nic do znaczenia

nie wiem doradzcie mi cos ;):)

pzdrower ;)

Kurcze nei wiem nei powinno sie to odkrecac ;/ wiem ze moze glupie pytanie ale przykrecasz do oporu tak?;)

jesli cie to wkurza to sa takie "kleiki" wlasnie po to zeby sie np sruby nie odkrecaly itp to chyba jedyna rada jaka ci moge dac

no wlasnie ze nie powinno a sie odkreca :/

kolega ma taka sama korbe i suport i tez mu sie odkrecalo :/:/ teraz zmienil suport i sie juz chyba nie odkreca :| moze to wina suportu ???? :>:>:>:> :)

jak raz dokręcisz to nie powinno sie odkręcac

można także uzyc loktite lub liglok (niepamiętam jak to sie pisze więc piszę jak się słyszy:) ) - są to środki to połączeń gwintowanych

niebieskie używa się do mniejszych srubek i gwinów a czerwone do większych śrub

Widac nie mozna uzywac takiej korby do takiego suportu bo sie bedzie odkrecac :>

Mam 2 rady tansza i mniej tansza, a mianowicie:

Rada nr 1 ( tansza) kupic ten kleik i zasmarowac.

Rada nr 2 ( ta nie tansza :) ) nowy suport ;/

Pozdrawiam

i to jest wlasnie najlepsze w rowerach niby wszystko pieknie cacy ale jednak nic nie wyszło <_< niby wszystko przykrecone mocno a sie jednak odkreca. Puste w srodku powiadasz? hmm nie ma to chyba zbytniego znaczenia ale to tez mozesz sprawdzic. Pozycz od kogos sruby ( badz wykrec z innego roweru jesli takowy posiadasz ) i zobacz czy tak sie dalej ebdzie dzialo. Ja tam nie uzywam kleikow i jakos sie trzyma:)

Pozdro

siemka\

jak miałem mojego starego gownianego santura ,,to to tramie tez sie odkrecało //

dlaczego tak sie dzieje ? obstawiam ,ze miałeś niedokreconąkorbe .. sruby sie zluzowały i korba zaczęła luzniej latać po kwadracie .. kwadraty w korbie pewnie Ci sie wyrobiły. i teraz nawet jak dokrecisz to korby beda sie odkrecac ciągle , nie wiem czy kupno tego kleju to tańsza opcja bo zarowno klej jaki suport oscyluja w granicach 30 zł .. ale suprot ma twardąoś ,wiec to raczej korba jest "Zwalona" .. niewiem -kup klej ,kup porządne śruby .. porządny klucz z długim ramieniem .. poskacz troche po tym kluczu zeby śrube mocno dokrecić i powino być .. a jak kwadrat jest bardzo wyrobiony to moze sprobuj zyletke wsadzić ? !

nie wiem czy kupno tego kleju to tańsza opcja bo zarowno klej jaki suport oscyluja w granicach 30 zł

Co do tego to moze i prawda ale te suporty za 30 zl nie sa zbyt godne uwagi;/ (przynajmniej dla mnie)

No ale wtedy to by sie odkrecaly miski od suportu a nie korby ( znaczy tak mi sie wydaje jeszcze zle nie wkrecilem suportu ;p ) pozatym to samo mial jego kumpel ;/

Naprawde dziwna sprawa z tymi twoimi korbami, sprawdz inne sruby moze cos pomoze ;/

Powodzenia i POZDRO!

Kolega miał podobny problem tyle, że przy suporcie na octalink. Na początku jak o tym nie wiedział, to jedzie zadowolony, przechył w zakręcie, a tu mangle się korba "odpięła" od roweru...

Przykręcił na takiej taśmie teflonowej jak jest do uszczelniania gwintów w rurach (np. z wodą w łazience) używana i sie trzyma elegancko, a z tego co wiem, cena niewielka.

witam,

mam ten sam problem. kiedyś oddałem rower do serwisu, nałożyli klej i jakiś czas było dobrze.

Później znowu to samo. Zapytałem mechanika samochodowego co mam zrobić, a on mi powiedział abym wszystko rozebrał, namoczył w benzynie i skręcił z powrotem bez rzadnego smaru. jak na razie jest dobrze.

pozdrawiam

witam,

mam ten sam problem. kiedyś oddałem rower do serwisu, nałożyli klej i jakiś czas było dobrze.

Później znowu to samo. Zapytałem mechanika samochodowego co mam zrobić, a on mi powiedział abym wszystko rozebrał, namoczył w benzynie i skręcił z powrotem bez rzadnego smaru. jak na razie jest dobrze.

pozdrawiam

bede probowal az to zrobie :D:P

ale zauwazylem dzisiaj zeee .... tylko odkreca sie teraz strona z zebatka :D ale dzisiaj poskakalem troche po kluczy iec moze teraz sie nie odkreci :D zobaczymy pozyjemy :D;)

• 3 tygodnie później...

Mam ten sam problem z lewą korbą, zapytałem się więc "specjalisty" co z tym fantem zrobić...odpowiedz: zdjąć korbę, przemyć acetonem lub nitro [chodzi o to żeby na maksa odtłuścić oraz oczyścić z syfu] następnie wszystko złożyć do kupy, aby dokręcić korbe proponuje udać sie do zakładu mechaniki pojazdowej, tam mają odpowiednie klucze [konkretne imbusy na długiej rurce] korba po tym zabiegu nie powinna się odkręcać.

Pzdr

Ogor, zainwestuj w klej do srub locktite i powinno pomoc, aha i popatrz dokladnie przy isisie czy jest caly, bo niby sprzet jest nowy, ale czasem jak isis jest wyjechany (zauwazysz na bank), to wtedy dokrecanie nic nie pomaga, niestety. Ale jak dla mnie to locktite zlaatwi sprawe, ew. idz do rowerowego pozycz dlugi klucz do tego breche dla lepszej dzwigni i wal na chama i tez nie powinno sie odkrecac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...