Skocz do zawartości

[przerzutki]warto zainwestować?

edir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tej chwili mój napęd wygląda następująco:

korba SUNTOUR XCC-300 42-32-22

przerzutka przednia SHIMANO Acera (34,9mm)

przerzutka tylna SHIMANO Alivio

manetki SHIMANO Alivio (24 biegi)

kaseta SHIMANO HG-30-8I 11-32

Mimo dobrej regulacji przerzutek czasami zdarza się, że łańcuch spada z najmniejszej tarczy z przodu - gdy skręcając w lewo pochylam się i jednocześnie schodze ze średniej tarczy na mniejszą. Oprócz tego zdarzyło się pare razy, że wózek tylnej przerzutki zaklinował się na ramie. Pewnie jest to spowodowane tym, że dość ostro jeżdzę.

Rozważam możliwość zainwestowania w lepsze przerzutki np. DEORE XT niecałe 90 złotych przód i niecałe 145 tył. Najchętniej przednią acere bym wymienił. Co o tym myślicie?

Napisano

W najbliższym czasie kupię ten sprzęcik. Niestety jak na razie będą musiały działać na manetkach alivio z powodu braku funduszy ;)

Napisano

Do przodu pójdzie Deore XT.

Do tyłu Deore XT z normalną sprężyną.

Zostanę przy manetkach klamkomanetkach alivio.

Może kiedyś pomyślę nad nowymi manetkami np. Deore, ale wtedy od razu wymienię kasetę na 9 rzędową i łańcuch.

Napisano
Mimo dobrej regulacji przerzutek czasami zdarza się, że łańcuch spada z najmniejszej tarczy z przodu - gdy skręcając w lewo pochylam się i jednocześnie schodze ze średniej tarczy na mniejszą.

Tutaj jest chyba jednak objaw złej regulacji. No chyba że przerzutka jest już tak zużyta że nawet przy najlepszej regulacji łańcuch spada.

Oprócz tego zdarzyło się pare razy, że wózek tylnej przerzutki zaklinował się na ramie.

Możesz wytłumaczyć to dokładniej bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Zgadzam się, ale najlepiej wymieniać je razem z manetkami. Bo XT na manetkach Alivio nie pokaże całej swojej finezji działania.

A to ciekawe :( Wytłumacz mi to dokładniej bo nie bardzo wiem dlaczego Alivio nie może pokazać całej swojej finezji działania :)

Napisano
Oprócz tego zdarzyło się pare razy, że wózek tylnej przerzutki zaklinował się na ramie.

Możesz wytłumaczyć to dokładniej bo nie bardzo wiem o co chodzi.

Wrzucałem większą (lub mniejszą, nie pamiętam jakie było wtedy przełożenie) przerzutkę z tyłu i nagle czuję, że nie mogę pedałować, patrzę do tyłu i widzę jak wózek tynej przerzutki znalazł się z pozycji poziomej i zaciął się na ramie. Musiałem się zatrzymać i uderzyć lekko od góry w ramię wózka, żeby się odklinował i wrócił do normalnej pozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...